Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem ve 32tt a koncem ledna bych měla jít prý na mateřskou, jenže já vůbec nevím co mám dělat. Jsem na pracovním uřadě, ten mi nedává ani korunu, sociálka taky ne, naše příjmy jsou prý dostatečné… ha ha ha, ale je to tím. že má manžel živnostňák, na kterej nic nevydělává, ale kdyby ho zrušil, musí v práci, kvůli které si ho udělal zaplatit 28.000,– za školení, takže tam musí ještě rok vydržet.
Takže já jsem evidovaná na pracovním úřadě a mám pracovní neschopnost a nevím kam jít aby mi dávali mateřskou, to mi asi automaticky nedají? A co s porodným? To taky musím jít někam zažádat?
Já se v tomhle vůbec nevyznám, nevím jestli mi bude mateřskou vyplácet pracovní úřad nebo kdo a co to porodný?
Díky moc, Jana T.
Ahoj,
ohledně peněžité pomoci v mateřství (28 nebo 32 týdnů) si u tebe nejsem jistá, ale myslím, že jako vedená na pracáku nárok nemáš, tu vyplácí zaměstnavatel a tomu se dává od Dr. potvrzení o nástupu na MD.
Ty budeš mít asi nárok rovnou na rodičovský příspěvek 3500, o ten se žádá spolu s porodným a přídavky na dítě na sociálce, na kontaktním místě. Musíš ke každému vyplnit papíry, k něčemu i doložit příjmy.
Alenka
Ahoj, nárok na PPM (peněžitá pomoc v mat.) máš-tu má každá matka po dobu 28 týdnů- a pokud jsi naˇ´UP, tak ti ji bude vyplácet OSSZ - okresní správa soc. zabezpečení-asi u vás v okresník městě. Na pracáku by tě měli nasměrovat. Ted nevím jak je to přesně, ale pokud jsi byla nezaměstnaná dlouhodobě (mám dojem, že pro nárok na PPM musíš být zaměstnanaá aspon 270 dnů za poslední dva roky-ale to fakt nevím jistě, už dlouho jsem se o to nezajímala…), tak se denní výměr počítá ze ŽM a zhruba to činí výši dnešního rodičovského příspěvku.
Porodné ti náleží po porodu, stejně tak jako příspěvek na dítě vyplácí státní soc. podpora při úřadu práce. Po porodu pak zkus i zažádek sociální příplatek a příspěvek na bydlení (pokud ovšem žijete ve svém bytě-ne pronájem).
Doplatek do ŽM od soc. odboru daného městského úřadu vám bohužel opravdu nenáleží, pokud je manžel OSVČ-je to hrozně přísné na posouzení, to byste museli fakt doložit, že na ten živnosťák nevydělává, nebo vydělává málo. Vím že naše šéfka na to byla jak pes, chtěla vidět peněžní deníky a zkoumala každou položku:( je to už ovšem taky pár let…
tak snad jsem pomohla K.
Ahoj Popilio!
Tak já jsem na tom úplně stejně jako ty, jen s tím rozdílem, že teď čekám druhé dítě a na MD nastupuju rovnou z rodičovské dovolené. Na první MD jsem nastupovala v červnu 2003, byla jsem evidovaná na ÚP, nedostávala jsem už žádné příspěvky, manžel podnikal a přes jeho minimální příjmy jsem tehdy odcházela ze sociálního odboru MěÚ se slzama v očích, protože mě ty babizny seřvaly, co si to dovoluju škemrat o nějaké životní minimum, když manžel je PAN PODNIKATEL.
S papírem na mateřskou mě poslali na OSSZ, tahle instituce mi pak vyplácela příspěvek v mateřství (tehdy to bylo něco kolem 2550Kč - stejně jako rodičovský příspěvek) po dobu 28 týdnů. Na ÚP ti taky podrobně vysvětlí, co máš udělat… (např. po šestinedělí se přijít vyřadit z evidence).
Takže mě teď čeká opět stejný kolotoč - musím zajít na OSSZ s papírem na mateřskou (nastupuju 21.1.2006). Od tohoto data by mi mělo OSSZ po dobu 28 týdnů platit mateřskou - nevím kolik to bude dělat, ale myslím že to bude něco kolem těch 3500kč, podobně jako je dneska rodičovský příspěvek. Pokud bys neměla nárok na mateřský příspěvek (nesplnila jsi nějaké kriteria), tak ti hned po narození mimi dají ten rodičovskýpříspěvek (cca 3500Kč). O ten se žádá na „kontaktním místě“, které teď spadá pod úřady práce - poptej se na ÚP, kde to ve vašem městě najdeš. Tam si taky rovnou vyzvedni formuláře k porodnému a na příspěvek na dítě - doporučuju před porodem, v klidu si to doma vyplníš a manžel to tam pak jenom hodí, ať se s tím nemusíš zatěžovat v šestinedělí. Na tom „kontaktním místě“ se ale určitě ještě poptej, na jaké dávky máš nárok - v tomhle ti bohužel neporadím…
No a po cca půl roce (28 týdnech) si zažádáš (opět formulářem) zase na tom kontaktním místě o rodičovský příspěvek, který ti bude chodit do 3-4 let věku dítěte.
Tak to je má představa o tom, jak to teď asi funguje - příští týden si to půjdu ověřit v praxi
a doufám, že se moc nepletu.
Měj se fajn a hodně zdaru v boji s úřady.
Hanka (32+1tt)
Ahoj, pred porodem sem byla ve stejne situaci. Takze tech nekolik tydnu pred porodem mi Dr. dal papir(dostava to kazdy, je to proste potvrzeni o datu porodu cili ze uz si tech 6t pred porodem, vzhledem k tomu ze si na neschopence mozna bys mohla uz 8t pred), s timdle papirem sem sla na UP tam si to ofotili a pak sem s nim sla na socialku(tu ktera vyplaci tuto davku-OSSZ, to si musis zjistit kdo co vyplaci u Vas u nas sou tedy 2pracoviste) no a pak dostanes tu penezitou pomoc pred a automaticky by ti meli vyplacet i jeste tech pul roku po. A o porodny se zada po porodu na socialce, pokud tam pudes je dobry si uz vyzvednout formular abys tam pak sla rovnou s vyplnenym a vlastne i formular na Pridavek na dite. Taky po porodu budes muset na UP s rodnym listem ditete na zaklade kteryho ti zrusi evidenci. Sany.
Ahoj holky, děkuju za rady, já z toho byla na prášky jak dopadnem, teď vidím, že nejsem jediná
Děkuju moc. Popilio