Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Letěli jsme několikrát s ročním dítětem. Letenka vždy byla jen za malý poplatek jinak jsme nic neplatili za dítě. V letadle budeš mít při vzletu, přistání a turbulencích dítě připoutané takovým malým pásem k sobě a bude ti sedět na klíně. Pás ti dají letušky v letadle. Žádnou autosedačku nepotřebuješ. ![]()
Pokud bude mít dítě vlastní sedadlo, tak zaplatíte zřejmě plnou letenku. Nevím, jak by to bylo při vzletu, ale to by vám kdyžtak řekli i v letadle a pás pro dítě určitě nebude problém si myslím.
Příspěvek upraven 07.12.24 v 11:48
Dítě je v klíně na tobě, dají ti pro dítě speciální pás. Podle mě se s menším létá snadněji než s větším. To se nacucne na maminku a je happy. Akorát je to děsně nepohodlný pro tebe.
Zkušenost mám jen z jiných aerolinek, když jsem měla dítě na klíně, tak jsem dostala přídavný pás na dítě. Když mělo vlastní sedačku (ale už mu byly ty 2), tak jsem jo na klíně během vzletu mít nesměla, protože ten pas mi nedali a pod můj se nevešel.
Vím, že někteří rodiče volili vlastní sedadlo+tu autosedačku (kvůli pohodli), ale to vyzkoušené nemám.
Platis jen poplatek a bez nároku na místo, musíš ho mít na klíně. V rámci toho poplatku máš 10kg palubní zavazadlo, menší tašku do 5kg s vecma pro dítě a 2 veci z výběru (autosedačka, kočárek, postylka). Pokud budeš chtít pro dítě vlastní sedačku, musíš ji ještě přikoupit - to si případně zjisti na infolince jak postupovat. Autosedacka vubec není potřeba.
A řešíš cenu, nebo pohodlí? Protože pokud cenu, je potřeba vědět, že Ryanair nemá v základním jízdném vůbec nic. Připlatíš si, a to řádově aspoň 500 za jednu cestu a osobu za cokoli většího než kabelku, připlatíš si, pokud budete chtít sedět pohromadě, protože automatické bezplatné přidělování sedadel vás naschvál posadí každého jinam. Mimino teda snad ne.
Jinak 750 by se k té letence za vlastní sedadlo nepripocitavalo.
Jak už tady zaznělo, na klín potřebuješ speciální dětský pás, ale ten by ti určitě letušky na požádání daly, když máš malinké dítě. Ony často neví, kdo přesně ho potřebuje, a kdo ne. Pak můžeš střídat klín a vlastní sedadlo.
V tom baby poplatku jsou dva kusy vybavení - třeba autosedačka a podvozek, nebo autosedačka a golfky, a na 99 % jsme v tom naposledy měli i 10kg zavazadlo.
Já osobně bych to nekomplikovala a nechala dítě na klíně, pokud teda neletíte dlouhé hodiny, ale i tak se dá trochu prostoru najít - stát na sedačce, na zemi, mít štěstí na volné sedadlo…
@Sedmnactnulajedna ten prirucak je celkem velky 40×30×20. Na vikend se do toho v pohode sbalime. Děti mají takové tasky na týden. Mimini letenka na 10+5 kg, pas nosi automaticky. Jinak deti myslim do 12 let musi sedet vedle dospělého. Ja ted pro zajímavost zjišťovala jak je to s malými dětmi. Na jaře jeste nebudu mít triletaka a tolik toho neujde tak co s ni. Wizz air můžeš mít zdarma kočár až pro děti do 12 let. Za me super a vubec jsem to necekala
@Sedmnactnulajedna píše: VíceŘeším oboje
@Anonymní píše: Více
Připlácíš si za kočárek a ty batohy. Ale teda jejich stránky jsou strašný. Půlka informací jim chybí. My letíme za 3600,– zpáteční do Říma. Plus 1860 ten jejich klub na rok. I kdyby se využil jen jednou tak to stale bylo levnější než bez toho. A dalsi 2500,– jeden kufr. Celkem 8000,– jako čtyřčlenná rodina s kufrem a 4 male prirucaky. Fakt pěkná cena. Nemít Male deti, poletím jen s batohem 900 osoba
jo kde jsou ty časy
Hele, ted koukám přímo na jejich podmínky, a v české i anglické verzi píšou jasně, že dítě do dvou let jedině na klíně, a pokud ho chceš mít v autosedačce, musíš mu koupit samostatné sedadlo a mít schválenou autosedačku. Z toho mi vyplývá, že oficiálně se děti do dvou let nesmí přepravovat na vlastním sedadle, pokud nemáš autosedačku.
A mýlila jsem se s těmi kilogramy, na malé dítě můžeš mít zdarma na palubu 5 kg, jsou tam i nějaké rozměry, trochu větší než těch 20×25×40.
Nevím, kde jsem vzala těch deset, ale je pravda, že se to v čase mění, omezuje, a i mezi jednotlivými aerolinkami se to liší. U Smartwings mě třeba šokovalo, že mají v ceně malý kufr, ale už nemůžeš mít kabelku nebo laptop nebo podobnou věc.
Tak můžeš si zaplatit sedadlo navíc (v ceně klasické letenky), takže samozřejmě zaplatíš poplatek za dítě plus ještě letenku navíc, ale když svítí cedule zapnout pásy, tak ti stejně musí dítě sedět na klíně. Takže to sedadlo navíc snad jen kvůli pohodlí, abys měla dítě kam odložit, když si chceš třeba vytáhnout zpod nohou tašku atd. Pokud s tebou někdo poletí, tak za mě zbytečné. A naopak kolikrát bylo pohodlnější cestovat s dítětem do dvou let, protože bylo víc v klidu, když jsem ho měla na klíně. Naopak čerstvý dvouleťák nechápe, proč musí být připoutaný na svém sedadle a nesmí za maminkou, takže při vzletu a přistání býval vždy řev.
@Sedmnactnulajedna protože těch 10kg nejspíš zrušili. My tak před pár lety letěli s prvorozeným. Loni jsme tak letěli s Vueling a Wizz air ma taky 10 kg na palubu a 5 kg pro rodiče, kde může mít veci na let - pleny, jidlo, oblečení atp pro dite
@Anonymní píše: Více
trošku OT - máš vyzkoušené, jestli ti dítě vydrží po dobu letu připoutané na sobě? já jsem s dcerou hrozně chtěla někam letět v té době, kdy to měla zadarmo - ovšem bylo to nemožné, protože nevydržela připoutaná ke mně ani 5 minut, je teda otázka, jakého je dítě věku, možná do půl roku věku by to šlo, ale moje dcera byla hyperaktivní, a bylo to nemožné
@hospodki píše: Více
@Sedmnactnulajedna oni ty podmínky mění, že je to každý rok jinak
Do 2 let by jsi mela mit dite na kline. Pri vzletu a pristani MUSI byt pripoutany u tebe.
Kdyz kupujes letenku, tak ti to naskoci, kolik je za co. Kdyz poridis extra letenku, tak budes mit maximalne sedadlo vedle sebe volne behem letu. Asi bych si koupila sedacku do ulicky, at nemusi vedle tebe co sedi porad vstavat. Ja i s malou chodila po ulicce. A pri pristani mi rvala jak tur😂 🙈
Ahoj! Cestoval někdo s dítětem do 2 let? Nejlépe Ryanair, ale klidně i jiná aerolinka
poplatek za dítě na klíně je 750,–, když budu chtít pro dítě vlastní sedadlo zaplatím mu letenku +těch 750 nebo jen letenku? Zrovna maji promo akci, za par euro, tak jestli nam i pro nej uznaji malou cenu, nebo napaří nejaky zakladni ceník
? Při vzletu (turbulencich) ho chci mít v náručí, jde to i s tím sedadlem navíc, nebo automaticky musím přinést certifikovanou autosedačku? Domluvit se s jejich zákaznickou podporou je noční můra, tak bych předem ráda věděla, co mám chtít
našla jsem info jen na neofiko stránkách a občas si odporuje, tak jestli má někdo osobní zkusenost