Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
Už od letošních vánoc bojuju s kašlem. Prvně to vypadalo jako zánět průdušek ale nakonec z toho vylezla mykoplazmatická infekce. Dostal jsem jedny ATB na zánět průdušek a po té co se to nezlepšilo jsem dostal 3 denní ATB které mají působit až týden. Tuším že to byl azitromycin. Tento čtvrtek to bude týden od poslední tabletky, nicméně mám stále heký kašel a občasný hlen. Znepokojuje mě ale že při bežném dýchání mi přijde jak kdybych neměl 100% průchod vzduchu. Nedýchá se mi težce ale jak kdybych cítíl velmi lehký blok na hrudi. Nemá někdo zkušenost?
Díky.
Mykoplasmová infekce může zhoršit preexistující asthma, vyvolat asthma de novo a nebo způsobit asthma-like stavy na vrub sekundární průduškové hyperreaktivity. PL může předepsat inhalační léky, než byste se totiž dostal na plicní, dlouho by to trvalo.
@Doctus
Dobrý den, na plicním jsem už byl, byla provedena spirometrie atd. Pak mi doktor volal se právě vyšla pozitivní mykoplazmaticka infekce a napsal ATB. Proto právě teď nevim jaké další kroky podnikat.
@Rufus15
Dělali i bronchodilatační test? Tedy 2 spirometrie, kdy druhá se dělá s odstupem zhruba 30 minut po 4 dávkách Ventolinu?
Tak či tak můžete zavolat na pneumologii, zda by vám nenapsali např. Combair Nexthaler, Symbicort Turbohaler, Buformix Easyhaler apod. Osobně si myslím, že máte známky průduškové hyperreaktivity. Toto lze účinně ovlivnit speciálními inhalačními léky.
Trošku počtení na dlouhé zimní večery.
https://www.jacionline.org/…e/S0091-6749(15)01737-6/fulltext
nebo text to vyhledávače „mycoplasma bronchial hyperresponsiveness“
@Doctus
Dobrý den,
Nejsem si 100% jistý zda je to ono, ale vím že jsem po nějakých 40.min šel foukat znova do přístroje s kolíkem na nos a také jsem vdechoval přes dlouhou tubici něco jako inhalátor kdy mi ho sestřička aplikovala.
Zkusím se spojit znovu s doktorem a vymyslet cestu jak se toho konečně zbavit.
Díky.
Nevím jestli to je to samé, ale dceři se poslední 2 roky stávalo, že okolo nemocí říkala, nevím teď přesně ten popis, že nemůže dodechnout asi.
Jelikož chodí i na alergologii, tak jí doktorka dělala testy s Ventolinem i ten obrácený a oběma prošla. Dokonce díky tomu již nemá diagnozu astma a nemusi už chodit na kontroly.
Nyní byla po roce opět nachlazená nebo prostě alergie a opět měla ten pocit nedodechnutí. Čeho jsem si u ní i všimla, že okolo nemoci/nachlazení má tep okolo/přes 100. Tlak si občas změří, jelikož má nízký a při každém vstanutí se jí zamotá hlava.
@Rufus15
Kdyby bylo úplně nejhůř a pneumolog nechtěl napsat inhalační léky, může vám je předepsat PL, ale na úhradu pacientem. Nejlepší poměr počet dávek / cena má asi Combair Nexthaler 100/6 (obsahuje i extra-fine částice a cílí i na možnou small-airway disease). Stojí to sice přes tisíc korun, osobně si myslím, že za úlevu od ztíženého dýchání to stojí.
Uvidíte, jak bude pneumolog ochotný.
@Evkad
Bronchokonstrikční test s meta-cholinem vyšel negativní?
Ono pocity ztíženého dýchání nemusejí souviset vždy jen s asthmatem. U spousty respiračních infekcí je přítomná přechodná (sekundární) průdušková hyperreaktivita, která má projevy naprosto stejné jako asthma, ale relativně brzy odezní. Asthma je celoživotní diagnóza (byť projevy nemusejí trápit celý život, mohou časem „odeznít“). Oboje se léčí identicky, tedy inhalačními léky (nejlépe fixní kombinace IKS/formoterol).
@Doctus
Dobrý den,
Díky za tip, tento čtvrtek to bude týden od poslední tabletky ATB, takže pokud to neodezní, kontaktuji znovu doktora. O peníze mi nejde, jde mi hlavně o to být zase zdravotně ok a vrátit se konečně ke sportu a dalším fyzickým aktivitám.
@Rufus15
To jej kontaktujte rovnou, pokud by za tím byla jen bakteriální infekce, tak už by to mělo být v pořádku. Po infekci vás nyní nejspíše trápí sekundární průdušková hyperreaktivita, kterou ATB bohužel nezkrotí.