Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@B EL mě aktuálně vstává kolem 7.
Před tím to bylo lepší a vstával až po 8. Ale před pár měsíci zase v 6.
Co pozoruji, že se budí třeba měsíc, dva stejně. Ale když ho dám spát později než obvykle, pobudí se o to dřív. Tj. Je dobré najít tu ideální hodinu, kdy dítě usíná a nepřetahovat jí. Jinak se budí pak moc brzy.
@Myrha píše:
@Aletheia někdy taky blbne, stoupá si sedá si, hází věci z postýlky, nechávám ho být.
Unaví se, pak si lehne a usne.Pomáhá ale, abych v místnosti nebyla, jak se nemá před kým předvádět odpustí si to.
Někdy si vyhodí z postýky usínací želvu - takže řve má bá má bá… Jdu tam jen, když spustí větší řev a úmyslně za chvíli. jestli chce mít hračky u sebe nemá si je vyhazovat.
Vyjímka je, když není O. K.
Velký je dost a dobře to chápe.
syna to právě unaví až za dvě hodiny
a to mi příjde šílené
hračky mu nevracím, jakmile odejdu tak řve a řve a řve
Momentálně, po našem běžném hodinovém rituálu, v 8 položím malého do postýlky, dám mu pusu a odcházím, takže nevím, za jak dlouho usne. Ovšem když mu něco je (rostou mu zuby, má moc zážitků, bolí ho břicho…), tak si v postýlce neustále stoupá a řve. Vyřvávací metoda u nás nefunguje, takže si s ním na ruce dodělám co potřebuju, umyju se a jdu spát. Když je se mnou v posteli, tak usne a spí bez problémů. Takhle blbne pár dní a pak zase sám usíná v postýlce.
@jiji No, mě se na kojení teda nebudí. Mlíko vyžaduje až tak kolem 5h ráno. Ale buď hledá dudlík a nebo prostě pláče… Asi zlé sny nebo nevím
Většinou stačí chvilinu pochovat, pomazlit a je to pryč…
Nebaví mě to, ale plakat ho nenechám, takže mám zásobu RedBullů, abych v práci nevypadala jako zombie a mantru, že do puberty ho to přejde ![]()
Je to jen období… Brzo bude líp a tak nemá cenu to lámat přes koleno.
Dala jsem ji v 20:00 - 21:00 do postlky, poprala ji dobrou noc, dala pusinku, zapnula svitici zelvicku a sla pryc.
Naše 13.měsíční princezna chodí spát kolem 20.hod (je tomu tak od září, přes léto se chodilo spát později), kolem 19:00-19:30 koupání (to je teď ob den), pak kaše, napít, umýt zuby, pusinka, dobrou noc, položím do postýlky a spí. Stane se, když spí jen 1 krát přes den, že to zabalí kolem 18.hod, to se někdy vzbudí kolem 21.hod, někdy spí do rána. Když se vzbudí, tak dostane flašku mlíka a spí se dál.
@Aletheia rituál není všechno - navíc mé dítě si to mění, takže nemohu říct, že by to, že usíná sám byla nějaká moje zásluha.
Mě se vyplatí ho pozorovat a právě mu tu hodinu usínání třeba posunout na dřív. Ono je otázka jestli už není přetažaný.
Z toho stoje bych ho nevracela, ale zase když řve… Zkus prostě odejít a říct mu, že odcházíš a co po něm chceš. Když se vrátíš ještě ho nepokládat, jen říct, ať si lehne. A položit ho třeba na potřetí. Třeba i s tím, že jestli si zas stoupne, tak že ho tam necháš a ty intervaly prodlužovat no…
JOO - MĚ třeba leží, že má flašku v ruce (když jí nemá, tak by taky blbnul)
Příspěvek upraven 22.10.13 v 21:58
@CokeLady píše:
Jo a ještě vzhledem k usínání se děsím posunu času - NESNÁŠÍM TO![]()
![]()
mě to malý skoro nespozoroval… ![]()
@Aletheia píše:
syna to právě unaví až za dvě hodinya to mi příjde šílené
hračky mu nevracím, jakmile odejdu tak řve a řve a řve
a jaj - tak bych asi zkusila vyřvávací metodu podle toho pána, co psala Quinny.
Mě to nikdy moc nešlo, ale 2 hodiny je masakr.
A taky pamatuji když jsem to zkoušela třeba ve 4. měsíci, že dokázal řvát durch a hlavně to pak bylo horší. Ono se v té metodě říká, že máš chodit v nějakých intervalech. Ale mě se to neosvědčilo.
Na druhou stranu on mi třeba v té síti nebo na ruce nebo u prsa prostě usl rychleji, tak jsem neměla důvod.
Pak si to sám změnil. Těžko radit. Já už vím, že na mé dítě funguje nechat ho být a nereagovat. Ale řvát 2 hodiny bych ho nenechala. A znám spoustu takových matek… ![]()
@Ali-Ali píše:
Spat chodi mezi 8:30-9:30
Po kasi (pripadne jeste UM), prebalim, prevlecu, dam do postylky, odchazim. Vetsinou tam jeste cca 2× zajdu, pokud zaknoura. Ale jinak si nemam na co stezovat.
Usina vetsinou do 10-20min, vyjimecne i pul hodiny, ale to jen kdyz je pretazeny.
a v kolik ti ráno vstává a kdy dáváš po obědě spát? u nás se usíná taky cca v půl 10 a vstává v 9 ž v půl 10.
Moje holky ( 12 mesicu ) to maji denne striktne takto :
v 19.00 koupani, oblekani, mazani, prebaleni a tak…kase z flasky ( jeste krmime v naruci proste protoze chceme
) chvilku podrzime, jestli si nebrknou, polozime, rozsvitim obrazek na strop, pustim pisnicku a odchazim, spi do 5 minut
nekdy si stoupnou nebo neco povidaji, ale nereaguju.
Kolem 5.00 maji flasku a spinkaji zhruba do 8.00 ![]()
Nojo, se trema detma uz neni zadna crcacka ![]()
@Myrha
když jsem v pokoji tak neřve, prostě jenom blbne, ach jo
vyřvat jsem jednou nechala a znovu do toho nejdu, trvalo to 45 minut než jsem to vzdala, byl totálně propocený z toho řevu, musela jsem ho převléknout, jakmile jsem chodila v těch intervalech tak ho to naštvalo ještě víc a řval ještě víc. Po tom co jsem to vzdala nemohl usnout další 3 hodiny jak byl vedle z toho řvaní a všeho.
Bylo to šílený a upřímně budu raději když bude blbnout než tohle dělat víckrát ![]()
@jiji radí se, v noci to prso, každé druhé kojení nedat a nahradit vodou nebo něčím jiným. Ale je to o nerv. Mě začal spát ze dne na den celou noc, takže jsem k tomu přišla jak slepý k houslím.
Ale v 8. měsíci jsem to jednou za noc zkoušela, nedat. Ve finále nějak usnul a probudil se kolikrát za dýl než po kojení. Kojila jsem ale i 7× za noc… Pak jak když utne.
@tinuš píše:
a v kolik ti ráno vstává a kdy dáváš po obědě spát? u nás se usíná taky cca v půl 10 a vstává v 9 ž v půl 10.
vstava kolem 8, nekdy 8:30. jde spat mezi 11:30 a 12:00, spi 2,5-3hod.
dokud chodil spat dvakrat denne (jeste pred mesicem), tak chodil spat v 11 vecer. v jizni evrope to bylo normalni, v CR byl za exota ![]()
@Ali-Ali píše:
vstava kolem 8, nekdy 8:30. jde spat mezi 11:30 a 12:00, spi 2,5-3hod.dokud chodil spat dvakrat denne (jeste pred mesicem), tak chodil spat v 11 vecer. v jizni evrope to bylo normalni, v CR byl za exota
tak naše chodí spát po obědě až tak kolem 14:00. a spí hodinu až hodinu a půl. a od malinka tedy usínala kolem 21: hod. neznám to že dítě usíná v 6 nebo v 7
![]()