Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky
! nepodařilo se mi tu najít diskuse na téma léčby pozitivní specifické buněčné imunity, se kterou se od minulého roku léčím v UPMD, tak zkouším založit toto nové téma. Budu moc ráda, pokud se najde některá z Vás, která by se chtěla podělit o zkušenosti nebo si chtěla jen tak popovídat. mám pocit, že se točím v začarovaném kruhu, ze kterého se nějak nemůžu vymotat…zajímalo by mě, jestli jste dodržovali gumovou ochranu do kontrolních výsledků i v době ovulace? Samotná léčba včetně výsledků trvá cca 4 měsíce, když to jde všechno dobře…pak přijdou na řadu 4 pokusy, vysadit Prednison, čekat, nechat ho působit a pak zase cca 4 pokusy a rok je nenávratně v háji..
s manželem už jedem takhle druhý kolečko a už jsem z toho docela nervózní. je mi 31,jsem po dvou časných potratech a děti zatím nemám.
předem moc děkuji za jakékoliv názory či rady! ![]()
@Monica28 Byla jsem n tom podobne jako ty. 2 ZT, bylo mi skoro 33, kvuli Podoli jsem ztratila vice nez rok… Gumsex jsme dodržovali na 100% po elou dobu lecby, brala jsem Prednison, ppřesto vysledky „tragicke“. Tak jsem to nechala plavat. Se soucasnymi zkusenostmi uz bych do Podoli nesla. Muj gynekolog je kdysi nazval sarlatany, ja tehdy byla nastvana, ale dnes s nim vicemene souhlasim…
@rozarka78 moc dekuji za zprávu. muzu se zeptat, jak jsi to tedy potom s tou imunitou řešila…?mimco se podarilo, tak moooc gratuluji!!
![]()
@Monica28 Paradoxne vubec nijak. Priste jsrm to prestala resit, protoze to niksm nevedlo (Zpetne to hodnotim jako precenovani PSBI na prosperitu tehotensvi). Nechala jsrm si cca pul roku na vycisteni organismu od kortikoidu a sla do toho. A dobry
Teda po otehotneni jsme hned brala utrogestan 2-0-2 a od zhruba poloviny tehotenstvi do 37 tt Duphaston. To myslim udelalo hodne dobrou sluzbu. Plus jsem na doporuceni MUDr z CARu mela rizikove tehotenstvi, prvni trimestr fakt kopyta nahoru, krom hygieny jsem nevstavala. Presto jsem ve 25 tt byla hospitalizovana kvuli krvaceni, nizko posazena placenta. No ale ve 36 tt jsem pak byla i na samosberu jahod ![]()
Ahojky @Monica28, ty jsi založila téma přímo pro mě
Taky mi bude 31, snaha o první téměř tři roky, za celou dobu bez vidiny dvou čárek
Vyzkoušela jsem kde co, na nic nám nikde nepřišli, až v tom Podolí… Mám za sebou teprve měsíc užívání prednisonu, po dvou měsících můžeme v plodných dnech zkoušet, po třech měsících kontrola… Myslím, že jsme tam nenarazili na dobrou doktorku, byla hrozně zmatená, všude čtu, že většinou se můžou páry snažit až podle výsledků kontroly, měli jsme navíc dost špatné výsledky, tak teď nevím
Moc mi ty pilule na tom platíčku neutíkají, taky se mi to zdá zdlouhavý kolotoč… A jak zvládáš léčbu prednisonem ty? ![]()
@rozarka78 je skvele slyset, ze to jde i bez prednisonu a neustálých kontrol a řízených tuleni…
urcite sis taky uzila starosti vic nez dost, tak ti preji, at mimi děla velkou radost! ![]()
Ahojky @annyz
poprvé jsem UPMD navštívila loni v zari, přímo nadšena z MUDr. madara. Dal nam velkou naději, ze vse dobre dopadne…v říjnu došly vysledky a pozitivni sperma manželovo i cizi a hlavne ten trofoblast byl spatny. nasadil Prednison a těsně pred Vánoci kontrola, na konci ledna vse ok…pro me byl strašný strašák, ze se netrefime do ovulace a vse si zase rozhazu…takze jsem si tim přivodila tak akorat jiné gyn. problemy.
tak jsem v dubnu Prednison vysadila na 4 týdny, abych se dala do kupy a ted uz zase zobu…prvni vysledky zase spatny, tak jdeme v srpnu na dalsi testy..jenze premyslim, ze uz to přestanu řešit uplne…tedy ze Prednison brat budu, ale uz do UPMD nepůjdeme. nereknou tam nic noveho, zadny jiny léčebny postupy take ne..proste zobat, chránit se a léčit se s infekcemi. prednison mi nijak zvlast nevadi. pravda, ze jsem od druhého ZT přibrala 10 kilo
a myslim, ze hlavne po nem..zavodnuje, bříško mam jak ve 3.mesici.
v dobe te pauzy slo dost dolu..ale tim se ted netrápím…
jakpak ty snasis Prednison? Jinak nam vzdycky řekli, at pockame na vysledky a poprvé jsme vse poctivě dodrzeli.ted uz to zkousíme v dobu ovulace i kdyz vysledky nejsou dobre (ted bylo spatne „jen“ sperma manzela a cizi).jo a jeste jsem chtela rict, ze pan doktor Madar uz tam nepracuje a toho jsem považovala za kapacitu.:-( I tak neprestavam věřit, ze nam léčba prednisonem pomůže a take se brzy dočkáme!!'
btw, take jsem slysela same hodne dobre reference na MUDr. malickovou na karlaku, ta léčí i jinými metodami, nenařizuje gum sex (spis naopak) a ma dost individuálni přístup..imunitu dokaze srovnat treba za 5 tydnu, vysledky obvykle do tydne, komunikuje i po mailu! Jenze momentalne nenabíra nové pacientky. ![]()
@Monica28 No ty brďo, tak to už válčíš celkem dlouho, to už bude za chvíli rok…
Moc bych ti to přála, aby jsi se dočkala miminka co nejdřív
My jsme tam byli poprvé teď v květnu a doufala jsem, že na Madara narazíme, nevěděla jsem, že tam už nepracuje, paní doktorka nás teda nenadchla, protiřečila si, jinou léčbu mi sdělila po telefonu, pak mi něco jiného dorazilo poštou
Abych se vyhnula tomu šílenému stresu, jestli se trefíme do ovulace nebo ne, tak chceme podstoupit inseminaci, aby ten jeden pokus v měsíci nevyšel naprázdno, ale pro mě je i ta inseminace nápor na psychiku, strašně jsem doufala, že se to podaří přirozeně… Taky v tu léčbu prednisonem doufám a vnitřně jsem o tom přesvědčená, že pomůže, doteď nám nezabralo vůbec nic, žádné preparáty, bylinky, cvičení. Navíc všechny hodnoty jsme měli na všech vyšetřeních vždy ukázkové, až na té reproimunologii nám přišli na výrazně pozitivní buněčnou imunitu proti spermatu, trofoblast v pořádku… Prostě tak nějak tuším, že až se poved vajíčko oplodnit, tak to zvládnu, jen zatím k němu za ty skoro tři roky ještě vůbec nedošlo
Prednison zatím snáším, až na bolesti hlavy, které nárazově přicházejí a jsou mnohem silnější než před prednisonem, jinak v pohodě, váha zatím pořád stejná… Jen mám strach jít třeba do bazénu a tak, když to oslabuje imunitu, tak se bojím, abych nelapla nějakou mykózu
Dáš si občas vínko nebo pivko a chodíš se opalovat, když je v příbalovém letáku tolik zákazů? ![]()
Ahojky @annyz
moc dekuji a take ti preji, aby ses brzy dočkala miminka!!
Ten tlak na psychiku je fakt silenej, u me to je vlastne rok a pul od ZT a od te doby jen běhání po doktorech a čekání…
verim, ze ted tu imunitu prelecis a po inseminaci se zadari!!
urcite to byl jediny zádrhel, ktery se ted vyřeší!!
chodis do nejakeho CAR nebo to resis jen se svym gynekologem? moje doktorka zástava názor přirozenyho početí, ale vzhledem k tomu, ze tech pokusu po přeleceni imunity moc neni, tak v srpnu zkusíme nasadit clostík, po kterym jsem prvně hned otěhotněla a pak treba i tu inseminaci. myslim, ze to je ta nejmenší pomoc pri asistovane reprodukci..;-) jinak predstava, ze cele kolečko budeme muset podstoupit jeste do třetice…
mas pravdu, ze zacatku užívání me taky vic bolela hlava, ale ted je to uz ok!
asi jsem si uz zvykla. koupání jsem si „dovolila“ jen v bazénu u tchyně, jinak do verejnyho nebo přírodního bych nesla..na ty mykózy odjakživa dost trpím, takze dělám co muzu, abych je taky znovu nelapla.
ten alkohol jsem taky řešila a vubec nepila, ale to je taky na hlavu…
takze uplne striktně se mu uz nevybiham a kdyz si jdeme někam vecer sednout, vetsinou jednou do tydne, tak si to vinko nebo pivko dam (max tri skleničky na odreagování a do nalady
) opalování se taky obavám, takze sluneni jako driv neee, ale taky si na sluníčku chvilkama posedim…
nevim, co se muze stat, ale snad „jen“ vyrážka…? v tydnu jsem volala do UPMD, abych se objednala na kontrolu a to mi prave sdělili, ze pan dr Madar uz tam nepracuje a ze maji 3 doktorky (ja tam ale zatim vzdy videla jen jednu - Lili). A tobe poradili, abyste po dvou měsících zkoušeli behem ovu bez ohledu na vysledky? na kontrolní testy uz jsi objednána?
@Monica28 kočko úplně ti to věřím, že už je to čekání na palici, rok a půl běhání po doktorech bez výsledků je opravdu zkouška trpělivosti, ale uvidíš, že o to víc si toho jednou budeme vážit, až nás ty naše miminka třeba nenechají vyspat, tak si ani nebudeme stěžovat, protože si toho budeme cenit, že je po tak dlouhé cestě prostě máme… Mně můj manžel pořád říká, že na to nejlepší má cenu si počkat
My chodíme do car Zlín, ale zatím máme za sebou jen testy, žádný zákrok jsme nepodstupovali, vůbec jsem s tím nebyla smířená, že to nejde přirozeně
Navíc mám panický strach z kdejakých léků, těžko jsem rozdýchávala ten prednison, takže i při iui nechci žádnou hormonální stimulaci, vím, že šance je o to menší, ale když ovulace funguje, tak se těm hormonům chci vyhnout… Na mykózy jsem taky vždycky trpívala, to je asi i ten důvod, proč máme tu buněčnou imunitu narušenou, takže zaživám teď pekelné časy - žádný bazén, alkoholu jsem se zatím zřekla uplně (trpím jak kůň, protože mám hrozně ráda pivko, tak nevím, jak dlouho to dám
) a opalovačka taky žádná, takže takové vyloženě príííííma léto, doufám, že výsledek bude aspoň stát za to
No a jinak doktorka z Podolí nám telefonicky řekla, že se můžem snažit v době plodných dnů už po měsíci užívání prednisonu, což se mi nezdálo, najela jsem na stránky doktora Madara, který uvádí, že se musí užívat nejméně šest týdnů, aby zafungoval… Takže jsem si to naordinovala tak nějak sama, že dva měsíce to necháme bez snažení a v srpnu už to zkusíme. Na konci srpna nás čeká kontrola, tak jsem zvědavá, protože ty hodnoty máme fakt blbé. Možná dělám chybu, že nepočkáme do kontroly, ale když doktorka dovolila už po měsíci, tak snad by to neplácla jen tak
A vy jste teda všechno řešili jen s gynekoložkou bez pomocí centra? Kéž by jste tam už nemuseli, to by byla paráda, kdyby se povedlo s clostíkem
To jsi mě potěšila s těma třema skleničkama, to je moje náladová míra ![]()
@annyz naprosto s tebou souhlasím!;-) take říkám, ze je to ted takova zkouska a ze az to mimco bude, tak si ho budeme vážit mnohem vic!
jj, taky si myslim, ze je to vsechno způsobené temi mykozami, které muj dřívější gyndar treba vubec neřešil..
minuly rok jsem od nej přešla do Gynemu v praze a jsem tam spokojena.pani doktorka mi udelala snad vsechny mozny vyšetření, poslala na genetiku, i tu imunologii a dost to se mnou resi a plánujeme co a jak dal.do caru nechodím a kdyz by bylo treba, tak to asi podstoupim přímo v tom gynemu.moje doktorka se prave zabývá i asist. reprodukci, tak je znat, ze se vyzná a vi co děla..:-) jsem překvapena, ze vam povolili snažení uz po měsíci? to slysim prvně. dost jsem taky od MUDr. madara precetla a prave všude uvádí min.6 tydnu..takze ted uz nečekáme na vysledky a presne po tech 6 týdnech to v plodnych dnech zkousíme.
jinak nez bychom dostali povoleni, je zas pomalu konec roku.
opravdu si myslim, ze ti za 2 mesice Prednison zafunguje a kdyz půjdete na inseminaci, tak by ani nemelo vadit, kdyz by náhodou nebyly vysledky uplne v normě, protoze to tim obejdete!
dulezity je, ze nemas pozitivni trofoblast! budu ti moc drzet pesticky, tento rok uz to urcite klapne!!!
no a pokud normalne ovulujes, tak ta stimulace snad ani potreba nebude!
ja se tomu az tolik nebráním, ale to proto, ze to chci uz nejak urychlit…:-( proto treba chci ten clostík, i kdyz se pani doktorce do nej hned nechtelo.ale jsme domluvené na srpen, ze to s nim kdyžtak zkusíme.:-) taky jsem nechtela pit alkohol, ale po tak dlouhe dobe…je to proste ventil.. říkám si, ze to malo na tak malou dávku prednisonu snad tolik vadit nebude…
a po jak dlouhe dobe jste šli do car? páni, dojizdite az ze Zlína? tak to si vzdy uděláte hezky vylet.;-) verim, ze srpnova kontrola uz bude naposledy..
a pak az treba v tehu..
muzu se jeste zeptat, jake hodnoty jste meli? Ja napoprvé 53,pak 77 a ted naposledy 37!
vubec jsem nepochopila, jak to ted mohlo byt horsi nez poprvé. ![]()
Ahojky @Monica28
, teď jsem dva dny výletovala, tak se ozývám až teď
Ten Gynem zní dobře, je super, že tvoje doktorka bere všechno tak zodpovědně, určitě jsi ve správných rukou, je to hodně důležité věřit svému gynekologovi… Já jsem taky roky chodila k blbému, který mykózy řešil jen tak od stolu, aniž by dělal stěry, střelil nějaké léky od boku a dál to neřešil… x roků se mi různé záněty vracely a pak jsem taky přešla k jinému - ten je dobrý, má zodpovědnější přístup, ale veškerá vyšetření si stejně musím vydupat - tu reproimunologii jsem po něm chtěla víckrát a zlomila jsem ho až letos na jaře
Výsledky jsme měli šílené - 25 na partnerovo i cizí, což je hrozně nízké číslo, tak doufám, že ty dva měsíce budou stačit
Do Prahy to máme přes 450 km, ale jsem šťastná, že jsme se k tomu vůbec dopracovali, takže to berem opravdu jako výlet, teď v srpnu tam pojedeme teprve po druhé, ale i kdybych měla jezdit co chvíle, tak to za to stojí, pokud to pomůže… Věřím, že to obě zvládnem, asi to ale taky vidím na stejný postup, prostě užívat prednison a v plodných dnech tomu věřit, že zabírá
Jinak do caru jsme šli po asi po dvou letech, pro roce nezadarů jsem šla na laparoskopii, tam nic nenašli, tak jsme se snažili dál, po dalším roce jsme šli do caru, tam všechny výsledky dobré, tak jsme se zase snažili, no a teď už je to třetí rok… Nemůžu si pomoct, ale myslím, že tento rok bude fakt úspěšný, ty máš skvělou doktorku, tak to určitě vyjde, o tom nepochybuju
A nám přišli na příčinu, tak to taky letos zvládnem
A za chvíli si tu budem sdělovat těhotenské dojmy ![]()
Ahojky @annyz
ty dva dny volna byly super mohlo bych jich byt klidne i vic!;-) pocasi u nas moc nepralo, tak jsme si pekne zalenosili, po dlouhe dobe v klidku doma.
koukam, ze dost gynekologu mykózy podceňuje…:-( od minulého roku poctivě zobu Wobenzym a musim rict, ze snad i díky nemu mam konecne pokoj.;-) věřit doktorovi je strasne důležité, proto jsem ho i na prani manžela změnila.:-) libi se mi, jak jsi hezky pozitivne naladěna!!;-) a verim tomu, ze tohle je vas (a snad i nas) rok!;-) a inseminace to pripadne jisti!;-) me uz obcas přepadají takove pocity beznadeje, ale je taky důležité nepřestat věřit, i kdyz to neni vzdy uplne jednoduchy… To je dobre, ze jsi sla na tu laparku a mas jistotu, ze „tam“ je vsechno v poradku!
ja mam za sebou hysteroskopii a odstranění děložní přepážky, na kterou přišli pri revizi.to je hrozny, clovek si celou dobu mysli, jak je v poradku a ze se ho osobne „neplodnost“ nemuze tykat a ono ejhle…
Tak mi prijde, ze se reprodukci imunologie posledni dobou dost resi a stejne ti dr. nas tam nechtějí posílat! skoda toho casu, ktery jste si museli počkat…
presne jak pises, taky bych jela kamkoliv, kdyz to ma pomoct! Letos to proste klapne a uz se tesim, jak si budem psat, v kolikatym tydnu jsme a jak rosteme a připravujeme vybavicku…;-) uz aby to bylo!!
![]()