Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Se ani nedivím, že máš s takovými návyky, takové váhové výkyvy. A říct si, že když se přejím a pak to vyhodím, že na tom vlastně nejsem ani tak zle, když to není často, tak to je pecka… Je to špatně a takto normální váhy nikdy dlouhodobě nedosáhneš a navíc si ničíš zdraví…
@Trojlístek tohle delam az ted, posledni dva tydny takze to nema s vykyvama nic co delat. Mam spatnou stitnou zlazu a blbej metabolizmus, tloustnu jen co se podivam na jidlo
ale to je tezke vysvetlovat lidem co s tim problemy nemaji. Tyto reci slychavam od kamaradek co snidaji obden koblizky a vazi furt 55kg. Ja kdyz jim normalne, vaha roste rychlosti blesku. Musim byt porad na diete abych nebyla jak vepr. Ale jak rikam, tohle pochopi jen nekdo se stejnym problemem.
A taky sem psala ze se neprejidam, ze jen obcas zhresim…
No nic, diky za prispevek kterej je mi totalne k nicemu. Chtela sem nekoho s podobnou zkusenosti a ne aby me tu nekdo zprcal.
Já to tak mám bohužel také a to už přes rok. Dokonce máme i podobnou váhu. Kdysi jsem měla málem anorexii a vážila 53 kilo.Pak se to přehouplo v bulimii a nějak se toho nedokážu zbavit. A řekla bych, že se nijak extra nepřejídám. Stačí třeba, že si dám něco nezdravého a za pár minut mám nutkání to jít vyzvracet ![]()
Tento rok jsem si řekla, že už s tím musím přestat, protože normální to fakt není. Zatím jsem zvracela za leden „jen“ 3×, což je pro mě i tak úspěch.
Někdy mám po jídle šílené nutkání se jít vyzvracet, ale snažím se to překonat a prostě nejdu.Je to dost o vůli a hlavně:Musíš s tím opravdu sama od sebe chtít přestat!!Je to takový psychický boj..A jíst zdravé věci mi moc napomáhá, protože jsem byla schopná vyzvracet i je ![]()
A ještě k tomu mému příspěvku;Kdo bulimii nebo anorexii nezažil, nikdy to u druhého sám nepochopí. Je to spíš nemoc duše. Takoví lidé mají nějaký nějaký vnitřní problém a řeší to bohužel přes jídlo ![]()
Kdyby mi někdo někdy řekl, že já budu mít poruchy příjmu potravy, vysmála bych se mu. A to mi není náct! A taky na mě došlo ![]()
Dekuji! Jsem rada ze nejsem sama!! A presne jak pisete, neni mi nact… Sama si rikam, ze uz bych mela mit rozum. Mam uzasne dite i manzela, ale kdyz se podivam do zrcadla, rozum jde stranou ![]()
Lehká bulimie? To jako fakt? Následky jsou stejné, jen nastoupí asi pomaleji.
Je to normální nemoc. Když máš zánět v zubu, taky jdeš k doktorovi a nelečíš to sama, ne? Nebo je to ta klasická „lehká“ varianta, kdy to máš „pod kontrolou“ a „přestaneš kdy se Ti zachce“?
No když už nechceš navštívit nějakého psychologa, protože máš jen „lehkou“ bulimii, tak co aspoň nějakého výživového poradce, který by sestavil jídelníček tak, že bys netloutla a ani neměla hlad (=neměla chuť na věci jako je čokoláda, jídlo z fast foodu)? To by ses mohla přesvědčit, že mu žeš jíst v klidu bez výčitek a nemusíš jídlo vracet ![]()
@Fikta klasicka definice bulimie je, ze se clovek precpe az je mu spatne, vyzere celou lednicku a pak jde zvracet. Kazdy den. Toliko k te lehke verzi, ja se neprecpavam do padnuti a nezvracim kazdy den.
Vyzivoveho poradce jsem zkousela, bohuzel na prd, skoncila sem na 70kg. Proste nejsem typ co muze jist 5× denne male zdrave porce ![]()
Tak jestli jsi se držela rad a jídelníčku a přitom se dostala na 70kg, tak to nebyl moc kvalitní poradce (ono udělat kurz je jednoduché, ale málokdo to pak skutečně umí). A jaký jsi typ? Ten, co po „zhřešení“ musí zvracet? Z mé zkušenosti lidi, co přiberou kilo při pohledu na čokoládu, mají zdevastovaný metabolismus a uvést ho do stavu, aby zase fungoval normálně je běh na hodně dlouhou trať ![]()
@Fikta nemusim zvracet, jen to nekdy udelam, pres den vubec, jen vecer kdyz sem sama doma, to je tak 2× do tydne a ja si dam neco vetsiho, nez napr. salat, coz jim temer furt nebo vylozene nevecerim a jen si dam kedlubnu nebo par kolecek sunky. Treba vcera to slo ven, snedla sem par kousku buchty…ale par dni predtim pohoda, nic se nedelo…
Ja na tom metabolizmu makat delsi dobu
zkousela sem i homeopatika, pomohly mi pri kojeni, tak sem si rikala, ze by mohly i v tomto a nic
proste na me fakt pomaha jen nejist ![]()
@Anonymní píše:
@Fikta nemusim zvracet, jen to nekdy udelam, pres den vubec, jen vecer kdyz sem sama doma, to je tak 2× do tydne a ja si dam neco vetsiho, nez napr. salat, coz jim temer furt nebo vylozene nevecerim a jen si dam kedlubnu nebo par kolecek sunky. Treba vcera to slo ven, snedla sem par kousku buchty…ale par dni predtim pohoda, nic se nedelo…Ja na tom metabolizmu makat delsi dobuzkousela sem i homeopatika, pomohly mi pri kojeni, tak sem si rikala, ze by mohly i v tomto a nic
proste na me fakt pomaha jen nejist
To by mě fakt zajímalo, jak na té změně mtblsmu makáš. Jako člověk MUSÍ něco jíst, aby tělo mohlo fungovat. Už jen tím, že dýcháš, potřebuješ dost energie. Pokud jíš saláty a k večeři kedlubnu nebo dokonce nejíš (všechno tohle je špatně), tak má prostě deficit a bránim se tím, že „má chutě“=nutně potřebuje cukr/tuk… No a jak si něco dáš, okamžitě si to uloží do zásob, protože je zvyklé, že další jídlo bude bůhví kdy. Ono je vlastně podvyživené a vytvářením zásob i z té trochy „pořádného“ jídla se prostě brání. Pokud nic nezměníš, budeš v tomhle režimu fungovat do konce života a budou se postupně nabalovat problémy způsobené nedostatkem vitamínů/živin
Na tohle jsou homeopatika fakt krátká, to chce změnit nastavení v hlavě a celý způsob stravování. Ovšem je to mnohem mnohem těžší než to co praktikuješ teď.
@Fikta ja nevim, tak napr. rano lzicku olivoveho oleje a teplou vodu s citronem na nastartovani metabolismu…
ja vim ze je to tezsi, ale ja proste nechci vazit ani o kilo vic a spravne stravovani mi nesedi ![]()
@Anonymní píše:
@Fikta ja nevim, tak napr. rano lzicku olivoveho oleje a teplou vodu s citronem na nastartovani metabolismu…
ja vim ze je to tezsi, ale ja proste nechci vazit ani o kilo vic a spravne stravovani mi nesedi
A co jako startuješ, když mu pak vůbec nic nedáš?
To si tak maximálně veme trochu ze zásob, které pak ale pro jistotu honem rychle doplní, jak se dostane k něčemu pořádnému. To není změna, ale cyklení.
Jak jsem psala, je to o tom naučit ho, že bude dostávat živiny pravidelné. Ano, ze začátku si možná bude syslit zásoby, než si zvykne na to, že to není nutné.
Jestli s tím chceš opravdu něco dělat, najdi si schopného odborníka. No a nebo hledej lidi, co jsou na tom podobně a podporujte se v tom, jak nespravedlivé, že tloustnete, jen se podíváte na čokoládu a jak je v pohodě se jednou za čas najíst a vyzvracet
![]()
Ahoj, má kamarádka měla mentální bulimii, kdy držela přísnou dietu a po určité době to nevydržela, přejedla se a následně vše vyzvracela. Přejídala se sladkým jídlem, tučnými potravinami, vlastně vším co si zakazovala. Nemáš to také tak? Když si kamarádka uvědomila, že vše co dělá není dobře, začala docházet do poradny Anabell, kde jí moc pomohli. Začala docháze k psychoterapeutce, se kterou probírala strach z přibírání a k nutriční terapeutce, se kterou sestavily jídelníček podle jejího denního režimu.
Kamarádka si to vysvětlovala stejně jako ty, vždy když zhřešila, šla zvracet. Hřešit a jíst sladké v přiměřené míře, je ale normální, naše tělo potřebuje cukr. Zkusila bych se také poradit s nějakým nutričním teraeutem, chápu, že nechceš ihned docházet k psychoterapeutce. Pokud si budeš o všem chtít napsat více, tady je můj e-mail: mary. enn@seznam.cz ráda ti zašlu kontakty na nutriční terapeuty, které mi dala kamarádka. Přeji ti mnoho sil!! ![]()
Prosim rada bych se dozvedela, zda je tu nekdo s lehkou bulimii, co se neprecpava do prasknuti kazdy den, ale treba jednou z cas sni neco mensiho, jako cokoladu a pak ji vyzvraci??
neprecpavala sem se, jen jsem mela rizikove tehu kvuli problemum se spodkem a lezela sem furt v nemocnici a nemohla se hejbat. Shodila sem cca 25, mam ted 63-65 ale prijdu si tlusta. Ale to sem vlastne resit nechtela. Drzela sem ted dietu, malo jidla, abych se dostala aspon na tech 62 ktery mi uz tak hrozny neprijdou ale sem tam zhresim a pak to jde ven. Ale zadne silene navaly a silene precpavani.
a prosim zkuste neradit psychologa atd, myslim ze tak spatne na tom nejsem 
Po porodu me trapi vyssi vaha nez byla predtim, vlastne s vahou bojuji odjakziva, kdyz byl cas hodne sem cvicila a drzela dietu a zhubla pres 20kg. Mela sem neco pres 80 a pak to stahla i na 59. Jenze pak prislo manzelstvi a tehotenstvi a ja zacala normalne kvuli mimcu jist a rodila sem s 93kg!!!
Mate to taky nekdo? Nejaky zkusenosti jak je to z dlouhodobeho hlediska spatne? Vsude na netu jsou jen problemy zpusobene tezkou bulimii. Taky do toho kojim, ale sporadicky, prcek uz je velikej, nejde o novorozence. Dekuji za postrehy a zkusenosti