Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
prosím o radu, neboť se mi nezdá diagnoza naší doktorky.
V úterý starší syn byl dopoledne nějaký přešlý, už v půl jedenáctý si šel lehnout a usnul, po půl hodině se vzbudil s teplotou a zvracel 1×. Do večera se mu teplota vyšplhala na horečku a večer zvracel ještě jednou.
V noci už byl poté bez teploty či zvracení a tak to již zůstalo. Ve středu byl ok, řádil doma jako vždy, odpo s ním manžel byl pro jistotu u dr…díky trochu nateklým uzlinám měla dr. podezření na angínu, ale ať přijdem ve čtvrtek ráno, tak tam šli, crp udělat nechtěla, do rána se mu udělala vyrážka na krku, v pásu, a uzliny měl obr, ale nestěžoval si nějak že ho extra bolí v krku. Dr nasadila atb, do večera se osypal, ale nee hrubě jak by prý měl, ale spíš takové slité růžové hladké fleky, namazali jsme fenistilem, protože ho to svědilo.
V pátek se vzbudil bez jakéhokoliv fleku, je čistej, nekašle, jí normálně, uzliny v normálu, bez zvracení či horečky.
malinový jazyk neměl po celou dobu.
co myslíte??
Mela udelat crp a vytery a az podle vysledku dat atb, tohle muze byt jen jedna z detskych nemoci (5., 6.)
A to, co jsi popsala měla být spálová angína??? ![]()
U nás teda probíhala tak, že kromě klasických angínových příznaků typu bolest v krku, čepy na mandlích, horečka, se vytvořily puchýřky na rukou a nohou, co nejdříve bolely jak swině, pak popraskaly a začaly se loupat a to už tedy nebolelo. „Následky“ v podobě silně se olupující kůže jsme měli ještě dobré 2 měsíce po prodělání angíny.
Jojo, jak jsem to popsala, dr. usoudila že je to spálová angína, on nechtěl jíst akorát to úterý, jak po vyspání zvracel, tak jen odpo snědl dva tři piškoty…trochu ho bolelo v krku, jako uzliny mu pak natekly, to jo…ale v pátek je fit, že by nikdo nic nepoznal, tak si říkám, i z toho co čtu na netu, že to nemůže být spálová angína, nevím…nezdá se mi to.
hlavně mi je divný že ty fleky na druhý den zmizeli, néé že by se slouply, prostě zmizeli a pokožku má zas normální.
Možná hloupý dotaz, ale co pátá nemoc?
Ještě jsme neměli, takže mne kdyžtak opravte… ![]()
Hlavně mi je divné, že ikdyby to nakrásně sp. angína byla, že by zázrakem atb zabrala tak rychle a uzliny a fleky zmizely do druhé dne.
Jiank jsem koukala na tu 5.a 6. nemoc a tam nám nesedí ta horečka…měl jí jen necelý den, tak jsem z toho jelen.
5.nemoc mivaji vetsinou uz o neco vetsi deti (6.batolata), projevi se teplotou, do nekolila dnu vyrazkou, muze se pridat i zanet nosohltanu
je to viroveho puvodu
@Gina108 presne stejny prubeh jsem mela kdysi jako dite ja, kdyz jsem mela spalovou anginu. proto se mi zda docela divne, ze doktorka autorce rekla, ze syn ma spalovou anginu. pamatuji si, ze jsem se jeste pak dlouho na rukach a hlavne prstech loupala i po odezneni nemoci a ze jsem nemohla do skoly skoro dva tydny po dobrani antibiotik.
U nás byla spálová angína bez vyrážky… jinak horečky, uzliny nateklý jako blázen, horečka… po atb jen teplota ![]()
Spálovka spíš ne, tam je vzrážka jako hmatná krupička po těle - podbřišek, třísla, vnitřní strana stehen. Olupování plosek, rukou je poměrně časté- po nemoci.
Mohlo to být cokoliv (ať už virové - tam bych se přikláněla), nebo i nasedlá bakteriální infekce, na dálku těžko říct), 5 a 6 spíš nemoc ne, to taky vypadá jinak než popisuješ.
U viros jsou různé vzrážky časté, na původce se ani nepříjde, ani to není extra nutné, co s tím, léčba je stejně symptomatická.
Starší má teď taky něco podobnýho, od pátku mu nebylo dobře, takovej unavenej, jen polehává, ráno měl lehce zvýšenou teplotu, nateklý mandle, ale bez povlaků, jazyk neni malinovej, dnes má osypaný tváře a pořád takovej unavenej, tak nevim jestli jen nějaká viroza, zas u spálový angíny bývaj vysoký horečky ne?
@BohunkaP píše:
Možná hloupý dotaz, ale co pátá nemoc?Ještě jsme neměli, takže mne kdyžtak opravte…
Hoď si to googlu, je tam toho spousta.
Typické je dítě, které vypadá jako zfackované - rudé fleky na tvářích, po těle takové velké červené fleky - vyvýšené okraje, střed vybledlý, takové girlandy..
Ahojky potrebuji radu. V nedeli jsem se osypala na rukach. V utery byla u mudry a dostala injekce na alergii. Ve
stredu jsem se osypala v obliceji a na hrudi. K tomu mi zaclo bolet v krku. Byla jsem na pohotovosti a dle nich alergie. Dnes rano u doktorky klidny stav. Po probuzeni opet rozpalene tvare hrud a ruce. V krku boli krk je zarudly a ja tav vidim puchyrky. Dle doktoru je krk klidny. Teplota neni. Nemate nekdo zkusenost?