Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
@Aries6 píše: Více
To neni pravda. Spousta leku se musi užívat dlouhodobě, aby se clovek vylecil. Cas neni problem. Problem je, ze ty ucinky se nedaji opakovane prokázat. Vysledky nejsou reprodukovatelne v case.
@Aries6 píše: Více
Všiml jsem si této diskuze a rád bych do věci přinesl trochu světla.
Vždy jsem se do hloubky zajímal o tento svět a jak věci přirozeně fungují, jaký je jejich smysl, původ a kontext doby, z které pocházejí.
Co se týče tzv. TČM ( čínská tradiční medicína ), tak pravda je taková, že s původním taoistickým základem již nemá moc společného.
Než jsem začal tyto věci hlouběji studovat, moje zkušenost byla s „léčitelem“, který se vydával za „astrologa“, neuvědomoval jsem si v té době, že ten člověk používá ayurvédské přípravky, byl mi prostě doporučen na mou pylovou alergii a problémy s imunitou, tak mi poradil stravu a předepsal přípravky.
Nechal jsem tam v té době ( je to už cca 20 let ) asi 500 Kč.
Co mi dal jsem bral, od té doby jsem netrpěl alergií ani jarními angínami, účinek byl cítit po užití přípravku hned po strávení.
Od té doby když jsem měl zdravotní problém, šel jsem prvé tam( pokud to samozřejmě nebylo vážné ).
Po nějaké době ten člověk zemřel.
Když jsem znovu měl nějaké zdravotní problémy, tak jsem začal hledat náhradu., v tu dobu jsem narazil na TČM., vybral jsem renomovanou kliniku z okolí a objednal se.
Výsledek: vstupní pohovor + akupunktura + přípravky/odvary.
Cenově cca 400% dražší.
Vysvětlení terapeuta: neznal účinné látky bylin, neuměl věci logicky vysvětlit, jeho rozbor situace byl v podstatě ezoterický výklad.
U minulého „léčitelé“ jsem byl zvyklý, že přípravky mají rychlý nástup.
Zde ani po týdnu efekt.
Výsledek nová konzultace, další peníze, úprava směsi a vysvětlení, že léčba bude trvat 3 měsíce.
Po třech měsících: výsledek žádný, bezvýsledně použité peníze.
A to byl moment, který mě přiměl k tomu, začít se do hloubky zajímat, proč jedno funguje a druhé ne.
V případě TČM nesehrála roli jen čínská komunistická strana, ale i přehnaně pragmatický konfucionismus.
Tam se vytratila původní individualita a hloubka, komunisté dílo již jen dokonali tím, že to „standardizovali“, aby to bylo jakože naroveň západní medicíně.
Bohužel, ani na Taiwanu se původní vědění nedochovalo a jedná se již pouze o stín původní čínské tradice ( byť teda tchajwanské pokusy o studie a srovnání, či lépe o integraci těchto metod v rámci západní péče, mají mnohem vyšší respekt u odborné lékařské komunity než ty Čínské lidové republiky.).
Skutečně funkční starověké medicínské vědění, se dochovalo pouze u těch větví, které paradoxně mají stejný racionální prazáklad, byť hovoří a vysvětlují jiným jazykem, dle oblasti vzniku.
Tyto systémy mají například záštitu pod indickým ministerstvem zdravotnictví a i jiných zemí., a studie které provádějí, jsou i odbornou společností mnohem lépe hodnoceny a zaznamenávají reálné výsledky ( například v rámci integrovaných klinik. ).
Tyto systémy jsou tři.
Ayurvéda ( severoindická medicína )
Siddha ( jihoindická medicína )
Unani ( Řecko arabská medicína - prapůvod naší západní medicíny ( Hippokrates, Galén, Ibn Sína..)
Nepracují s ezoterikou a „magií“, ale s logikou a fakty, které se v moderní době snaží potvrdit pomocí propracovaných studií.
@Nápomocný píše: Více
Ještě ale doplním, že TČM dnes slouží komunistické Číně i jako značný vývozní artikl, proto i ty ceny..
A také jim slouží jako tzv. „Soft power“.
@Nápomocný píše: Více
Ale pradávná taoistická čínská tradice měla také stejný základ jako výše jmenované.