Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,
ráda bych Vás poprosila, uvažuji koupit maličké Lego, ale netuším vůbec, jaké jsou všechny druhy, jaký je rozdíl mezi Lego a Lego Duplo, jestli se musí koupit nejdřív nějaká základní
a a pak dokupovat, co se z toho dá všechno stavět atd.
Kdyby se našla nějaká maminka, která poradí, byla bych moc ráda. Mám v tom trochu zmatek.
Vypadá, že je to pěkně drahá hračka, že? Ale věřím, že by nám vydržela nadlouho.
Moc předem díky za rady.
Sussie,
záleží na tom, jak velké máš dítko. Klasické lego jsou malinké kostičky Lego Duplo jsou větší kostky. Takže do tří let určitě Duplo. Nejlepší je koupit nějakou základní
u - my měli kyblík, kde byly ty klasické kostky, nějaká kolečka a pak jsme dokupovali další, třeba jsme měli ZOO, kde byla zvířata, pak se dokoupil nějaký domeček…
Až byly holky větší, tak jsme kupovali lego a tak dokupujem a dokupujem a dokupujem
.
Levná záležitost to není, ale nestalo se mi,že by se nějaká kostička zničila nebo rozbila a děti si s tím vyhrály strašně moc. Tak ať se to malé líbí ![]()
Nikka
Klasicke lego jsou malinke kosticky, ktere jsou pro pidideti nebezpecne - mohly by je spolknout. Proto se vyrabeji jeste dalsi rady lega.
Lego baby
Lego quatro
Lego duplo
Klasicke lego
teda, jeste jsou nektere dalsi specialni
y, ale tohle cleneni staci.
Lego baby - to jsou mimi hracky, pekne, decka si s nimi radi hraji
Lego quatro - to jsou velike kostky pro deti kolem roku… Ale je fakt, ze z nich decka rychle odrostou
Lego duplo - stredni kostky, tak pro dite od roku az do tech tri, ctyr, sesti i vic… Jsou to klasicke kostky i figurky, domecky, auta, zviratka…
Klasicke lego - to je pro decka, ktere maji vyvinutou jemnou motoriku a hlavne pro decka, na ktere je spolehnuti, ze si nestrci kosticky do pusy nebo do nosu. Nebo do ucha.
Ja oobne budu klasicke lego tahat teprve az mi i nejmladsi ditko povyroste.
Je fakt, ze lego je draha sranda - ale vzhledem k tomu, ze lce kombinovat vsechny dilky (i male a velke kostky), ze je to hracka podporujici fantazii a zrucnost a vzhledem k tomu, ze vydrzi leta - nelituju, ze jsme se pro ni rozhodli.
Lesina
Pro úplně nejmenší je lego Quatro nebo lego Primo. Vzhledem k ceně doporučuji nekupovat. My ho koupili, ale byla to blbost. Vůbec si s tím nehraje.Současně Domča dostal k 1. narozeninám Duplo a nic nikdy nesnědl. Máme doma chlapa se vím všudy, takže jedou vrtulníky, auta, apod. k Vánocům bude další lego. Je to nejlepší hračka, kterou znám.
Jdi do Dupla! Teda pokud nemáš dítko nad 5 let… Což asi nemáš, protože už bys to znala. ![]()
Jo a v tvém případě bych začala s farmou nebo zoo.Pokud nemáte zatím nic.
ahoj,
tady je pekne vysvetleni, vcetne popisu kostek http://www.legacek.cz/InfoPage.asp?…
preju dobry vyber a plno zabavy s kostickama ![]()
m.
Teda jo! Mockrát děkuju všem maminkám za odpovědi, jste zlatíčka! ![]()
Poslaly jste spoustu skvělým informací:)
Vypadá to, že Lego je fakt skvělá věc, škoda jen té ceny. Ale kvalita je asi opravdu velkou výhodou. Jsem pro ně v podstatě rozhodnutá, přesto bych se ještě chtěla zeptat, jestli ve srovnání s Legem (třeba Duplo nebo jiné) a jinými značkami - např. Žako, Lori, Cheva apod. u vás pořád vítězí Lego? Není lepší pořídit něco takového levnějšího? Určitě se dají taky kombinovat, dokupovat, jsou tam panáčci, autíčka atd… (něco v kyblíkách jsem viděla v obchodě)
Co myslíte? Nevyzkoušely jste to?
PS: máme 18 měsíců
Já bych určitě doporučila k Duplu tu podložku, protože do toho se to hezky nechá nacvakat a nepadá to
My takhle stavíme celý domy pro panáčky - ložnici, kuchyň, obývák - a hlavně záchod a vanu ![]()
http://lego.legacek.cz/…ig/b0628.jpg
a ještě k tý poslední otázce - určitě si myslím, že mezi kostičkama je Lego vítěz
Nicméně u Jíři už minimálně od dvou let vítězí dětská modelovací hmota Kids Dough s lisama, válečkem, vykrajovátkama a formičkama
Ta není zdaleka tak drahá, oproti klasické modelíně je 1000× lepší a je to vyloženě výborná hračka na rozvoj fantazie ![]()
ahoj,
chevu urcite ne, je tam problem s tim, ze sestavovani vyzaduje docela silu, deti si s ni hraly az kolem 5 let, protoze ji neumackly.
lego je draha hracka, ale mam 15 leteho syna, ktery ho ma od 3 let a jeste se mu neomrzelo..zrovna nedavno stavel nejaka auta na motor. dceri jsou 3 roky a u lega je neustale a ja s ni ![]()
pokud nechces nejakou konkretni
u, da se koupit v ruznych akcich v hypermarketech nebo makru a na mimbazaru.
m.
Ahooj trochu jiný názor přidám…lego je možná fayn,ale já teda ted začnu stavebnicí LORI nebo ŽAKO přijde mi za prvé o dost levnější a děti si s tím vyhrajou …Žako má také různé
y jako benzinku,farmu,apod…Jen nevím, zda je Žko kontaktibilní s LORI,ale to si zjistim každá má své výhody i nevýhody a nechci mít doma dvě stavebnice podobného rázu bud Lori nebo ŽAKO a bastafidli. Myslim si,že do těch 4let mu to postačí a pak se uvidí, zda půjdeme do Lega těch nejmenších kostek, Chevy, Wadera či něčeho jiného.To Duplo má jen jiné kostičky než Lori či Žako,ale jinak mi to přijde podobné.
Duplo vydrží i pro starší děti. Mám šestiletou dceru a stále si s duplem hraje. Klasické lego (zná od sestřenic) nechce. Když se něco staví, tak to déle trvá. Mále i šroubovací lego duplo - Toolo a s tím si vyhrají i kluci kolem deseti, když k nám přijdou na návštěvu.....
Tak jdi určitě do Dupla, tam se nic spolknout nedá. Quatro jsme měli a je to zbytečný. Duplo má milion variant, jak už jsme psala letos na Vánoce přibydou vláčky a je u nás na denním pořádku. ![]()
http://img.mimibazar.cz/…ka213600.jpg
To bylo vloni, te´d už ho máme malinko víc ![]()
My dali Ade na vanoce chevu - do mesice letela do kouta a sli jsme pokorne pro Duplo.
Taky jsem tvrdila, ze Lego je drahe a zbytecne… Ale i tady plati, ze nejsem tak bohata abych kupovala levne veci…
L.
Nikkol píše:
já teda ted začnu stavebnicí LORI nebo ŽAKO přijde mi za prvé o dost levnější a děti si s tím vyhrajou …Žako má také různéy jako benzinku,farmu,apod…Jen nevím, zda je Žko kontaktibilní s LORI,ale to si zjistim každá má své výhody i nevýhody a nechci mít doma dvě stavebnice podobného rázu bud Lori nebo ŽAKO a bastafidli. .
Nikkol, my jsme měli Žaklo i Lori od tchýně ještě před legem a musím říct že to jsou vyhozený prachy z okna. Pořádně se z toho ic nepostaví, kostky jsou to uplně stejný takže „drží“ na sebe,no spíš nedrží,protože jsou takový měkký a fakt naprd. Nikdy bych ho nekoupila, Domča si s tím hrál jednou a to bylo všechno. Cenově to vyjde fakt levněji,ale proč asi že…Navíc já počítám že s Duplem si vyhraje mohem dýl než do 5 let, teď tu byla 9letá švagrová a proseděla u toho taky celý dny. Navíc se pak dá kombinovat s tím klasickým legem. Další plus je že určitě vydrží pro další děti a ještě jejich děti ![]()