Oddělené účty, jak se dá hospodařit spravedlivě?

15.9.25 12:09

Oddelene ucty, jak hospodarit spravedlive?

Mame s muzem oddelene ucty, jsme sezdani, spolu 20 let, nekolik deti, oba priblizne stejny prijem. Po mnoha letech jsem si uvedomila, ze mozna platim v rodine vice vydaju, nez manzel. Asi take proto, ze on si veci nedopreje, nechodi do restauraci, radsi objedna z TEMU, nez by koupil ceske v obchode a podobne. Krouzky, tabory, dovolene, ale i rekonstrukce nebo nabytek, lednicku a podobne platim ja, protoze ja vetsinou inicijuji tu koupi. Nikdy mi to nevadilo, az cca 2 roky zpatky me to zacalo stvat, ze neni trochu grand a nikam me nepozve, neco drazsiho nekoupi, kdyz ja treba zaplatim apartman u more (on zas plati benzin, dalnicku, nakupy v miste). Vim, ze se nemam cemu divit po takovych letech, nebyl grand ani v prvnich letech. Chtela bych to mit ale spravedlive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25186
15.9.25 12:17
@Sakuraodvektla píše: Více

Dělává se to tak, že se najde částka nutných výdajů (energie, kroužky dětí, jídlo a tak) + nějaká rezerva (dovolená, rozbitý spotřebič). Ta se rozpočítá stejným podílem jako jsou platy (když jeden 20 000 a druhý 30 000, tak 2:3) a na jiný - společný účet se tato částka posílá a výše zmiňované se z toho platí. Tvoje/jeho boty, oblečení a další by byly vaše soukromé výdaje.

Akorát se musíte shodnout na tom, co je a co není nutný výdaj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.25 12:18

Tak u nás mi manžel posílá polovinu výplaty na pevné výdaje a pak nám nakoupí, co potřebujeme…já mám rodičovský příspěvek na drobné nákupy a na investice, dům jsme postavili spolu, ale s mým větším podílem, takže to muž dorovnává :-) až půjdu příští rok do práce, tak to zase nějak rozdělíme spravedlivé, spíše stále bude muž platit více

• Citovat
  • Upravit
20902
15.9.25 12:43

Dokud nebudeš vést nějakou evidenci, tak nezjistis ani prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31017
15.9.25 12:53

My take bereme plus-minus stejne a snazime se, abychom meli oba zhruba stejnou rezervu na ucte. Tim je zajisteno, ze platime na provoz oba zhruba stejne (rodinu mame tez velkou). Takze vetsi polozku plati vzdy ten, kdo ma zrovna vic (priklad: pokud ja mam na uctu 230.000 a partner 150.000, zaplatim dovolenou za 80.000 ja). Jenze to tak mame od zacatku. Vis aspon, kolik ma partner na uctu :think:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
15.9.25 12:56

Tyto extrémně spořivý jedinci, co nedopřejí sobě, horko těžko pustí peníz pro manželku a děti. Když už uvolní peníze, předchází tomu diskuze, zda je to opravdu potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10871
15.9.25 12:59

Mame oddelene ucty a spolecne penize. Kazdy plati neco a snazime se mit rezervu a uspory rozdelene pul na pul, kdyby se jednomu neco stalo. Vime, kolik kdo ma. Tenhle mesic budu mit vetsi zůstatek ja, tak neco presunu na manzeluv sporak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31017
15.9.25 13:05

P. S. Jeste bych teda dodala, ze nejsem rozhazovacna, takze to neni tak, ze bych strkala tisice do obleceni, kosmetiky, kadernika apod. a tim padem bych ja davala hodne penez do sebe a chlap vic do rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.25 13:19

@Aries6 to je prave ono, co do toho zahrnovat. Uz jsme meli tuto moznost na stole, ale manzel chtel do toho spolecneho baliku posilat vetsinu vyplaty, coz se zase nelibilo me :-D Ja bych posilala treba kazdy 15 000, coz by melo na provoz vystacit a zbytek kazdy dle sveho gusta. Nedelam si zadne naroky na manzelovo penize, jen mi asi vadi, ze neudela nejake gesto, na neco me nepozve, neco nekoupi. I kdyz si to mohu zaplatit samozrejme sama, ale jde o ten princip, ze ty penize za me utrati rad, i kdyz to je polozka za 200 Kc. Kdyz to nevidim, tak pak vic koukam na to celkove utraceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.25 13:20
@Mahidevran píše: Více

Na tom přece není nic špatného podiskutovat, zda je to potřeba. Vyrůstal jsem ve skromném prostředí, kde sice nebyl problém něco koupit, ale vždycky se řešilo, aby ta daná věc nebyl jen nějaký rozmar a aby přinášel užitek.
Třeba moderní iPhone 17 za cca 30 tisíc. Ty peníze na to sice jsou, ale proč pořídit zrovna tohle, když můžu mít levnější telefon, který udělá úplně stejnou službu?
Problém je, když se sejdou dva s rozdílnýma potřebama. Já taky třeba spoustu věcí ke svému životu nepotřebuju a ve spoustě věcí ani nevidím nějaký přínos (pro mě). Ale finančně se třeba mám podílet na tom, že si takovou věc koupíme a pak přemýšlím proč, co z toho budu mít a zda to opravdu potřebuje, nebo si to kupujeme jen proto, že to mají ostatní,…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.25 13:47

My mame taky oddělené účty. Jsme spolu 13 let a mame 3 deti. Manžel ma vyšší příjem. Platí bydlení (elektrika, voda, plyn, internet…), pojistky, většinu materialu na opravu domu i zahrady. Ja platím deti, čili obědy, kroužky, tábory, oblečení, hračky, výukové pomůcky… jídlo ten, kdo zrovna jede na nákup, střídame se. A velké výdaje dělíme na pul (dovolena, spotřebiče, zimní boty pro všechny…).
Za me by bylo lepší dat nutne výdaje na hromadu a založit účet, na který bychom posílali pomerove peníze tak, aby tam byla ta nutná částka plus rezerva. Manžel souhlasi, ale nějak jsme zatim nebyli schopni to spočítat. Takhle nam to vyhovuje, takze změna neni nutná. Jen by byl větší přehled, coz bych uvítala, ale nestradame ani jeden, tak to asi stejne měnit nebudeme.

• Citovat
  • Upravit
802
15.9.25 14:04

Základ je mít společný účet. Nerozdělovat na moje a tvoje. Pokud jste manželé, tak máte společné peníze a je jedno, kde leží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.25 14:11

Já vydělávám 30tis, muž asi 70-80tis. Máme jeden společný účet kde jsou peníze na veškeré platby, on platí i alimenty a platí se z něj dále hypo, energie, poplatky, tmobile, pojiskty, jídlo atd atd… kartu od tohoto učtu máme oba, ale já jsem majitel účtu, muž na ten účet ani nechodí.
Manžel má ještě svůj účet kam si pošle po výplatě vždy cca 5-10tis.. ale třeba byli půlroční odměny vysoké, tak se mu tam nárazově poslalo 20tis.. řekla bych že ročně to bude tak 120-130tis, to má čistě pro sebe na posilovnu, doplnky jako je protein apod… ale nekupuje ani naftu, ani domu jídlo nic… má to prostě na osobní potřebu. Jen dárky pro mě z toho kupuje na narozky a vánoce. Jako občas něco domu doveze.. jak mu zavolám že doma chybí to a to a je ve městě…
Noo a zbytek financi spravují já… platím vše, zařizuji a starám se. On pracuje více, já mín náročnou práci jak na čas, tak na fyzičku. Nám to takto vyhovuje. Dražší věci konzultujeme… vloni překvapil že našetřil a koupil domu dražší kávovar…

• Citovat
  • Upravit
3686
15.9.25 14:22

Tak předpokládám, že manžel platí bydlení, energie, pojistky. Ono to měsíčně taky nějakou tu kačku schramstne. Ale jestli mu nestojíš ani o to, aby ti párkrát do měsíce koupil kytku, tak tam asi něco špatně bude, no. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
15.9.25 14:33

Já jsem asi stará škola. Mě vždycky strašně potěší, když je chlap pozorný a vezme mě ma večeři, nemusím se připomínat a sem tam zaplatí pokutu za špatné parkování, nebo prostě udělá radost a přiveze nákup..

Ten moderní přístup s 50:50 a výměna QR kódů, že já platil tohle, tak mi pošli půlku, to není pro mě. Vyděláváme oba podobné peníze. Ale prostě se vedle chlapa chci cítit jako žena a beru to jako poděkování za to, že se denně starám o domácnost a rodinu a neřeším, jestli jsem zaplatila to nebo tamto a za kolik. Přiměřeně rozdělené výdaje, jak píšete vy, holky. S tím, že tam vidím tu snahu a pozornost po víc jak 10ti letech. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný