Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dotaz…
Když dítě do 2 let letí zdarma, bez letenky, nemá nárok na zavazadlo. Takže můžeme mít všichni 3 jen 2 kufry do 20 kilo a příruč. zavazadla.
Jak s golfkama? Slyšela jsem, že se s nima může až k letadlu, že se za ně neplatí a neodbavují se s kuframa…?
A hlavně…chceme brát cestovní postýlku. Takže to bude už 3. zavazadlo, tedy navíc, jde to???? Asi se to platí, že a nevíte za kolik???????????
Ahoj, kocarek je zdarma, opravdu az k letadlu. Cena dalsiho zavazadla zalezi na spolecnosti, se kterou letis. Teoreticky muzes zkusit vydavat postylku za druhe prirucni zavazadlo. Nektere letecke spolecnosti povoluji extra prirucni zavazadlo pro deti do 2let
Ahoj, pokud poletíš charterovým letem a máš dítě do 2 let jako infanta (bez nároku na sedadlo) -máte jen možnost mít zavazadla na 2 osoby.
Kočárek se do toho nepočítá.
Loni některé holky psaly,že se to změnilo jen v tom,že jsi ho musela odbavit s kufry a nemohla jsi ho mít až k letadlu.My jsme loni letěli se Slovak airlines z Bratislavy, a tam nám ho nechali bez problémů
.
Jenom doporučuji si na něj připravit nějaký pevný vak nebo pytel,do kterého ho strčíš, protože se k nim teda nijak vybíravě nechovali a hlavně se mohl dost zašpinit.Nemluvím o případných věcech jako byl slunečník a držadlo na láhev
.
Ano je to presne tak. 2O kilo na osobu a dite bez letenky nema narok na nic. Na palubu nam ale povolili krosnicku, kocarek az k letadlu - taky doporucuju ochranny obal - a postylku jsme narvali znamym co leteli s nama jinak nevim jak bychom se do toho limitu narvali. Hlavne ze se musi za to dite platit letisni taxy a palivovy priplatek ze?
N.
Letěli jsme loni s Travel servise. Dítě bez nároku na sedadlo nemělo nárok na zavazadla, naštěstí jsme jeli 2 dospělí a 10-ti letý syn, takže jsme se do limitu 60 kg v pohodě vešli. Kočárek se do zavazadel nepočítal. Museli jsme ho nahlásit při odbavení, dostali jsme štítek s kódem a s kočárkem jsme mohli až k letadlu. Tam jsme ho předali složený palubnímu personálu. Nijak jsem ho nebalila a přežil bez úhony. Při vystupování z letadla jsme měli kočárek nachystaný u schůdků, takže po ploše letiště jsme malou vezli už v kočárku.
Před rokem jsme letěli chartrem do Řecka. Dva dospěláci a roční dítě. Kočárek až k letadlu a zavazadel 55 kg - všechno prošlo bez problémů. Dokonce ani neobraceli oči v sloup. Vladka
Ahoj, my jsme leteli ted v kvetnu do Tuniska a se zavazadly nebyl problem. Meli jsme 2 obrovske kufry + dalsi vetsi taska, ktera sla spolu s kufry do zavazadloveho prostoru. K tomu kocarek, ktery nam odebrali pred schudkami. O prirucnich zavazadlech do letadla ani nemluvim. Nikdo se mnou o nicem nediskutoval. Cestou tam jsme meli 49 kg, zpatky 56 (ne nejsme blazni, jen jsme byli u manzelove rodiny, takze jsme vezli zpet spoustu darku
). Cestou tam se pani jen podivila kolik toho vezeme, ale argumentovala jsem tim, ze vezu male jidlo ve sklenickach a mliko, tak se jen pousmala a to bylo vse. Vetsi hruzu jsem mela z prirucnich zavazadel - jsou zprisnene bezpecnostni podminky, takze jsem musela vytahnout vsechny lahvicky s mlikem a kazde muselo byt zabaleno ve zvlastnim sacku, ale nikdo me nenutil nic zkouset - jen to chteli videt. Z vlastnich zkusenosti vim, ze cloveku uznaji i velkou nadvahu kufru, chce to jen se mile usmivat a tomu dotycnemu za prepazkou proste podlizat, podlizat a podlizat ![]()
nat píše:
Ano je to presne tak. 2O kilo na osobu a dite bez letenky nema narok na nic. Na palubu nam ale povolili krosnicku, kocarek az k letadlu - taky doporucuju ochranny obal - a postylku jsme narvali znamym co leteli s nama jinak nevim jak bychom se do toho limitu narvali. Hlavne ze se musi za to dite platit letisni taxy a palivovy priplatek ze?N.
Letíme v červnu na Korfu a ani bezpečnostní taxy ani palivový příplatek za syna neplatíme. Jen cestovní pipojištění (ale to není povinné).
Díky za poznatky s odbavováním a hlavně s golfkama ![]()
Ahoj,
našla jsem zajimavý článek o létání s dětmi a v těhotenství.
Tak pro info: http://www.zkratkaletenky.cz/…zeny-a-deti/
Ahoj holky
Obnovuji téma a prosím o rady skušené cestovatelky nebo ty které mají nejnovější skušenosti/informace.
V srpnu poletíme s dcerou (1rok) na dovolenou, vím že máme nárok pouze na 2 zavadla a pak příruční zavazadílka ![]()
Můj dotaz je…kočárek se přepravuje zadara nebo je se to počítá jako druhá batožina? A co autosedačka, vím že ji na dovolené využijeme a proto by jsme ji rádi vzali sebou, jen vůbec nevím jak je to s její přepravou…
Platí se za to?
Celkově když to sečtu tak 2 dospělí a 1 dítě budeme mít dvě normální zavazadla + příruční zavazadílka a golfky a autosedačku.
Víte některá co mám očekávat při odbavení? Za co budeme platit resp. připlácet a za co ne?
Platí pořád, že s golfkama můžu až do letadla a tam je odevzdám?
Jinak poletíme chartrem, nevím jestli je to podstatné.
Děkuji za rady a informace. ![]()
Ahoj chci se zeptat jak ste zvladali letadlo no skor vae male psali ste ze mnelo 1 rok bylo to v pohode.nas porad nekdo straši ze je to moc brzi ![]()
Malymu byli necely dva a jedinej problem kterej v letadle mel ze jsem mu stresem sezrala krupky
![]()
Jediná důležitá věc je, že musí děti při vzletu a při přistání pořád pít (ideálně z flašky s dudlíkem), aby jim nezalehli ouška a nebolelo je to. Ten kdo straší, tak buď nikdy s malým neletěl nebo se dostatečně nepřipravil. V letadle může mimi spinkat, starší i chodit v uličce pokud nemusí být zrovna připoutané, personál vám vyjde vstříc i ohřeje vodu na mlíko. My letěli poprvé, když bylo Davídkovi 5 měsíců, úžasná dovolená. Pak letěl v 7 mi měsících znova, v roce, v roce a půl atd…Důležité je se na dovolenou a let s malým dobře připravit, pak si to užijete vy i klidně malé miminko. Naopak, teď jsou Davídkovi tři a teprve let v létě když mu bylo 2,5 byl záhul, s menším to je oproti tomu pohoda. Teď ho nebavilo sedět, vztekal se, na Ruzyni se bál vlézt do letadla tím tunelem (od minulé dovolené si to nepamatoval a prostě se tam bál, takže řval jak tur a nemohli jsme ho tam dostat). Takže paradoxně, dokud byl menší, bylo to mnohem jednodušší. Teď ve třech letech už má rozum a vysvětlíš mu to, ale ty 2-2,5 roku byli nejnáročnější. Zažili jsme s mimčem tolik krásných dovolených, nikdy žádný problém, kdo tvrdí, že to s mimčem nejde, neví o co přichází a nebo se sám dostatečně nepřipravil a měl nějaké problémy kvůli vlastní hlouposti nebo nevědomosti. Ostatně vidím to na každé dovolené - spálená miminka, malé děti přes poledne na sluníčku a ještě bez klobouku, nedbají na pitný režim, krmí je nevhodnou stravou, nepřevařujou balenou vodu a pak se diví, že mají průjem a mohla bych pokračovat, není to o tom, že je moře nebo letadlo pro malé děti nevhodné nebo dokonce nebezpečné, ale nebezpečný jsou jen jejich nezodpovědný rodiče.
Dobrý den vidím, že jste zkušená cestovatelka. ![]()
Chtěla jsem Vás moc poprosit, zda by jste mi trošku neporadila. Chceme jet k moři, spíš letět, myslela jsem do Bulharska kvůli pozvolnému vstupu k moři. Naší Eli bude rok a půl a vůbec netuším jak s ní v letadle a co všechno s sebou. Mohla by jste mi dát nějaké rady a návody co s sebou do letadla aby nezaléhali ouška a nebyl řev, asi i nějaké léky co kdyby. A umělé mléko asi co. Jsem z toho nervózní už teď… ![]()
Díky za pomoc Tereza