Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, nevíte některá přesně jaká je maximální výše peněžité pomoci v mateřství, vím, že je tam dán nějaký strop na den, ale není mi jasné, jestli se počítají jen pracovní dny nebo i s víkendy, termín mám 12.5.06
Díky za pomoc
Aileen
Ahoj, takhle přesně to z hlavy nevím, ale co vím…
je, že max. výše mateřské je v čistém skoro 13000 Kč měsíčně. Podle toho, kolik je dnů v měsíci. Někdo se určitě vyjádří přesněji. Pa, Ziza.
Maximální denní vyměřovací základ je 690 Kč, tj. po redukci 606 Kč. To znamená, že maximální denní výše PPM je 419 Kč.
Teď jsem našla docela dobrý článek o PPM, zkus se na to podívat tady
Maximalni vyse je cca 12 590 Kc anebo 12989 Kc (podle toho, jestli ma mesic 30 nebo 31 dni). K tomu, aby se na tuto castku dosahlo, je potreba mit prumerny mesicni prijem cca 22-23 000 Kc hrubeho po dobu 1 roku zpetne od nastupu na materskou. JANDULKA
Jandulko, myslím, že u 30 prac. dní je to 12 570,– Kč
, skutečně denní základ je 419,– Kč .
U 31 prac. dnů je to 12 989,– Kč.
KOLIK PENEZ NEJVÍCE JE MOZNE NA NESHCOPENCE DOSTAT ? KOLIK SI MAM VYDELAT ABYCH DOSTALA CO NEJVICE…POMOZTE MI..JSEM TEHOTNA A PRACUJI U TATY VE FIRME..KOLIK MI MA NAPSAT VYPLATU ABYCH SE MELA PAK CO NEJLIP?HRUBEHO? ![]()
@Babeta Šlingrová píše:
KOLIK PENEZ NEJVÍCE JE MOZNE NA NESHCOPENCE DOSTAT ? KOLIK SI MAM VYDELAT ABYCH DOSTALA CO NEJVICE…POMOZTE MI..JSEM TEHOTNA A PRACUJI U TATY VE FIRME..KOLIK MI MA NAPSAT VYPLATU ABYCH SE MELA PAK CO NEJLIP?HRUBEHO?
A tatínek tě zaměstnal až teď, nebo pracuješ delší dobu? Nemocenská se totiž počítá za posledních 12 měsíců, takže pokud si předtím měla příjem malý, tak už to asi nedoženeš
. Muže ti sice napsat vysoký plat, ale stjeně se to pak zprůměruje a na odvodech odvedeš tolik, že se to myslím ani nevyplati
. Nejlepší by bylo, jestlis nepracovala vůbec a zaměstná tě jen na jeden měsíc (myslím stačí jen 15 dni).
http://www.mpsv.cz/cs/11580
Jinak tady máš odkaz na kalkulačku, tak si můžeš spočítat, kolik bys tak potřebovala a jaká tomu odpovídá mzda.
jen tedka jsem po 4lete materske..takze kdyz jsem predtim brala nemocenskou kolem 11tis a ted mi na mesic napise jeden peknej plat…jak mi pani na ossz rikala ze to staci..tak se to bude prumerovat ? ja jsem to pochopila ze me jako dlouhodobe zamestnane staci 1plat…tedka..takze snad to tak bude…i kdyz by se prumeroval plat z roku 2007+tenhle jeden tak to bude snad dobre..ale baba mi jasne rekla..ze mi staci ted 1plat a ztoho se to spocita…tak snad nekecala
takže teď si byla na mateřské a seš v práci jako první měsíc? Tak to ti moc asi neporadím
. Jako dlouhodobě zaměstnané se právě nemocenská z jednoho platu nepočítá, ale možná, když si předtím byla na mateřské, tak se počítá ten jediný plat po ní. Ale taky pozor, nemocenskou můžeš pobírat max 12 měsísu, pak musíš odpracovat 6 měsíců, než na ni máš znovu nárok (nevím, jestli se do toho počítá mateřská). Ale jestli si paní na OSSZ řekla přesně jak to bylo, tak určitě nekecala ![]()
Tady je podobný dotaz, co máš ty a odpovídá pravděpodobně odborník ![]()
http://www.spolcest.cz/…adna/8/4038/
Jo a to co jsem psala o té podpůrčí době, teď jsem našla, že by ta nemocenská musela být 190 dní po sobě, takže to se tebe netýká ![]()