Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Včera jsem zjistila, že mám heterozygotní formu leidenské mutace. Vím to jen po telefonu, volala jsem si na výsledky. Testy jsme dělali náhodou, porodila jsem v 35tt, ale těhu bylo první (otěhotněla jsem první měsíc) a dcera naštěstí úplně zdravá. V rodině nic takového nemáme, a ted tohle. Četla jsem povzbudivé články od maminek co si v těhu píchaly anopirin atd. a ačkoliv injekce nesnáším, jsem připravena to pro dítě udělat.
Co mi ale dělá momentálně největší starost je moje zdraví.
Vždyť já brala 8 let HA, do toho vesela kouřila, prodělala dvě operace, jeden porod.
Co když mám někde sraženinu, která se uvolní? Řeknu vám že jsem úplně v prčicích, a cejtím jak se mi všechno ucpává
.
Jak říkám, s dr jsem pořádně ještě nemluvila, prosím napište mi jak nemoc probíhá mimo těhu.
marketa612 píše:
Včera jsem zjistila, že mám heterozygotní formu leidenské mutace. Vím to jen po telefonu, volala jsem si na výsledky. Testy jsme dělali náhodou, porodila jsem v 35tt, ale těhu bylo první (otěhotněla jsem první měsíc) a dcera naštěstí úplně zdravá. V rodině nic takového nemáme, a ted tohle. Četla jsem povzbudivé články od maminek co si v těhu píchaly anopirin atd. a ačkoliv injekce nesnáším, jsem připravena to pro dítě udělat.
Co mi ale dělá momentálně největší starost je moje zdraví.
Vždyť já brala 8 let HA, do toho vesela kouřila, prodělala dvě operace, jeden porod.
Co když mám někde sraženinu, která se uvolní? Řeknu vám že jsem úplně v prčicích, a cejtím jak se mi všechno ucpává.
Jak říkám, s dr jsem pořádně ještě nemluvila, prosím napište mi jak nemoc probíhá mimo těhu.
těhotná zatím nejsem, plánujeme v tomto roce.
Ahoj mám taky Leidena,mimo těhu se žádná léčba nedává. Rizikové jsou třeba dlouhé lety letadlem - to je třeba zajistit aplikací nízkomol.heparinu,dlouhé sezení,HA také není vhodná.
Jinak v těhu konzultace hematologem a právě to nepříjemné píchání nzkomil.heparinu. Já si teď píchám už od zjištění těhu tj. asi od 5tt a budu až do konce šestinedělí.
Jinak taky mám jedno dítě které se narodilo aniž bych věděla že něco takového mám,předtím jsem brala dlouho HA,kouřila atd…
Leidena mi zjistili až potom když jsem proděla 2×ZT… Že máš Leidena neznamená že automaticky dostaneš nějakou embolii,je to jen zvýšené riziko vzniku tohoto onemocnění.
Tak hlavu vzůru ![]()
Tak vítej do klubu, mám to samé a není to proboha nemoc!!!! Je to genetická záležitost. Určitě to má tvůj otec nebo matka…přenáší se to vždy otec- dcera, dcera- syn, syn- vnučka.....prostě se to předává.
Sraženinu určitě nikde nemáš, ta už by se dávno urvala a způsobila ti embolii nebo mrtvici.
A děkuj bohu, že ses to dozvěděla a víš to. Není to nic nebezpečného, pokud to víš, pokud bys to nevěděla, je to nebezpečné na dlouhé cestování, nehybnost, porod, kouření, alkohol, dehydrataci, antiko, dopravní nehoda při které bys musela okamžitě na sál. Já jsem rodila císařem, pěkně si mě připravili, a po porodu jsem si šestinedělí ředila krev Fraxiparinem injekčně.
Jinak žiju normálně, náhodou to má i můj manžel
pořád říkám, že my jsme se fakt našli. Takže buď v klidu, není to žádná nemoc, je to jen mutace krve, kterou má 11%populace a vyčkej, co za instrukce ti dá doktor. Já nosím v dokladech kartičku, jak se mnou nakládat v přípdě, že bych nebal při vědomí a našli mě třeba při bouračce nebo někde ležet, jsou na ní instrukce pro lékaře a přesná mutace. a jestli tě to potěší, tak jsou dvě mutace heterozygot a ještě jedna, každá se dělí ještě na dvě skupiny…ta heterozygot je horší, ale z těch dvou druhů nakteré se dělí je to ta lepší varianta. Víc nevím, co bych napsala…
Reaguji na Alusa11…jjo, konzultace jsem měla celé těhu s hematologem…akorát jsem chodila na testy krve a nemusela jsem si píchat nic, až po porodu, jen jsem nosila stahovací punčochy. Ty mi dost možná pomohly, abych nemusela píchat injekce před porodem a díky tomu jsem mohla dostat epidural, protože kdybych si píchala před porodem, nemohli by mi ho dát, pač bych byla totálně zředěná
. Sice jsem ho nechtěla, ale rodila jsem moooc dlouho a nakonec to skončilo celé císařem.
A jinak pro zakladatelku: Jen mi na gyndě řekla, že u takových pacientek které to mají se často utvoří sraženina mezi plodem a placentou, přeruší se výživa a dítě odejde. Tak to je asi trochu komplikované, ale já jsem měla celé těhu bez komplikací, císař vlastně každého překvapil, pač vše bylo ukázkové, ale bohužel…
Kouřit se při tom asi nesmí,co? Já jsem před těhu kouřila minimálně 20 cig. ¨V těhu ne, ale nad vodou mě drželo jen to, že si po kojení zas zapálím
.
Tedkom kouřím cca 5 cig denně. Jsem zvědavá, jak se mi podaří s tím seknout, jelikož umřít se mi fakt nechce, ale představit si sebe bez cigára neumím.
stredulinko, tedkom čtu že aji alkohol je nebezpečný. To si nebudu moct dát ani víno
? Doktor mi samozdřejmně řekne, ale co bylo řečeno vám?
stredulinka píše:
Reaguji na Alusa11…jjo, konzultace jsem měla celé těhu s hematologem…akorát jsem chodila na testy krve a nemusela jsem si píchat nic, až po porodu, jen jsem nosila stahovací punčochy. Ty mi dost možná pomohly, abych nemusela píchat injekce před porodem a díky tomu jsem mohla dostat epidural, protože kdybych si píchala před porodem, nemohli by mi ho dát, pač bych byla totálně zředěná. Sice jsem ho nechtěla, ale rodila jsem moooc dlouho a nakonec to skončilo celé císařem.
No já píchat musím kvůli těm předešlým zamlklým těhu…punčochy nosím taky,mák křečové žíly.. Ale vydržet se dá všechno ![]()
Alusa: Tak to máš proto, no…já to mám asi v lepším stavu.
Marketa: pít alkohol můžeš, jako víno a jiné ti neuškodí, spíš je myšleno časté pití a nadmíra alkoholu, opilé stavy a dehydratace, k tomu to kouření…
S tím kouřením sekni
ušetříš a budeš šetřit plíce i okolí. Nedávno jsem četla odborný článek, že nejhorší pro mimi je, když matka kouří…sice si umyješ ruce, vyčistíš zuby, ale nikotin se zadrží na vlasech a to dětem ubližuje na zdraví…to mě úplně dostalo, protože moje bábi kouří a pak se pomuchlí s malou…takže pořád vychází to, že kuřák není takový chudák jak ti v okolí…
Ahoj tak já to mám po mamce a musela jsem chodit každý měsíc v těhu na kontrolu a cca od pátého měsíce jsem si musela píchat do břicha injekce…Nejdřív to byla hrůza,ale pak jsem si na to nějak zvykla..Nejdříve jsem si píchala asi dva měsíce 0,4ml pak až do konce šeštinedělí 0,8ml.Nosím také u sebe kartičku jak už tady bylo psáno..
Ahoj, taky ji mám. U prvního jsem o ničem nevěděla, s druhým jsem byla v těhotenství na genetice, kde mi ji diagnostikovali, takže jsem chodila na hematologii a píchala si fraxiparin. Po porodu jsem dostala warfarin :/. Cca 4 roky zpět jsem prodělala trombozu, od té doby nemám antikoncepci, (gynekolog do té doby říkal, že riziko je minimální), zvažuju tělísko. A u třetího jsem si píchala asi od třetího trimestru, od 20tt jsem chodila pravidelně na kontroly.
Kouřit jsem přestala už 3×, v těhotenství, jestli začnu zas - kdo ví.
Já mám také leidena, vím to už delší dobu a antik. mi ihned zakázali. Jinak první těhu zamlklé, takže teď při druhém si denně píchám Clexan od 9.tt a už vím, že až do konce šestinedělí si budu ředit krev, ale potom jen prášky, jinak se nemůže kojit.
„@LLenkaa“
V druhém těhotenství jsem si píchala fraxiparine a v šestinedělí zobala warfarin ale teď jsem si píchala zibor v těhotenství i šestinedělí a kojila jsem.
@LLenkaa já jsem si píchala fraxiparine cca od půlky těhotenství až do konce šestinedělí - doktoři mě ujistili, že do mléka to nepřechází ![]()
ale pamatuju si, že když jsem se o tom, že mám Leiden dozvěděla poprvé, tak jsem taky dostala informaci, že v těhotenství se píchají injekce a po porodu se přechází na prášky, aby se mohlo kojit
ale to je už 6 let zpátky, takže zřejmě došlo k nějakému posunu ve vědění a nebo v medikaci ![]()
@marketa612 neboj, pokud se nic nestalo v době, kdy jsi brala HA a kouřila, tak teď tě to v souvislosti s Leidenem „nedohoní“
já sice nekouřila, ale HA jsem taky 6 let brala a v pohodě ![]()
já jsem si tehdy, když mi to zjistili, říkala proč zrovna já a že by bylo lepší to nevědět, ale pak jsem si (obrazně řečeno) nafackovala a došlo mi, že je lepší, když o tom vím… v běžném životě mě to neomezuje a vím, že když se dostanu do rizikové situace, tak se mám hlídat ![]()
injekce v těhotenství sice byly opruz, nicméně musím říct, že nás to s manželem stmelilo - on injekce nesnáší, při odběrech krve omdlívá a mně píchal fraxiparin každé ráno
zvládla jsem si ho píchnout i sama, ale zejména potom s velkým břichem bylo fajn, když mi pomohl ![]()