Léky na cholesterol

Anonymní
4.6.22 08:21

Léky na cholesterol

Ahoj, je mi přes 40 a už hodně let mám zvýšený cholesterol. Máme to v rodině, takže je to asi z velké části dané genetikou. Před půl rokem jsem ale měla výsledek celkového cholesterolu skoro 8. Doktor to zatím nějak neřešil. Teď pár měsíců beru Arterin a kleslo mi to na nějakých 6,9. Vím, že to je pořád hodně. Doktor mi napsal prášky, konkrétně lék Atoris a já nevím, jestli to brát. Hodně lidí mě od těchto léků odrazuje, že mají zase spoustu vedlejších účinků, ale samozřejmš zase nechci nic podcenit. Našla jsem na internetu ještě doplněk stravy Cholesten, kterej má celkem dobrý recenze a lidem klesnul cholesterol z vysokých hodnot třeba skoro na normu. Ale když jsem zkoumala složení, tak to vlastně obsahuje Monakolin K což je taky druh statinu jako je v lécích od doktora.
Jaký je v tom teda rozdíl? U tamtoho píšou, že to je přírodní, ale vypadá to, že je to defacto na stejné bázi. Jak byste se rozhodli nebo máte zkušenost? Jo a ještě k tomu mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, tak jestli to nemůže mít taky vliv. Díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
415
4.6.22 08:39

Dělám na kardiologii…pokud je ten cholesterol tak vysoký a máte to v rodině tak určitě brát…pokud budou vážne vedlejší účinky tak probrat s lékařem. Ale u nás nejsou vyjimecne 70. a někdy i 80. ročníky s vážným poškozením tepen v důsledku aterosklerózy…infarkt po 40 fakt nikdo nechce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2366
4.6.22 08:39

Stravu jste upravila? V rodině máme taky a úpravou stravy a pohybem cholesterol významné poklesl téměř do normy, že není nutné užívat léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
4.6.22 09:16

Pokud chcete dostat infakrt nebo těžkou mrtvici v horizontu 10 let, léky neberte. Za mě ani maximální dávka statinu nebude stačit, bude to chtít i ezetimib, nebo i něco víc.

Jaký máte LDL?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.22 09:46

Určitě to právě nechci nějak podcenit. Jen chci slyšet názor ještě někoho jiného. Mě třeba překvapilo, že při té vyšší hodnotě to doktor zase tak neřešil a teď při snížení mi dává prášky, ale tak třeba chtěl vyčkat. Ještě bych podotkla, že cukr mám v normě, nekouřím, z alkoholu tak možná občas sklenička piva nebo vína, vysoký tlak nemám, možná nějaké kilo nadváhy, ale nic hrozného. Držím přerušovaný půst 16/8. Uzeniny nejím skoro vůbec. Spíš hodně sýry, zeleninu. Bohužel si nedokážu odpustit pečivo a obědy taková klasika, hodně rýže, těstoviny. LDL je taky vysoký (4,7). Bavila jsem se o tom s doktorem a on říkal, že myslí, že nějaká větší dieta by stejně nepomohla. Moje mamka ho má taky vysokej a to má spíš podváhu a jí opravdu zdravě. Skoro bez cukru, když už pečivo tak tmavé, hromada zeleniny. Pohybu máme taky všichni dost a stejně máme tu mrchu tak vysokou.
Takže asi jediná cesta jsou ty prášky? To už se musí užívat napořád? Bojím se těch vedlejších účinků.

• Citovat
  • Upravit
9741
4.6.22 09:59

S hodnotou LDL 4,7 není na co čekat. Hned 20 mg rosuvastatinu denně (ev. zkusit až 40 mg, pokud by to dotyčný toleroval), pak s odstupem zkontrolovat.

Spíše než vedlejších účinků léku bych se bál následků rozvinuté aterosklerózy, ta totiž nebolí, až se ozve, už je pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.22 10:37

Jdu si vzít léky. Já na to pořád zapomínám. :zed: :zed: :zed: :zed: Naštěstí aspoň 3krat do týdne si vzpomenu. Teď třeba u několikadenní migrény to byl problém něco spolknout, když se mi chtělo porad zvracet. Ani jsem si nevzpomněla. :(

• Citovat
  • Upravit
2366
4.6.22 11:09
@Anonymní píše:
Určitě to právě nechci nějak podcenit. Jen chci slyšet názor ještě někoho jiného. Mě třeba překvapilo, že při té vyšší hodnotě to doktor zase tak neřešil a teď při snížení mi dává prášky, ale tak třeba chtěl vyčkat. Ještě bych podotkla, že cukr mám v normě, nekouřím, z alkoholu tak možná občas sklenička piva nebo vína, vysoký tlak nemám, možná nějaké kilo nadváhy, ale nic hrozného. Držím přerušovaný půst 16/8. Uzeniny nejím skoro vůbec. Spíš hodně sýry, zeleninu. Bohužel si nedokážu odpustit pečivo a obědy taková klasika, hodně rýže, těstoviny. LDL je taky vysoký (4,7). Bavila jsem se o tom s doktorem a on říkal, že myslí, že nějaká větší dieta by stejně nepomohla. Moje mamka ho má taky vysokej a to má spíš podváhu a jí opravdu zdravě. Skoro bez cukru, když už pečivo tak tmavé, hromada zeleniny. Pohybu máme taky všichni dost a stejně máme tu mrchu tak vysokou.
Takže asi jediná cesta jsou ty prášky? To už se musí užívat napořád? Bojím se těch vedlejších účinků.

Sýry jaké? Vhodné jsou pouze tvaruzky, cottage a platkovany s nízkým obsahem tuku.

Sýry jsou tucne a cholesterol zvyšují. Zkušenost s častým povídáním Luciny. Smetanové syry vynechejte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
4.6.22 12:13
@Anonymní píše:
Jdu si vzít léky. Já na to pořád zapomínám. :zed: :zed: :zed: :zed: Naštěstí aspoň 3krat do týdne si vzpomenu. Teď třeba u několikadenní migrény to byl problém něco spolknout, když se mi chtělo porad zvracet. Ani jsem si nevzpomněla. :(

Některé statiny (např. již zmíněný rosuvastatin) se mohou užívat i ob den s podobnou účinností jako při každodenním užívání. Když člověka bolí hlava, tak si Paralen / Brufen vezme hned, bohužel zvýšený cholesterol hodně dlouho nebolí, prevít jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.22 13:21
@Doctus píše:
Některé statiny (např. již zmíněný rosuvastatin) se mohou užívat i ob den s podobnou účinností jako při každodenním užívání. Když člověka bolí hlava, tak si Paralen / Brufen vezme hned, bohužel zvýšený cholesterol hodně dlouho nebolí, prevít jeden.

Já mám odpor k lékům. Ty krátkodobé ještě zvládám brát. Ty dlouhodobe jsou problém. Třeba léky na alergii, přestože bych je měla brát preventivně, neberu. Vezmu si je jen při velkých potížích. Vakcíny jsem taky ukončila z tohoto důvodu předčasne. Mám problém i s léky na bolest hlavy. Taky si je nevezmu hned. A to mám časté a silné migrény. Ale bolest nebo něco, kdy je člověku hodně zle, donutí vzít si lék. To je největší můj problém, že cholesterol mi žádné potíže nezpůsobuje. Snažím se brát pravidelně - denně - ale opravdu se mi to nedaří. Uklidňuje mě, že aspoň obden to stačí. Pak jsou nějaké přírodní věci, ke kterým nemám takový odpor, ale taky to dlouhodobě neberu. Vydržím pár dní. Už jsem i viděla tu krabičku pro důchodce, jak se nasypou léky do plastové krabičky po dnech. Ale já mám s tím problém, že by to tam zůstávalo… A pořád si říkám, můžou být ty léky na vzduchu, vyndane z platicka?

• Citovat
  • Upravit
11.8.23 06:45

Přípravky na zvýšený cholesterol - https://lipidcontrolplus.cz po půl roce pravidelného užívání jsem zvýšený cholesterol neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
6.3.24 17:05
@Anonymní píše:

Hodně sýry? A jaké? Třeba sýry typu gouda, ementál mají hodně nasycených tuků a ty zvyšují cholesterol a LDL. Být Vámi tak navštívím nějakou nutriční poradkyni a začnu sledovat, co jím. Je spousta aplikací a nástrojů, kam se dá jídlo zapisovat - např. kaloricketabulky. Stačí i jen třeba pár týdnů, ať si uděláte představu, co jíst a co raději vynechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí