Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dámy, zdravím. Moc prosím. Jsme první den v Turecku. Zánět močových cest
Teda jsem si diagnostikovala sama, dle zkušeností.. V lékárně jsem dostala tyhle léky: Ciprasid a Piyeloseptyl. Mám brát dvakrát denně. Příbalový leták jen v turečtině. Můžete mi někdo napsat zkušenosti, či o co jde? Děkuji moc ![]()
Tak Ciprasid je atb ciprofloxacin, u nas napr. pod obch. nazvem Ciplox.
A to druhe je nitrofurantoin, u nas Furolin.
@Zita Aussig píše:
Dámy, zdravím. Moc prosím. Jsme první den v Turecku. Zánět močových cestTeda jsem si diagnostikovala sama, dle zkušeností.. V lékárně jsem dostala tyhle léky: Ciprasid a Piyeloseptyl. Mám brát dvakrát denně. Příbalový leták jen v turečtině. Můžete mi někdo napsat zkušenosti, či o co jde? Děkuji moc
Nechala bych si dat jina atd. Jestli je ciprasid ciprofloxacin tak jsou tam potencialne vazne vedlejsi ucinky.
@Zita Aussig píše:
Dámy, zdravím. Moc prosím. Jsme první den v Turecku. Zánět močových cestTeda jsem si diagnostikovala sama, dle zkušeností.. V lékárně jsem dostala tyhle léky: Ciprasid a Piyeloseptyl. Mám brát dvakrát denně. Příbalový leták jen v turečtině. Můžete mi někdo napsat zkušenosti, či o co jde? Děkuji moc
A to druhý je nitrofurantoin
Moc všem děkuji, já jsem právě ráda, že jsem něco dostala, alespoň tak☹️Hele, oni mi říkali, že to mám brát oboje najednou, je to možný? Vrtá mi to hlavou, to jsou oboje ATB?
Jestli to druhé je nitrofurantoin, tak ten si klidně vezmi. To je lék první volby pro záněty močového měchýře. Krom nevolnosti má minimum vedlejších účinků a je účinný na většinu patogenů. Ciprofloxacin je širokospektré ATB s řadou vedlejších účinků (i závažných) a navíc u močových infekcí na něj roste rezistence. Jestli ten nitrofurantoin má sílu 100mg, tak po 8h a většinou stačí 3 - 5 dní.
@Zita Aussig píše:
Moc všem děkuji, já jsem právě ráda, že jsem něco dostala, alespoň tak☹️Hele, oni mi říkali, že to mám brát oboje najednou, je to možný? Vrtá mi to hlavou, to jsou oboje ATB?
najednou to neber, vem si to druhé (jestli je to fakt ten nitrofurantoin). U nás se dává samotný a funguje výborně. A hodně pít.
@Lucka1111 píše:
najednou to neber, vem si to druhé (jestli je to fakt ten nitrofurantoin). U nás se dává samotný a funguje výborně. A hodně pít.
Taky jsem to brala na močák a pomohlo to. Ale už někdy před lety. Teď naposledy jsem dostala Augmentin na močák, po kultivaci, tak nevím proč dávají už penicilin ![]()
@Zita Aussig píše:
Ten Furantoin jez uprostřed jídla, ne před, ne po, opravdu při. Ať ti není blbě.
@Azeretereza píše:
Taky jsem to brala na močák a pomohlo to. Ale už někdy před lety. Teď naposledy jsem dostala Augmentin na močák, po kultivaci, tak nevím proč dávají už penicilin
Jak kdo. Furolin se běžně používá.
Holky, jsem vám moc vděčná za rady, opravdu moc
. Jsem z toho nešťastná, na dovolené, po letech u moře a tohle tady řešit
Vložil fotku toho Piyeloseptyl, vidím, že látka nitrofurantoin tam je…
@Zita Aussig píše:
Holky, jsem vám moc vděčná za rady, opravdu moc. Jsem z toho nešťastná, na dovolené, po letech u moře a tohle tady řešit
Vložil fotku toho Piyeloseptyl, vidím, že látka nitrofurantoin tam je…
tak výborně, takže to ber po 8 hodinách s jídlem a k tomu dostatek tekutin. Když se Ti rychle uleví tak by podle nových doporučení mohly stačit jen 3 dny užívání.
Ta druhá ATB rozhodně neber.
@Azeretereza píše:
Taky jsem to brala na močák a pomohlo to. Ale už někdy před lety. Teď naposledy jsem dostala Augmentin na močák, po kultivaci, tak nevím proč dávají už penicilin
tak mohla jsi mít nějakou bakterii na kterou furolin nefunguje (i když funguje na většinu, tak úplně na všechny ne). Já třeba Augmentin dávám u močových infekcí s horečkou a vysokým CRP, tam funguje lépe, protože třeba v případě že je zánět na ledvině, tak tam už Furolin nestačí. U obyčejných zánětů močového měchýře, kde pacient přijde jen s pálením při močení a má zánětlivou moč, ale žádné horečky, tak tam dávám jako první volbu furolin, nebo urifos.
@Lucka1111 píše:
tak výborně, takže to ber po 8 hodinách s jídlem a k tomu dostatek tekutin. Když se Ti rychle uleví tak by podle nových doporučení mohly stačit jen 3 dny užívání.
Ta druhá ATB rozhodně neber.
Moc děkuji, udělám to tak. Ani nevím, jak poděkovat, už mám i o malinko lepší náladu díky vám
.
Ještě jednou píšu všem zúčastněným 🍀Dámy, moc děkuji za Vaše příspěvky, ani nevíte, jak jste mi pomohly. Dovedete si představit, jak je to „super“ tohle řešit tak daleko od domova a v cizí zemi, kde domluva v aj nic moc… Ale díky bohu za to, za možnost sehnat ATB jen tak bez předpisu, snad vše zabere, jak má. Dám vědět
Ještě, že to eMimino mám, už jste mi tady poradily vícekrát ![]()