Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
tak já jsem se na hematologii dostala po zamlklém potratu a byla mi zjištěna mutace MTHFR, mutace genu PaI-1 a mutace genu glykoproteinu Ia (absolutně nevím co to znamená, jen to opisuji). Při dalším těhotenství mi okamžitě na:,–(ili Anopyrin a injekčně Clexane, které jsem brala celé těhotenství a asi tři týdny v šestinedělí (Anopyrin ne, ten mi vy:,–(ili, protože jsem krvácela). Anesteziolog mi řekl, že při Clexanu a Anopyrinu epidurál normálně píchají a taky mi ho dali (akorát jsem si před porodem ten Clexane nesměla píchnout a další až 12 hodin po porodu). Stejně jsem ale začala při porodu hoooodně krvácet, takže problém byl. Jak to je ale u Warfarinu, to fakt nevím, takže jsem asi neporadila ![]()
Gabka
Ahojky,
jsem v 22. týdnu těhotenství a mám trombofilii - Leiden mutaci a názory na léčbu v době těhotenství se děsně liší, takže jsem docela rozhozená. Můj gynekolog mě poslal do hematologické poradny a tam mi předepsali si píchat injekce od 27. týdne(3trimestr) každý den a celé šestinedělí Clexane. Mám tak trochu obavu jestli je to nutné. Prosím o vaše názory a radu. Díky Petra
Petra
Ahoj, já sdílím stejné pocity jako ty, jen diagnózu znám o cca 3/4 roku déle než ty. Dnes jsem ve 24tt. Taky se mi nechce brát léky, které by mohly jakkoliv ovlivnit vývoj mého dítěte. Bylo mi řečeno, že riziko trombózy je 40× vyšší než u ostatních lidí a to především v zátěžových situacích, jakými je poslední trimestr těhotenství, porod a šestinedělí. Snad se mi podaří stáhnout léky na co nejkratší dobu (samozřejmě po dohodě s doktorem), ale riskovat se mi nechce.
Ilka
Ahoj holky, po třech potratech mě poslali na testy a zjistili leidenskou mutaci.Hned jsem si začala denně píchat Clexane, ale štve mě to, taky mám poci jestli je to nutný, když všechny mluvíte až o 3.trimestru.Já jsem teďv 9týdnu..no ale zatím se držím, takže třeba to k něčemu bude…doufám…
Ahoj, ja tuhle diskuzi zahajila, tak ted jdu oznamit, jak to dopadlo. Mam leidena, ale nikdy jsem nemela trombozu ani jiny hematol. problem. Cele tehu jsem chodina 1×mesicne na krev na hematologii a protoze hodnoty byly porad docela v pohode, tak jsem nemusela nic pichat. Pri prijmu do porodnice mi dr. rekla, ze nezna doktora, kterej by se odvazil mi epidural pichnout. !!! Takze kdo mate leidena, tak s epiduralem spis nepocitejte. Injekce na redeni mi pichali od porodu jeste asi 5 dni a pak jsem presla na warfarin. Ten jsem jedla 6 tydnu a smitec.
mandragora
Ahoj holky!
Narazila jsem na toto téma a vidím, ž některé z vás s Leidenskou mutací problémy mají. My jsme se s manželem nedávno dozvěděli, že on tuto chorobu má, sdědil ji po otci. Takže máme šanci 50 na 50, že to bude mít i malý. Chtěla jsem se zeptat, je nějaké riziko pro mimčo třeba při porodu? Mám to v porodnici před porodem nahlásit?
Zdravim, muzu z vlastni zkusenosti potvrdit, ze Leidenska mutace mi pusobila potraty. Az po 2 spontannich potratech pocatkem 13tt byla objevena heterozigodni forma Leidenske mutace. Dalsi tehotenstvi jsem si uz od 5tt pichala clexane, a v sestinedeli brala warfarin. Porod jsem mela tezky a dlouhy a epidural mi odmitli dat, pry se diky naredene krvi v miste vpichu muze udelat velka srazenina a mohlo by to dopadnout spatne. Pri porodu jsem nakonec hodne krvacela a dostala 2 tranfuze.