Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.
Potřebovala bych rada nebo zkušenost.
Můj maličký (10 měsíců) se asi před 4 - 5 dny začal při usínání lekat. Tím stylem, že rozhodí ručičky. Nikdy předtím to nedělal.
Ale teď vždy když ho uspávám, ať odpoledne nebo v noci, tak přesně v tu chvíli, kdy jakoby usíná se lekne a to se opakuje klidně 5 krát. Než zabere pořádně.
Včera v noci už jsem to oplakala, ptž to usínal a takhle se lekl snad 20 krát chudáček. Vůbec nevím co to má být, a že to začalo z ničeho nic.
Nemáte některá zkušenost, zda to přejde nebo co s tím?
Děkuji
Nechci strašit, nemusí to nic být, ale může se takhle projevovat u miminek epilepsie. Takže bude asi lepší co nejrychleji se nechat vyšetřit na neurologii. Zajdi za dětskou.
@Cuarentena Děkuji určitě zajdu, hrozně se bojím
Modlím se, aby to bylo jen nějaké lekavé období.
@babettka Ahojky, já třeba bobiška už od příchodu domů z porodnice musím na spaní doma kuklit… prostě mu stáhnu ručičky, protože on taky strašně plácá rukama jak usíná.
Ale pro svůj klid si zajdi na neurologii. ![]()
ahoj, nevim, jestli to souvisí, ale moje malá v 8mi měsících začala protáčet oči jakoby v sloup. Když jsme s ni byli u doktorky (bylo to na dovče, takže jí dr neznala), tak se hned ptala, jestli nebyla nedávno očkovaná. U nás to teda samo odeznělo, ale tak mě napadlo, jestli tvůj chlapeček neni po očkování ![]()
Ahoj. Můj chlapeček se taky tak při usínání leká, už od narození. Vyřešilo to ukládání na bříško… krásně usíná a na hlídání dechu mám nanu. Nemám to sama od sebe, poradila mi to kamarádka.
B.
@babettka Snad to nic nebude, protože to není moc pravděpodobné, tvůj chlapeček je na podobný problém poměrně „starý“, i když to vyloučené není, tak držím palce, děti se někdy takhle při usínání lekají.
Holky děkuji, hrozně moc děkuji… teď to třeba neudělal… Trochu mě to uklidnilo…
Po očkování nejsme…
Ale rostou nám zoubky, třeba jestli nějak takhle nereaguje, když ho to bolí… jako, že usíná, pak si uvědomí tu bolest… lekne se…
Na bříšku taky spí pěkně… ale on jakmile usne, tak už se neleká… fakt jen když usíná, tak několikrát…
Snad to odezní… Každopádně napíšu, jak jsme dopadli a třeba to pak někdy pomůže jiné mamince…
Ono se mu může i něco zdát. Anetka mi to taky chvilku teď dělala, byla teda vystresovaná z nemocnice, ale doktoři nad tím mávli rukou. Už to přešlo.
Holky kdyby byly ještě nějaké zkušenosti budu ráda, když mi napíšete… zítra jdu k dr. nejspíš… Tak snad se to vyřeší…
@babettka píše:
Holky kdyby byly ještě nějaké zkušenosti budu ráda, když mi napíšete… zítra jdu k dr. nejspíš… Tak snad se to vyřeší…
Muzu se zeptat jak to u vas dopadlo? Moje holcicla to zacala ted delat taky je ji pul roku.. Ale nedela to pokazde treba dneska vubec.. Tak nevim. Co vam na to rekl doktor?
@monika25 Ahoj… u nás se ukázalo, že to malý dělá - jen když ho „nutím“ spát - prostě nechce a tak se jakoby snaží probouzet… když je unavený lehne a padne ![]()
Tvoje maličká najednou už pořádně vnímá a má spoustu zážitků… určitě to bude něco podobného ![]()
@babettka Natočili mu doktoři EEG? Tyhle věci u kojenců neradno podceňovat..
@babettka píše:
@monika25 Ahoj… u nás se ukázalo, že to malý dělá - jen když ho „nutím“ spát - prostě nechce a tak se jakoby snaží probouzet… když je unavený lehne a padne
Tvoje maličká najednou už pořádně vnímá a má spoustu zážitků… určitě to bude něco podobného
Tak to je dobre, ze se ukazalo, ze to nic neni
Sofinka to delala jen dva dny a ted uz je zase klid takze si myslim, ze to taky nic neni.. Proste se ji asi neco zdalo nebo to bylo taky tim, ze se zrovna zacala pokouset lest
A pekne se rozciluje, ze ji to nejde ![]()
@monika25 Tady jsem našla odpověď jedné paní na podobnou otázku: Dočetla jsem se, že do cca čtyř let, kdy dozrává CNS dost skokově a bouřlivě, tak jsou tiky při spaní naprosto normální a má je hodně dětí - samozřejmě čím starší, tím „tikají“ méně.
Miminkům to škube celým tělem i končetinami. Souvisí to právě s dozráváním mozku a celé nervové soustavy, se zapojováním další a dalších nervových synapsí.
Protože později už se tohle v těle neděje tak bouřlivě, tak se tiky tolik neobjevují, ale i tak jsou normální, hlavně po vzrušujících událostech (a to může být třeba jen dětský film s nějakou zápletkou, která dítě něčím překvapí a neumí si ji zařadit) Prostě kdykoli se děcku ve spánku „rozsvítí“, tak začne „tikat“.
Jsou o tom dlouhá pojednání, takže se neděs.