Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky moc prosím o rady nebo vaše názory. Malý má 13 měsíců a před 14 dny prodělal mononukleozu.Byla jsem s ním i v nemocnici, kde mu dávali penicilin do zadečku. Minulou středu nás pustili domů a na zbytek penoše jsme každé ráno docházeli. Ted v pondělí se mu začala spouštět rýma a teplotu měl 37,2.Ve středu měl teplotu už k 38 tak jsme jeli k mudře a ta mi řekla, že má zarudlé ouško. Dostal atb do ouška a do očí, protože mu z nich teklo. Teploty má pořád dnes v noci měl 39,5.Navíc začíná kašlat. Je normální že má teplotu tak dlouho? ![]()
Jedna nemoc navázala na druhou, je oslabený, takže ano, možné to je. Můj kluk měl virózu, na to zánět průdušek, potom opět virózu, horečky téměr 5 týdnů
pokud začíná kašlat, zašla bych opět k mudře, ať ho prohlédne, jestli nemá chycené i průdušky.. ![]()
Běž k doktorce! Zřejmě něco chytil, když byl po penošu oslabenej.
Vysoká horečka by neměla být dýl než 3 dny…
Jsem teď s malou v nemocnici, bo při takové teplotě měla febrilní křeče…
@balenka Tak vysoké teploty má od středy odpoledne.
@martina.se Kašlal už v tu středu a poslouchala ho ted odkašlává, ale kašle tak jednou za 15 minut. Kašel není dráždivý.
Doktorka mi navíc řekla že horečku má od zubů. To mi řekla i před mononukleozou a já šla raději na pohotovost, protože malýmu strašně smrdělo z nosu a puse.
@Mišička63 jestli se daří tu teplotu srážet, byť jen na chvíli, tak to nebude tak zlé… Já vždy jela na pohotovost, pokud měl mladý přes 39 a neklesalo to ani po lécích.. Jinak můžeš kombinovat i Nurofen s panadolem (na střídačku po 3 hodinách), zkoušet zábaly - ale žádné šokové, já třeba dávám jen na ruku, někdy není jiná možnost.. pokud má kombinaci zubů a nachlazení, může to být od toho.. teploty od téhle středy? To je dost brzo asi soudit (můj mladý má i při obyčejném nachlazení teploty klidně týden), ale pokud váháš, tak návštěva dr, ta poradí asi nejlépe..
Asi není vaše paní doktorku nejlepší diagnostik, ale stejně bych tam šla. Horečka a kašlání každých 15 minut je dost dobrý důvod…
@martina.se Teplotu srazit jde a potom jí nemá i 6 hodin. Dneska si už hraje a chodí. Včera se jen choval. Doktorce už právě nevěřím.
@martina.se jen opravím davkovaní: paracetamol a ibuprofen střídat po 4 hodinách! Tak aby mezi stejnými bylo 8 hodin.
@balenka šmajrá, teď na to koukám, co jsem napsala.. díky za opravu.. už jsme to dlouho nepotřebovali, tak jsem to napsala blbě ![]()
@Mišička63 pokud mu jde teplota dobře dolu, tak bych to moc nehrotila.. i když na začátku jsem též plašila, ale můj kluk mě vycvičil
Je mi jasné, že není příjemné chodit k dr často, ale třeba u nás jsou ty kašle velký problém, takže s tím fičíme hned, aby se řešilo na začátku, než to naleze na průdušky. U nás stačí 2-3 dny a má zánět jako blázen ![]()
@Mišička63 to ano, ale pokud. mu tam už dva dny kapeš antibiotika, tak asi ne… Mělo by to už zabrat…
@Mišička63 to není pravidlem.. ale jak říkám, já už mám dítko přečtený, jak začne sebemíň chrblat, tak hned nastražím, u toho mého to jde hodně rychle.. a kašle se strašně špatně zbavuje.. můžeš vyzkoušet koupit např jitrocelový sirup, nebo udělat tymiánový sirup, nebo taky cibuli s cukrem a uvidíš. každé dítko jiné, takže se mu to může zhoršit a taky vůbec nemusí ![]()
Holky moc děkuji. Udělám mu tu cibuli s cukrem.Jen nevím kolik cukru na cibuli. ![]()
@Mišička63
Kolem ucha bych byla obezřetná, při trvávní teplot bych navštívila ORL, ačkoliv, možná raději už dnes. A´t tam není OMA, na vše zdaleka kapky do uší nezaberou.