Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
má prosím někdo zkušenost s lepením plakátů přímo na stěnu?
Jde mi především o doporučení konkrétního lepidla. Jedná se o plakáty z pevného, tuhého, lesklého papíru (jako jsou např. na posters.cz), takže nevím, jestli je vhodné použít stejné lepidlo jako na tapety, které jsou jemnější a tenčí.
Má prosím někdo rady, tipy?
Díky.
Problem nieje nalepit… problem je dat dole.
Klasicka BD20 (resp lubovolne lepidlo na podobnej baze ako napriklad herkules), drzi super, jedina nevyhoda je ze na velkych plochach vacsinou nedokazes pracovat dost rychlo/presne takze sa ti ten plagat skruti, roztrhne, skrabati… proste musis uz mat trosku zrucnost (pripadne nastroje)
Obojstranna lepiaca paska - nie ta hruba montazna, ale tenka ‚kancelarska‘ ked mas od 3M tak ta ide dole aj z omietkou.
Lepiaca folia - o nieco jednoduksia manipulacia ako s obojstrannou paskou, ale zase je draksia.
Suche lepidlo (ono samozrejme nieje suche), vacsinou v spreji, princip je ze nenavlhci papier tak ako keby si pouzila BD20 a teda je mensia sanca ze sa ti papier skrabati, roztrhne, skruti…
Doporucujem si najskor pozriet nejake videa a preventivne by som pocital s tym ze prvy plagat pokazis. Nikto uceny z neba nespadol.
Pocitaj ze dole to pojde bud s omietkou, alebo to minimalne necha olejove flaky (co je este horsie pretoze sa to skoro neda premalovat).
Ak su to nejake hodnotne plagaty (teda nie z posters.cz) tak by som postupoval tak ze by som ich nalepil na kapu a k tej existuju uchyty na stenu (aj neviditelne). V pripade naozaj archivnych plagatov sa to robi tak ze na muzealne sklo das ph neutralne lepidlo bez nosica a na to umiestnis plagat, ale to asi nebolo predmetom otazky
Uchytava sa to vacsinou za rohy, alebo sa z rubu dava kapa..
Ja je přiklepla malejma hrebickama. Nebo je mam zarámované. S lepidlem nebo lepenkou mi to pak šlo dolů i s omytkou ![]()
@IcePlanet7 @Kriss Tina Omítka dolů nevadí, pokud to půjde někdy dolů, stejně se už bude muset před malováním škrabat.
Díky za výčet tipů.
Rámovat nechceme, to se v tomto případě nehodí (ani lišty).
@Fircon Si o tom nieco precitaj, kapa nieje ani ramovanie ani lista, z celneho pohladu nepoznas ci je to na kape alebo priamo na stene, ked studujes z boku tak poznas, pretoze kapa ma nejaku hrubku (cca od 1 do 10mm) a prave do tej sa chovava zaves na stenu, takze tam naozaj nemas ziaden ram ani listy…
Plakáty jsem na zeď lepila pomocí lepící gumy na zeď. Dobře to drží a jde to většinou sundat bez poničení zdi.