Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn se začíná osypávat neštovicemi, předpokládám, že holka je chytne taky. Otázka pro vás…když nechám děti doma a pojedu navštívit kamarádku (cca půl hodina cesty), je riziko, že chytnou neštovice i její děti? Nevím, jak dlouho tomu viru trvá, než na vzduchu chcípne ![]()
No ty jako dospělá která je prodělala přenašečem být nemůžeš. Myslíš jako že je tam přineseš třeba na oblečení? To je teda zapeklitá otázka ![]()
@Kakika Už jsi měla pásový opar? Pokud ne, teoreticky přenašečem být můžeš ![]()
@gabriela82 jo, to jsem zapomněla napsat…já už je měla. Právě nevím, jestli je možné nakazit tak, že se vir uchytí třeba na oblečení
Já jsem děsná. Kamarádka o neštovice sice nestojí, ale říkala, že ať to zase tak neřeším, že když se stane, tak se stane. Ale vím, že by jí to pak štvalo, když chce obě děti raději nechat očkovat, než aby neštovice prodělali.
@Kakika Hele virus chcípne max. do pár desítek minut. Třeba u doktora v čekárně když příjdeš po někom, je nákaza možná. Jinak z oblečení ne, ale třeba z kartáčku ano.. Prostě takový ty osobní věci, na kterých jsou sliny z těch se nakazit dá.. Ale taky asi jen po nějaký čas..
No a jak je to s tím pásovým oparem to teda netuším
Podle mě, když si je prodělala, tak už přenašeč být nemůžeš ![]()
@Kakika píše:
@Melody 4 no neblbniPásový opar jsem tedy neměla
No já si totiž právě nejsem jistá, ale synovec měl neštovice, babička pak pásový opar a tím nejspíš nakazila neteř.
No ale pásový opar a neštovice způsobuje stejný virus, to vím určitě. Pásový opar mají starší a neštovice spíš děti. Tak to chápu já ![]()
@gabriela82 Co jsem pochopila, tak lidé co prodělají neštovice ještě musí prodělat i pásový opar aby už se u nich neštovice nikdy neprojevili
Jak je to s tím přenášením opravdu nevím, ale jak jsem psala babička s největší pravděpodobností tu neteř nakazila.
@gabriela82 právě že kdo prodělal neštovice, má „šanci“ dostat pásový opar, ale o tom jsem četla, že to chytají spíš starší lidé. Tak mě ta varianta vůbec na mysl nepřišla ![]()
@Melody 4 no, asi to šance je, když má pásový opar s neštovicemi jistou spojitost ![]()
@Kakika no protože je to ten samý virus, který v tobě po prodělání neštovic spí a pak se při oslabení organismu projeví jako pásový opar.. No nechci kecat, já myslím, že stačí prodělat neštovice a už nejsi přenašeč, zkus zagooglit ![]()
@Kakika píše:
@gabriela82 právě že kdo prodělal neštovice, má „šanci“ dostat pásový opar, ale o tom jsem četla, že to chytají spíš starší lidé. Tak mě ta varianta vůbec na mysl nepřišla@Melody 4 no, asi to šance je, když má pásový opar s neštovicemi jistou spojitost
Ted jsem to trošku pročítala a dočetla jsem se, že by to děti měli chytnou jedině kdyby jsi už ten pásový opar měla a oni se dostali do kontaktu s tekutinou z puchýřku. Hele já bych jela, nevím proč tu straším s pásovým oparem když ho nemáš
Promin. Mě to jen tak napadlo. Myslím, že riziko je naprosto minimální.
Nejde to… Já po tom pátrala, když malá měla neštovice a já byla podruhé těhotná, jestli nemůžu nakazit případně nějakou těhuli v čekárně u gyndr. (jako malá jsem neštovice měla)
Jako asi nějaké promile možnosti nákazy tam je, ale fakt minimum.
Ad pásový opar - podle mě když někdo sice prodělá neštovice, ale jen nějaký lehký průběh, že se imunitní systém dostatečně „nenaučí“ s virem bojovat, tak ten se pak občas vyraší jako pásový opar? ![]()
@Melody 4
to já zase nemám strach, že bych dostala pásový opar…tedy, jako nechtěla bych tomu jít vyloženě naproti, ale spíš větší „strach“ mám, abych nedotáhla neštovice kamarádce, která o ně nestojí. Tak podle všeho, co jsem si zde (a přes google) přečetla to vypadá jako hodně nepravděpodobné je nakazit, tak pojedu. Jak jsem psala, cesta cca půl hodiny (spíš víc, jsem řidič začátečník, tak jistě ještě zvládnu zabloudit
), tak by případně vir pochcípal ![]()