Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mně se během těhotenství velmi zhoršily jizvičky po akné na krku, zčervenaly a vystouply. Vypadají jako nějaké bradavice
, no hrůza. Máte někdo zkušenosti s jizvami v těhotenství? Srovnají se zase zpátky po porodu nebo budu muset někam na laser? Předem díky za rady a zkušenosti.
Ahojky,
ja sice jizvy po akne nemam, ale akne se mi hodne zhorsilo. Myslela jsem , ze se to po prvnich 3 mesicich zlepsi, ale je to celkem hruza, at delam co delam.
Taky doufam, ze se to po porodu zase srovna ![]()
Hezky den
tulip
Ahojky děvčata, bohužel se musím připojit s tím, že jediná negativní věc, kterou na sobě během těhu pozoruji a která mě dost mrzí, že se mi zhoršilo akné. Je pravda, že pupínky se mi dělají stále nové a ne tak strašné jako dřív, ale kůže se mi zdá jakoby bez života a tak se mi prohloubily jizvičky a jsou ještě zřetelnější než dříve. Také doufám, že se to zlepší…někdy si jizvičky natřu olejíčkem (zjistila jsem, že Tea tree je perfektní na dezinfekci, ale jizvám se mi zdá vůbec neprospívá) mám grapefruitové semínko v oliv. oleji od Mgr. Podhorné - http://www.r-web.cz/nadeje/ také lopuch je výborný. Ale žádný zázrak to není, to je jasné. Když je mi nejhůře, tak prohlašuji před mužem, že půjdu po porodu na laserovou terapii. Ale to nemyslím vážně, nešla bych. Musím toto konstatovat po zkušenosti, kterou jsem udělala, byla jsem na konzultaci na jedné klinice kdysi dávno a je to nechutně drastické. Nemyslím tím laser, který má kosmetička (to mi nepomohlo a stálo to jen peníze), ale ten, který vám v lokálním umrtvení „obrousí“ celý obličej, drastické, dlouho se hojí a podle toho co jsem slyšela, chce to více kůr, aby to zabralo. Po zákroku člověka pálí celý obličej, trvá to dny a je celý červený a nateklý, prakticky je to na nevycházení ven min. několik dní. Tohle vše si promítnu v hlavě a řeknu si, že su blbá či co, že se mám přece ráda a že pro pár jizev (a že jich bohužel mám v obličeji i na zádech dost) si nebudu ničit život. Ono bude lépe, věř. A počkej, jak přijde jaro a budeš jezdit s kočárkem a svištíkem ven, určitě se vše zlepší. CO vím je důležité pít a hydratovat kůži. Je také důležité tu kůži nepřesušovat. Přeji pohodičku a ať vám to nekazí dobrý pocit ze sebe sama. ![]()
Já už jsem s pár jizvama na laseru byla, ale na krku mám prej nějakou horší kůži a jizvy se mi tam špatně hojí. Mám tam prej tkzv. keloidní jizvy a ty se, jak jsem zjistila na netu, můžou během těhotenství vlivem hormonů zhoršit. Jenom nevim, jestli se potom také vrátí do původního stavu, teď je mám fakt jak nějaký bradavice a neni jich málo. Na laser se mi ve finále znovu jít nechce, už jsem byla několikrát, ale jizvy se vůbec nezmenšily. Jenom jsem netušila, že během těhot. se takhle rapidně zhorší. Co se týče akné, tak já jsem spokojená, obličej a hlavně dekolt, ramena i záda mám bez jedinýho pupínku. Ale bojím se, že po porodu mi zase na těle znovu vyskáčou a mně nezbyde, než zase investovat do kosmetiky a hlídat si to. Ach jo
, nemáme to s tou pletí jednoduchý.
Dívala jsem se na duchovní příčiny nemocí - na akné. A říkala si, proč mě to trápí, že přitom bych aj byla pohledné děvče. A píše se tam, že jako příčina má být nižší sebevědomí a že se člověk nemá rád tolik, jak by měl. Apak jsem si uvědomila…tím, že se mi trošku zhoršila pleť se hned prohloubily mé komplexy a když jsem měla pleť lepší, cítila jsem se jako „bohyně“. Takže začarovaný kruh, ale vliv to na to má, to je fakt. Netvrdím, že úplně 100%, ale je to tak. Mě o tom laseru tehdy říkali, že dokud se mi tvoří pupínky, nelze laser provést, protože by to nemělo takový efekt a mohlo by se to zhoršit. Takže spoléhám na jaro a sluníčko a pohodičku a tak.
Je prý faktem, že veškeré nemoci a neduhy mají příčinu v psychice. Totéž lze říci i o akné. Četla jsem z různých zdrojů, že člověk na ně trpící je hodně citově založen. Z vlastní zkušenosti vím, že to bude pravda, protože ač mi je už skoro pětadvacet, tak se mi dělají pořád. Teď v těhotenství to není jiné. Všechno hluboce prožívám a ačkoli to na mě není vidět, tak v duši mi zůstává hodně vzpomínek. Možná se to zlepší časem. Ale kdo ví?