Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holka, s ouskem jedine na ORL, ne k pediatrovi!!! mam bohate zkusenosti. a bohuzel i s mononukleozou. Barunka ji prodelala v listopadu a od pulky ledna ma na stridacku jako na houpacce zvysene teploty a rymy. imunitu ma udajne vybornou ( chodime na imunologii a delali ji na zacatku ledna krevni testy) takze pravdepodobne diky tomu se ji z toho nerozjelo nic horsiho. vzhledem k tomu, ze braska chodi do skolky, ona od nej virozky chyta. zrovna v utery jsme vyfasovali na imunologii Imunor. antivirotikum, 2 mesicni kuru. a opravdu to svadi na tu prodelanou mononukleozu, mela hooodne vysoky pametovy protilatky proti EBV.
btw. na moncu se atb nedavaji, ne??? ale ona imituje anginu… oboje ma povlekly krcni mandle, jen u monci je nejaky typicky znak na patre…
@obrazek Jindrovi píchali penoš.,měl úplně zhnisaný mandle i mu to musely ten hnis vymačkávat aby mohl dýchat.
@Mišička63 jeje, chudak maly. a tak mel mononukleozu nebo anginu? nebo oboje? delali mu EBV?
@obrazek Začlo to velkou angínou. Napřed měl ucpaný nos, ale úplně a potom horečky. Potom mu začalo šíleně smrdět z nosu a puse tak jsme šli na ORL a ta nás poslala do nemocnice. Už měl horečky 39,3 a za ušima měl boule jak měl ty mandle zahnisený. Dostal atb do nosu, kapky do ucha protože ho měl zarudlý, kapky do očí, protože mu z nich teklo a ten penoš.
@Mišička63 ufff… tak to jste si uzili… at uz je to za vama…
kamaradky kluk mel nedavno spalovou anginu, ale nediagnostikoval mu ji ( stary pan doktor) meli taky dlouho trapeni s horeckama, atb mu nezabiraly, sli pak k jine doktorce a ta mu udelala snad nejaky ster, kde mu vysel ten streptokok ci co, proste spalovy bacil. a protoze se uz nevyrabi pendepon, museli cekat asi 14 dni na jiny lek, dovezeny z Nemecka, a dali za nej asi 800,–. ale Honzikovi pomohl. zkratka misto obycejne anginy mel spalovou anginu se spatnym prubehem… ![]()
Jinak k otazce jestli je normalni, ze uz je zase nemocny - bohuzel asi neco drapnul v oslabeni… u nasi Barunky se to stalo. mela atb na anginu a tri dny po dobrani mela llaryngitickej zachvat… dokonce takovej, ze jsme poprve skoncili v spitale ( a to jsem jich zazila u deti uz dohromady 12).
@obrazek byli jsme na děckým. Kolem 15 hodiny, na poslešch dobrý v krku trošku červený. Na orl námn řekl že má rudý obě uši. Ale atb mu dát nechtěl že je malej.Na tom dětským ho sestra měřila a měl 39,2.To sem mu dala nurofen než jsme tam jelu.Ted měl 40 Tak dostal paralen a zábal.
@Mišička63 chudinka… crp mu nedelali, pri 39,2? uz mu to spadlo po tom paralenu? ja mam z paralenu trochu strach, resp. mam obavy, ze kdyz horecku nesrazime poradne nurofenem, paralen to neda. ani na jedno my dite paralen poradne nezabira… musim davat octovy ponozky… neplace, ze ho boli ty ouska? snad budete mit noc dobrou… ![]()
@obrazek U nás je taky lepší nurofen, ale já když mu ho dám a potom má zase třeba po šesti hodinách teplotu tak ho dám. Sirup dávám až nad 38. Jak prosím děláš ty octový ponožky? A jak dlouho mu je mám nechat a od kolika stupnů?
Ja stridam nurofen sirup a panadol cipky, kdyz je nad 39, tak po 3h. ty octovy ponozky davam pocitove, dejme tomu nad 39… je to zhruba na 10-15 minut… opakuju treba 1× za hodinu, v nouzi i casteji. do misky dam ne uplne studenou vodu a ocet v pomeru cca 2:1, a vymacham v tom ponozky, vyzdimu, navliknu, pod nozicky dam nejaky rucnik…
zabira to temer zazracne.
jinak kdyz davam panadol, tak davam i homeopatika, belladonu 9ch.