Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny, kdo čtou tyto řádky a přeji vše nejlepší do nového roku a hlavně pohodu!!
Chci Vás všechny poprosit o radu. Chci si koupit knížku pro těhulky i když těhotná ještě nejsem, ale začínáme se pokoušet.
Poraďtě knížku , která se vám líbila a se kterou jste byli spokojeni a proč.
Předem děkuji a přeji pěkný den.
Mazel kdysi hodně dávno jsem si ve výprodeji koupila knížku Čekáme děťátko od jedné německé porodní asistentky. Pro základní informace mi to teď stačí. Jak jsem ale měla v prosinci pozitivní test, hned jsem letěla do knihkupectví a koupila krásnou publikaci Tajemství lidského života. Je tam spousta fotografií z bříška a popsáno týden za týdnem, jak se miminko vyvíjí a roste. Ta se dá normálně koupit i vyhledat na internetu.
Podívej se na www.porodnice.ce Je tam elektronická verze Kniha o těhotenství a porodu. Kdyby se ti líbila, můžeš si ji koupit i v tištěné podobě. Myslím, že ta kniha se povedla.
Ale jinak jsem zjistila, že mi stačí informace mého Dr., který mě opravdu zásobuje vším možným, co bych měla o svém stavu vědět. Při každé návštěvě se mnou probírá aktuální stav a říká, co mě čeká do příští návštěvy. Tak doufám, že v tom bude pokračovat až do porodu. Pokud máš Dr. podobného jako já, tak do té knihy moc často hledět nebudeš ![]()
Připojuju se k chvále knihy „Kniha o těhotenství a porodu“ - já jsem ji objevila na internetu. Jsem těhotná už podruhé a tak jsem si už nechtěla kupovat další knihu o těhotenství, tak si ji občas otevřu jen v elektronické podobě. Ale pokud bych si chtěla nějakou knihu koupit, sáhnu určitě v knihkupectví po této…
Doma mám knihu „velká kniha o matce a dítěti“ - je to pěkné, hezky barevné, ale dneska už bych si ji nekoupila - je hodně povrchní a spíš na koukání než na čtení. Chybí mi tam spoooouuuusta informací, které jsem si pak dohledávala různě na netu.
Ale existuje i několik knih od Grady a ty taky psali čeští autoři (to je dobrá rada - český autor zná naše podmínky a to je pro maminku přínos). Tak dobře vybírej......
Hanka
ahoj,
pred par mesiacmi som tu aj ja zakladala takuto diskusiu ![]()
a najdes ju tu : https://www.emimino.cz/modules.php?…
na zaklade tychto odporucani som si kupila 2 knizky :
1. Pat Simpkins - Partner u porodu
a
2. Co čekat v radostném očekávaní (taká hrubá, oranžová, od 3 autoriek)
mozem povedat, ze obe su velmi dobre, aj ked ta prva niekedy snad az moc odborna a detailna. Kazdopadne ak kupit, tak urcite tu „Co čekat …“ to je NAPROSTO SKVELA knizka a citam ju dennodenne, mnohokrat mi pomohla. Mozes ju zacat citat kdekolvek otvoris, je prehladna, kapitoly perfektne rozdelene a zodpovie ti tvoje otazky naozaj presne, jasne a vystizne. Vyborna ![]()
pa, a nech sa coskoro zadari ![]()
ahojky, mně se velice osvědčila kniha od Lucie Výborné FIT MAMINKA, protože popisuje „normální“ těhotenství, šestinedělí apod. ne ty tabulkové jako jiné knížky. Byla jsem v těhu úplně zděšená, když břicho a prsa MĚLY růst dle odborných knih až v5-6 m a mně začaly už ve 3m … tohle jen těhu vyděsí ![]()
L.V ve své knize popisuje vše ohledně stravy, kosmetiky, jak se cít a to i několik měsíců po porodu, vč. fotografií na cvičení a to hned několik druhů.
vřele doporučuji.
Irias
Ahojky,
já mohu doporučit Těhotenský kalendář od Dr. Jane MacDougallové, vydalo nakladatelství Alpress. Můžeš si to koupit buď místo knížky nebo jako doplněk. Je ve formě stolního kalendáře a je tam zobrazen každý týden těhotenství, kde je psáno co se ten týden děje s maminkou a co s miminkem, včetně jeho přibližné velikosti. Můžeš si tam doplňovat i své záznamy. Stál asi 250 Kč.
Ahoj, Marki
Ahoj,
já dostala také knížku Fit maminka, je moc prima a dá se podle ní hezky cvičit. Navíc je doplněná o pár postřehů. A pak mám ještě
Martin Gregora - Kniha o matce a dítěti. Líbí se mi, že je napsaná českým autorem a vychází z českého prostředí. Je moc pěkně napsaná a obsahuje několik hlavních kapitol:
Těhotenství, porod, šestinedělí
Novorozenec
Péče o dítě doma - kojenecký věk
2-4 roky
4-6 let
očkování
nemocné dítě
a docela obsáhlá kapitola první pomoc
Ennie
Také doporučuji „Co čekat v radostném očekávání“. Však se u mě dlouho neohřála, už ji má půjčenou kamarádka, kterou to čeká v dubnu. Je tam vše podrobně vysvětlované, odpovědi na nejrůznejší otázky, pěkně rozdělené podle něsíce těhotenství, nechybí ani kapitola pro tatínky, končí to porodem a šestinedělím.
Hodně jsem ji jako vyjukaná a hlavně zvědavá prvnětěhotná využila
. Jinak jsem nečetla nic, vše potřebné jsem našla zde.
Taky doporučuji knížku Podívej, jak rostu. Je tam každý týden těhotenství a k tomu 3D UTZ mimíse ![]()
Taky doporučuji knížku Podívej jak rostu. Je tam každý týden těhotenství a k tomu 3D UTZ mimíse ![]()
Ahoj,
měla jsem knihu Těhotenství a porod - je supr ohledně popsání vývoje mimča v bříšku, ale porod a info o prohlídkách se nesmí brát až tak úplně vážně, jelikož je to z prostředí řekla bych spojených států, praxe u nás je trošku jiná. Ale jinak doporučuji.
Potom jsem koupila Perfektní kniha o matce a dítěti, je docela fajn, ale opět stejný problém, není to až tak české, ale dočteš se tam i jak pečovat o novorozeně a dál do 36 měsíců.
No a nakonec jsem dostala knížku (již zde zmiňovanou) Kniha o matce a dítěti od Dr. Gregory - pozor o těhotenství tam je pramálo, ale dál o dítěti - vývoj, nemoci je tam dost a je to skutečně české.
Dobrý výběr a ať už máš malou/malého v bříšku.
Ha + dvoutýdenní Iva