Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, mám dotaz na maminky ročních (případně i 13. a 14. měsíčních) dítek.
Jak vaše děti usínají?
V kolik hodin?
Jak je uspáváte?
Jak dlouho trvá než vaše dítě usne?
Děkuji moc
Synátor už delší dobou dost zlobí a tak chci vědět jak je to jinde.
Mám 11měsíční dcerku, chodí spát v 18,00 dám ji flašku mlíka, dudák a uhoupu a hnedka spí. ![]()
@Aletheia ahojky,
malá má 14 měsíců, chodí spát mezi 20.00 až 20.30. Podle toho, kdy vstává přes den. Spí už jen 1× denně.
„Zazpívám“ ukolébavku, položím do postýlky a lehnu si vedle na postel. Po chvíli se vytratím. Malá má nebesa, tak když už mě nehledá, vytratím se. Někdy usíná hned, někdy i půl hodiny kecá ![]()
Až pořádně usne, jdu ji dát do nějaké normální polohy, přikryju a zavírám dveře. Spí sama už aspoň půl roku.
Jak synek zlobí?
Spat chodi mezi 8:30-9:30
Po kasi (pripadne jeste UM), prebalim, prevlecu, dam do postylky, odchazim. Vetsinou tam jeste cca 2× zajdu, pokud zaknoura. Ale jinak si nemam na co stezovat.
Usina vetsinou do 10-20min, vyjimecne i pul hodiny, ale to jen kdyz je pretazeny.
Usíná sám, cca 15 min po uložení, okolo 20 h.
Neuspávám nijak, jen máme každý den stejný rituál - večeře, koupání, pohlazení, písnička - a to mu myslím dost pomáhá si uvědomit, že se jde spinkat a uklidnit se.
Zní to svěle viď? Jediný malinký háček je v tom, že se budí celou noc co 2-3h
Ale už jsem zvyklá ![]()
@Aletheia spát chodí kolem 7. Ještě donedávna chodil spát kolem 8., ale vypustil odpolední spaní a bývá už před 18. jetý a jsme rádi že tu 19. dožije.
Takže je to asi takto v
18.15 večeře.
18.45 vana
19:10 dostane flašku UM do ruky (ještě v ručníku), převlíknu ho, pokládám do postýlky dám mu dobrou noc a nechám.
Spí většinou do 20 minut.
Manželmu ještě čte pohádku, ale já mám pocit, že to nevnímá a spíš ho to ruší, takže já jí nečtu. Ale včera si jí třeba vyžádal.
@Aletheia 15m ale uz od nejakeho 9 m to mame stejne.
Usina sam ve sve postylce po te co vypije mlicko. Vycistime zoubky. Polozim do postylky. Vezme plysacka, dudlik, zhasinam, zapinam chuvicku a odchazim ![]()
Cas mezi 19-20 hodinou. Vetsinou do 19,30 je v pelisku.
Neuspavam tedy nijak.
Usne cca tak do 30minut.
Nejsem si jista jestli jsi prave tohle chtela cist. Mam to u obou deti stejne. U prvniho diky estevillovi u druheho skoro zadarmo kdyz prestaly koliky. Pokud ho neco zlobi jako ted treba zuby tak jdu pochovam, ale neni to jako prostredek k uspavani ![]()
@Hančíí nechce spát, i když je všechno stejné jako pomalu od narození tak najednou ne a ne. Neusne, neustále si stoupá a vyhazuje vše z postýlky, položím - stoupne - položím - stoupne a tak pořád a pořád dokola. Nebo dělá klidně i hodinu v posteli přemety a kotouly.
Usínání aktuálně trvá i 2-3 hodiny. Přes den spí 1× po obědě cca 2 hodiny. Unavený je, ale hned se zase probere. Do postýlky dávám ve 20:30, usne klidně až ve 22:30 (třeba včera). Čtu mu - to ho zajímá jenom knížka, zpívám - nezájem, dívali jsme se na Krtečka - nezájem.
Jediné co na něj aktuálně zabírá je když si lehnu vedle postýlky na moji postel a prostě usnu, tak ho to asi přestane bavit a usne taky
To je sice fajn ale já potřebuju ještě večer něco dělat ![]()
Holky, vy co dávátě třeba kolem sedmé. V kolik ráno vstáváte?? My dáváme spát cca 20:45 po mlíku, usne s dudíkem ihned, pak se budí tak okole jedné až třetí v noci a to už je zvyklá jít do postele ke mně
. Pak jí k ránu pořád strkám dudák aby ještě spala, to je tak o půl čtvrtý, o půl pátý, o půl šestý. Vstáváme tak v 7 hod. ráno. Pak jde spát po deváté, spí hodinku a odpoledne po druhé hodině taky spí tak hodinu až hodinu a půl a pak už ne.
@Aletheia taky si stoupá, u nás zabralo kolibání a naprostá tma, udrncáme ho v postýlce ![]()
@Aletheia Taky jsme měli v létě takovou krizovku, že usla jen vedle mě na posteli a pak jsem ji přenesla do postýlky.
@CokeLady Syn má od narození téměř vše stejné, nikdy nespal jinde než ve své postýlce, každý den jde do postele ve stejný čas, rituál je stejný od narození. A přesto nic, rituál prostě není všechno ![]()
Příspěvek upraven 22.10.13 v 21:36
@Roxan píše:
Usíná sám, cca 15 min po uložení, okolo 20 h.
Neuspávám nijak, jen máme každý den stejný rituál - večeře, koupání, pohlazení, písnička - a to mu myslím dost pomáhá si uvědomit, že se jde spinkat a uklidnit se.Zní to svěle viď? Jediný malinký háček je v tom, že se budí celou noc co 2-3hAle už jsem zvyklá
Máme to stejně - teda trochu jiný rituaál, ale jinak to je jako u nás. Bohužel i s tím nočním buzením. Taky jsem si zvykla, ale přestává mě to bavit, už rok se nevyspat ani jednu noc v kuse
. Teď ji asi zkusíme odstěhovat, jestli to pomůže, ale moc si iluze nedělám. Jinak bych klidně přestala kojit, všechno ostatní kojení jsem odbourala, ale v tu noc to asi jen tak nezruším. Jako dělat 4× za noc UM, to fakt odmítám ![]()
Jak jsi na tom ty? Též čekáš, kdy ho to přestane bavit? ![]()
@CokeLady píše:
To jsem nepsalakaždý píše jak to má u něj doma, píšu o sobě a svém synovi
já jsem to nemyslela zle
jen že tvůj příspěvek vyzněl že si za to můžu sama že jsem syna měla v posteli a chovala a tak dále ![]()
@Aletheia někdy taky blbne, stoupá si sedá si, hází věci z postýlky, nechávám ho být.
Unaví se, pak si lehne a usne.
Pomáhá ale, abych v místnosti nebyla, jak se nemá před kým předvádět odpustí si to.
Někdy si vyhodí z postýky usínací želvu - takže řve má bá má bá… Jdu tam jen, když spustí větší řev a úmyslně za chvíli. jestli chce mít hračky u sebe nemá si je vyhazovat.
Velký je dost a dobře to chápe.
Vyjímka je, když není O. K.