Oddělené účty, jak se dá hospodařit spravedlivě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
302
15.9.25 15:16

Řešení to má snadné, zřiďte si společný účet, kam bude každý odvádět poměrnou (ve vašem případě vlastně stejnou) částku na běžné rodinné výdaje, můžete si tam zřídit složky typu jídlo, drogerie, dovolená, nové spotřebiče, případně na budoucí výdaje ve střednědobém horizontu (nové auto, nová střecha) nějaký spořicí účet, kam ale zase budete mít přístup oba. A se zbytkem si bude zacházet každý podle sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
15.9.25 15:55

Máme oddělené účty, výdaje u nás hlídám já, manžel to moc neřeší. Takže mám přehled, kolik jsou energie, internet, pojistky na dům a děti, školka, nákupy. Tohle vše sectu a posílá na to půlku, výdělky jsme měli podobné, kolem 30k. Teď jsem na rodičáku, tak platil i celou dovolenou údržby aut a jejich pojistky a takové ty větší výdaje kolem domu a platí z nákladů tři ctvrtiny. Jak se vrátím do práce, tak se vrátíme na poloviční model. Ale náklady máme v podstatě nízké, se vším všudy 20 000, takže mu zůstává dost, já mám úvazek malý v práci, že kterého si platím svoje pojistky a spoření i během RD. Nemáme hypo, vlastní dům. Jak se náklady zvednou skrz rostoucí děti, tak bude posílat vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.25 15:57

Mít jiné hospodaření, než společné, tak si zastrčím do kapes tolik peněz, že po odchodu děti z domova už nikdy šetřit nebudu. Ale hospodaříme spolu a tak ho okrádat nehodlám. :dance: :dance:

• Citovat
  • Upravit
10915
15.9.25 16:00
@Anonymní píše: Více

U spolecnych, kde kazdemu zbyva cast na utratu musis bud vse rozfofrovat, ten co setri ofiko ti pak da pulku. Nebo setrit tajne, penize vyvézt mimo SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.25 16:15

My nemame SJM, nechteli jsme kvuli nasim detem z predchoziho vztahu a kvuli manzelove podnikani, abych nebyla ohrozena pripadnym jeho zadluzenim
mame jeden spolecny ucet na domacnost a pak kazdy sve hospodareni
ake kdybychom meli spolecne dite/deti, chtela bych rozhodne hospodareni spolecne
zakladatelko, rozumim tvym pocitum, ale hlavne si pohlidej, ze nevyvadi spolecne penize mimo (otazka je, zda mas aspon disponibilni pristup na „jeho“ ucet)

• Citovat
  • Upravit
16279
15.9.25 16:50

My máme oddělené účty, ale společné hospodaření. Máme přehled o tom, co kdo platí (manžel věci kolem bydlení, aut, nějaké investice, já domácnost, děti, pojistky, telefony apod.) a víme, kolik to v průměru dělá. Potom máme společný spořicí účet, kam posíláme tolik, aby nám zůstalo na účtu to, co máme poplatit + nějaká částka čistě pro naši osobní potřebu. Tahle částka nad rámec běžných výdajů nám dává svobodu si koupit nějaké svoje libůstky a zásadně si do toho nekecáme. Ze spořícího účtu zpět stahujeme peníze výhradně po domluvě obou, a většinou na větší věci (dovolená, auto, dražší spotřebiče, rekonstrukce apod.)
Takže např. (částky si vymýšlím) já beru 60tis. a on 40tis., já mám průměrné měsíční platby 30tis. a on 20tis., k tomu si každý přihodíme 5tis. pro sebe, a já pošlu na spoření 25tis. a on 15tis. Když náhodou jeden z nás řekne „hele já jdu na krev a nějak nemám“, tak ten měsíc nepošle na spoření nic, ale říkáme si, jak je to možné (kroužky/tábory, oprava auta dražší, než se čekalo atd.), ale to se stane málokdy.
Takže si nepředkládáme žádné účty, každý si držíme svobodu, ale rámcově víme a na dražší věci šetříme společně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
15.9.25 18:12

@Sakuraodvektla
Při vaší konstelaci bych asi:

• vytvořila společný účet (buď na dva majitele, nebo aspoň s dispozičním právem pro oba
  • na tento účet půjdou výplaty
  • každý si pošle na svůj vlastní účet stejnou částku
  • z toho, co zbyde na společném účtě, se platí všechny provozní věci
  • s prostředky na vlastním účtu si každý dělá co uzná za vhodné
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.25 18:46

Máme taky každý svůj účet. Já nikdy způsob vše na jednu hromadu nepochopila. Úplně se to odráží v těch diskuzích, máme společný účet, rozchazime se a odcházím s igelitkou…
Každý má odpovědnost za své finance a má být finančně nezávislý na tom druhém. Nikdy nikdo neví co se stane, rozvod, nedej bože smrt toho druhého…
Takže každý svůj účet, vše platíme na půl.
Máme plus mínus stejné příjmy

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.25 21:02
@777Papulka píše: Více

Jenže diskuze není o dárcích, ale o společných věcech. Já jsem třeba i u těch dárků opatrný, protože lidi hodně mluví o tom, co by jim udělalo radost, stojí to třeba spoustu peněz a pak to využijí jednou, dvakrát, nebo se s tím akorát vyfotí na sociální sítě a dál danou věc nepoužijí. Stejně tak ten tvůj příklad, kdy chlap chce hodinky s vodotryskem, ty mu je koupíš a on je pak nenosí. Nebylo by ti to líto?

Občas to taky tak dělám. Třeba vstupenka na koncert, která stojí 10+ tisíc. A třeba se mi to fakt líbí, ale vím, že ty peníze by nevyvážili to, do jaké míry bych si ten koncert užil. Kdyby mi to někdo koupil, ano, měl bych radost, ale na druhou stranu bych byl v rozpacích a svým způsobem by to pro mě bylo nepříjemné. Na druhou stranu, lístek na koncert za 3 stovky ocením asi daleko víc.

• Citovat
  • Upravit
121
16.9.25 08:23

Bydlíme spolu asi 20let, manželé jsme polovinu z toho. Od počátku oddělené účty. Od prvního dne spoužití na sebe vzal muž platby za bydlení (nájem, služby) a já jsem kupovala jídlo, oblečení, drogerii…
Podobný model držíme i po letech, manžel platí veškeré náklady na bydlení (už dům - takže hypotéka, služby, telefony), k tomu platí tři auta (pojistky, údržbu, opravy).
Já jsem zajišťuji nákupy, obědy ve škole, internát (teď už kolej) a platby týkající se školy. Pohonné hmoty do mého auta (cca 2tis).
Pokud jsou to větší výdaje (dovolená, nová lednice, rekonstrukce, lyžák, tábor…) platí v 90% muž. Letošní dovolenou třeba platil ubytování a naftu na cestu, já jsem koupila pojištění a dálniční známky. Útratu na místě už jsme jeli tak cca napůl.
Plat má muž asi o 1/3 vyšší než já.

Oběma nám tento model vyhovuje. Neřešíme, kdo si co koupil pro sebe. Muž klidně i nakoupí, já klidně zaplatím opravu auta - pokud mi na něco chybí, tak mi kdykoliv pošle na účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3957
16.9.25 12:41
@Terapeutka píše: Více

Máme to podobně jako vy. Akorát obráceně :lol:, tedy že z manželova účtu se žije - platí se inkaso, benzín, internet, nákupy, obědy škola/školka, atd., a moje výplata slouží na „povyražení“ a jiné - výlety, dovolená, tábory, nové spotřebiče, Vánoce, paušály, oblečení aj. Případně dle potřeby, si přepošleme peníze. A přebytek i přesto, že je na každém účtu rozdílný, bereme jako jeden společný.
Taky ani jeden neřešíme co kdo kde kdy a kolik. Prostě jsme manželé, finance společné, takže hospodaříme společně a je jedno jestli bychom měli jeden účet nebo deset, nebo ze kterých fin. prostředků se co zaplatilo.
A navíc - stejně v drtivé většině nákupy jakéhokoliv formátu uskutečňuji já a platím dle potřeby buď hotově, nebo svou/manželovou kartou. A fakt neřešíme stylem - ale tento měsíc jsem platila ze svého účtu tolik a ty nic. Nebo že by naopak manžel na mě nastoupil, tak tento měsíc jsem platil tohle, tohle a tohle a ty nic.

Upřímně?? Pokud by měl jeden z nás pocit ukřivděnosti, že do domácnosti vkládá víc finančních prostředků, než ten druhý, tak začnu přemýšlet kde v tom manželství je chyba. Protože tohle myšlení nepřijde jen tak, že se ráno probudím a řeknu si, že vlastně platím víc, ale jsou za tím stoprocentně nějaké problémy v tom vztahu.

Edit:
Ještě dodám, že navzájem známe své příjmy i zůstatky na účtech a máme oba přehled o výdajích celé domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.25 14:37

@werajsik A pokud jste trebanahodou spolecne v obchode a berete nejaky vetsi nakup, kdo plati? Platis automaticky ty, nebo se hrne manzel, nebo ho treba poprosis, aby zaplatil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3957
16.9.25 15:07
@Sakuraodvektla píše: Více

Takhle - my pro běžné fungování domácnosti máme doma v obálce hotovost na každý měsíc, kterou manžel vždy po výplatě vybere z účtu - no manžel - k bankomatu jeho banky přistupuji já, a vyberu danou částku já :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: V obchodě fyzicky tu bankovku předám prodavačce taky já, takže platím já, ale manželovými penězi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jinak - píšu to jen pro vyjasnění si pojmů. Doma si opravdu neskládáme účty stylem - hele ten nákup jsi ale zaplatila bankovkami z mého účtu, tak mi to pošli na účet nebo zaplať bankovkami z tvého účtu/tvou kartou tamto…
Zkrátka sice každý máme svůj účet, ale finanční prostředky na nich jsou společné a je jedno, že z jednoho účtu padne celá výplata na chod domácnosti a z druhého účtu padne jen minimum a zbytek zůstává. Protože to co zůstává, je přebytek celé rodiny, nikoliv pouze majitele účtu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
16.9.25 15:54

My máme také stále oddělené účty, ale funguje to dobře. Manžel vydělává cca 2-2,5× víc než já. Já vydělané peníze použiju na komplet nákupy (jídlo, drogérie, oblečení, škola, internát, benzín do mého auta). Manžel ze své výplaty poplatí komplet - hypotéku, energie, tv+telefony, vše provozní kolem domácnosti, občas drobný nákup pečiva. Nechá si pár tisíc na obědy, na kávičky apod. a vždy cca 15-20 tis (pokud má nějaké odměny, tak více) pošle na takový „spořící účet“, ze kterého pak platíme dovolené, všechny útraty na dovolených, dražší výdaje (např nějaký spotřebič). Já se snažím ze své výplaty docela ušetřit, když potřebují děti nové oblečení, boty apod. Oblečení na sebe si kupuju podle možností. Když manžel potřebuje nový oblek, boty, bundu, nechá si o to víc na svém účtě. Funguje to dobře, on je totiž takový typ, že pokud by to všechno zůstalo u něj na účtě, utrácí za blbosti. Takhle v tom je krásný přehled

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
16.9.25 19:38

Ja psala o malickostech a pozornosti proto, protoze jsem vycitila z autorky, ze zacala resit provozni vydaje domacnosti, protoze si pripada nedocenena za to, jak se stara (ve vetsi mire plati svymi financemi, nez partner).

Netvrdim, ze jsem to nacitila spravne, mozna se pletu. (:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný