Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Aletheia já ti rozumím, u nás to nešlo, nešlo až to najednou šlo.
Ale vyřvávací metodu jako takovou jsem nepraktikovala. Spíš jsem to praktivala tak jako s citem, že jsem ho vždy položila do postýlky a odešla a vracela se až po breku 2-3 minut.
Nebo třeba i když něco řeknu, tak to řeknu jednou, po druhé mu řeknu, že příště už nastane něco - trest a po třetí ho taky splním.
Tj. v tomto konkrétním případě - vysvětlila bych mu, že jdu pryč a že se má, že on může spinkat, zatím co já musím ještě uklízet a šla pryč. Když by brečel, tak bych se po 2 minutách vrátila, vysvětlila to znova, zeptala se se děje - nesahala bych na něj a když by to šlo, odešla bych, kdyby ne, zůstala bych a bylo po jeho.
Druhý den stejná zkouška. Tak dlouho bych mu to vysvětlovala, až by to snad pochopil.
Jde o to, že když to ani nezkusíš, tak to dítě pak neví co je správně.
Ale ta hranice se blbě hledá a každé dítě je jiné. Ale oni už teď v tom roce strašně moc rozumí.
Takže je na čase mu to začít říkat. Na druhou stranu znám i děti, co do 3. let takhle usínají s rodičema.
Takže mám třeba jen štěstí. ![]()
Jinak já mu už u toho oblíkání říkám, tak se oblečeš a půjdeš spinkat, to se máš, že budeš v postýlce, tam si odpočineš a bude se ti něco hezkého zdát. A zítra pak budeš mít sílu na další věci. A třeba mu i říkám, co budeme dělat další den.
Dělám to tak od mala. Nevím, možná je to k ničemu. Ale přijde mi, že ho to uklidňuje.
@tinuš píše:
tak naše chodí spát po obědě až tak kolem 14:00. a spí hodinu až hodinu a půl. a od malinka tedy usínala kolem 21: hod. neznám to že dítě usíná v 6 nebo v 7![]()
tak nas maly mel vic jak pulroku rezim kdy prvni spanek 11-13, druhy spanek 17-19:30, nocni 23-8. takze on vecer vstaval v dobe, kdy deti bezne chodi spat ![]()
ale nam to tak vyhovovalo, manzel dela do 20, takze to klapalo.
@tinuš mě tak jako malý spal taky, kolikrát usínal až po půlnoci… Kolem 3 měsíců, to byl pařmen. Pak si to naštěstí v 5. měsíci rozmyslel a chodil v kolem té 20-21. A teď už by chodil spát nejraději v 18. ale záleží hodně na programu ![]()
Já nevím co to je dení režim, spí si naprosto jak chce a naprosto nevyzpytatelně.
@Aletheia Dobrý večer, mé dítě je nerežimní, chodila tak kolem 21 hod a u kozy usínala hned.
Teď jí budou dva a kolem osmé začíná být kožená, usíná již bez prsa, nicméně vyžaduje mou přítomnost. Max. 20 minut. Na viděnou ![]()
@Sibyla0 píše:
@Aletheia Dobrý večer, mé dítě je nerežimní, chodila tak kolem 21 hod a u kozy usínala hned.Teď jí budou dva a kolem osmé začíná být kožená, usíná již bez prsa, nicméně vyžaduje mou přítomnost. Max. 20 minut. Na viděnou
dobrý den paní, děkuji za vaši skvělou zprávu. Jdu si dát něco tvrdšího aby se připravila na zítřejší „usínání“ ![]()
Opravdu děkuji
lano na mašli je prosímvás kde? ![]()
@Aletheia hele ale zcela vážně, někdy chodila i po 22 hod, prostě dřív nebyla unavená a zdrhala a dělala bordel. Jak spí přes den? U nás se to večerní spaní posunulo a zlepšilo, když začala spát jednou denně. Ale i tak nebudu lhát, trvalo týdny, než se srovnala.. Edit. aha spí už je jednou
tak nic ![]()
Příspěvek upraven 22.10.13 v 22:24
1:usne sama
2:20:15-20:30hod
3: natáhnu méďu, dám dudlík a uteču ![]()
4: to nevím, někdy mu povídá co celý den dělala
@Aletheia
Malej jde spát nejpozději ve 20:00, dostane flašku s mlíkem, jak ji vypije, putuje do postýlky, zapneme chůvičku a odcházíme. Ráno pak vstává mezi 08:00 a 08:30
Teda já žasnu, jak dlouho vám přes noc spinkaj ![]()
Náš 14m spí přes den ještě dvakrát. Večer rituál vana-mlíko-básnička a ve 21:30 do postýlky, lehnu vedle něj (spí se mnou v ložnici) a nejpozději za 20 minut spí (dřív mi usnul i rychleji, teď pár dní je to trochu horší)… Spí docela v poho do cca 7:30. Pak jde spát v 11:00 na hoďku a půl, a odpo okolo 16:00 na hoďku (to ho většinou budím, aby mi večer usnul)
@CokeLady jo tak já si taky jako sova myslela, že ho budem v klidu dávat spát po 22 hodině, aby spal do 10 do rána, že si tu mateřskou trochu užiju.
Hmm… Ovšem nevím, jak se to dělá
. Ale nestěžuji si. Stěžovala jsem si, když jsem v noci byla vzhůru i 12×. Teď co spí celou noc, tak má svaté právo, to dělat kdy on chce. Jsem ráda, že jsem přišla na to, jak mu to vyhovuje a že jsme se sešli už po 8 měsích.
@Aletheia píše:
Dobrý večer, mám dotaz na maminky ročních (případně i 13. a 14. měsíčních) dítek.Jak vaše děti usínají? Sama
Děkuji moc
V kolik hodin? 19-19:30
Jak je uspáváte? Uložíme pohladime.
Jak dlouho trvá než vaše dítě usne? 10minSynátor už delší dobou dost zlobí a tak chci vědět jak je to jinde.
Sobecky přiznávám, že jsem ráda, že problémy s usínáním nemá jen moje roční dítě.
Už šest měsíců spí odděleně, ale usínání je většinou běh na dlouhou trať. Už někdy usne a během pár vteřin je čilá a připravená znovu řádit. Nechat jen tak v posteli, to u ní vyvolává záchvaty pláče, na vyřvání zatím nemám, a to nejsem žádná cíťa, ale ono by jí z toho snad kleplo. Když začne brečet v postýlce, pomůže jen pochování, jinak se to zhoršuje a zhoršuje. Nostalgicky vzpomínbám na první 4 měsíce, kdy spala i usínala krásně.
@Samy
já doufám že to časem přejde a bude to zase lepší
a chci koupit tu želvičku co promítá hvězdy, třeba ho to zaujme a bude usínat líp
Uspavam u prsu, do 10min. V noci kojim 3-5×, nekdy me to stve, ale mala se mi bez kojeni v noci nevycura, ona to ve spani neumi a aby se uplne probudila, o to fakt nestojim ![]()