Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to o pocitu. Po rozvolnění může dojít k nárůstu nakažených a opět se může omezovat. Zahraniční dovolenou jsme pro letošek stornovali. Co mi vadí je, že stále nemáme peníze na účtu, poněvadž jsme řešili ještě kdy se ani hranice nezavíraly a nemluvilo se vůbec o poukazech. Takže nám cestovka drží peníze už opravdu velmi dlouho a neoprávněně. Ne, nejela bych, protože pokud už eventuálně někam pojedu nakažená, tak se nemoc může skutečně projevit kdekoliv na cestě. V tomhle případě se vůbec nechci stát testovatelkou nějakých zahraničních nemocnic a zdravotní péče. To se může velmi nejen prodražit, ale návrat celé rodiny neskutečně komplikovat. Státy tak tak stíhaji péče o své občany, nemám vůbec pochyb, jaká by byla volba lékaře, pokud se bude rozhodovat zda zachrání cizáka nebo vlastního občana. Otevření hranic absolutně nepovažuji za šťastné rozhodnutí. Vycestovani za těchto okolností považuji za hazard. Ale to si musí rozhodnout každý sám. A pokud někdo vyjede, tak mě to ani zásadně nepohoršuje, prostě…každá rada drahá…
My nejsme posedli dovolenou, ze bez more se neobejdeme. Ze bez toho neni dovolena. Proste si volno uzijeme u nas. Mela byt dovolena v Italii. Osud zaridil, ze nebude. Tak bude pohoda tady. Ani nepotrebujeme nikde na chatu nebo do hotelu.
Uzijeme si volno a krasne letni dny po svem i bez more
.
Uvažujeme o tom. Letos jsme měli zakoupenou Mallorcu, u te nám v pátek cestovka nabídla výhodně storno, takže už můžeme řešit co dál. Uvažujeme právě o Chorvatsku, protože tam jezdíme pravidelně a víme, co můžeme čekat. Jezdíme do mobilhomu do kempu a umím si to představit i letos, teď jsem koukala, naše kempy už nabízí i dodávku potravin nebo jídlo z restaurace až na tvé místo, ta by to asi šlo.
My letos dovolenou u moře vynecháme, nechci řešit a cekat co a jak bude, tak raději dovolená v ČR. Už máme zamluvený hotel na Moravě a bylo docela těžké něco vybrat, všude obsazeno ![]()
Přemýšlím, že bychom jeli. Částečně i s cílem Chorvatsko podpořit
Místa, kam jezdíme, nebývají přeplněná ani v sezóně.
Ale nespěchá to, můžeme se rozhodnout kdykoliv.
@Alušáček přesně jak píšeš, jestli chce jet někdo po Česku (a to i do kempu), tak rychle objednat., skoro vše obsazeno, hlavně Morava.
My nepojedeme, jeden týden v roce si chci užít naprosté flákání a válení se s all inclusive a to bude určitě omezené.
Dovolenou jsem zrušila, protože už mě přestalo bavit to čekání, jak to vůbec bude. Vymýšlejí kraviny od zdravotního pasu po testy celé rodiny, nikdo nic neví a dovolená za dveřmi. Takže letos moře nebude, bude dovolená jen u nás.
My jsme měli už Chorvatsko domluvené od října. No nakonec jsme to zrušili a počkám na vývoj do podzimu, pak připadně objednám na příští rok. Přímo z ubytování nám přišla zpráva, že by jsme museli zaplatit příplatek 100 Eur za dezinfekci pokoje…
Letos teda pojedeme po zážitcích u nás.
Je mi to líto, strašně jsem se těšila k moři - my tam tak často nejezdíme, jen tak 1× za pár let, ale ten rok navíc vydržíme ![]()
My meli od lonskeho zari rezervaci na letosni zari.. Zrusili jsme to, dokud to bylo bez zalohy strzene. Nebavily me ty nervy, co bude.. A navic bych si dovcu ani neuzila za techto podminek (hlidat si na plazi vzdalenost atd).
Jeste mame od loni letenky do Rima, to je horsi
nejdriv byly na kveten, za tyden jsme meli letet.. CSA nam umoznilo prvni prebook zadarmo, ale podminka ze to musel byt let do konce roku.. Tak mame na zari a nevim no, zda nekam pujdeme..
@AvajBr píše:
My stale vahame. Ale asi to nakonec nechame byt. Mluvil v reportazi recky, myslim velvyslanec, a rikal, ze zatim vubec nikdo neresi, co se stane, pokud tam nakej turista onemocni. Jestli a jak ho nechaji odjet domu nebo ho budou lecit v místě, kdo to bude hradit, ona ta karantena do negativního testu muze trvat klidne mesic. Tohle neni nijak zatim domluveny a je fakt, ze treba maly, ale nejaky riziko nakazeni tam je. Asi se nam tohle pripadne nechce resit nekde v reckem, italskem nebo chorvatskem prdelakove. Nas to popravde nenapadlo, ale za zamysleni to stoji. Verim tomu, ze pojišťovny daji nekam malym pismem nejakou vyjimku, podminku ohledne kovida a budem se divit. No, takze asi na to nakonec kaslem
Uvidime, s cim nakonec prijdou. Tohle chce mit poreseny do detailu a vsech moznych nastalych situaci. Zjistit detaily a podminky pro každý stat pres ktery se pojede. Rakusaci treba maji, ze se muze projet zemi, ale bez zastaveni. Co to znamena? To se nesmi stavet ani na wc?
proste takovych detailu bude plno. Co budem delat, kdyz onemocníme, nechaji nas v karantene, budem mit penize, moznost uvolneni z práce a zůstat v te zemi o 14 dni dyl. Proste to fakt promyslet, nez byt pak v kelu prekvapeny nekde v cizine.Jen podotykam, ze nemame nic rezervovaneho, nastesti. Jezdime vzdycky last minute. Takze rozhodovani jednodussi. Ale tohle nas ted proste napadlo, kdyz jsme slyšeli ten rozhovor.
No já nakonec ruším i v Čechách ubytko. Nikdo pořádně neví, jak to bude s rouskama, ani mi nejsou schopny říct, jak snídaně, protože švédský stoly se nesmí. Bláhove jsem si myslela, že se ty hroutící se penziony a restaurace budou teď snažit a ono prd. Mají plno, protože ke zájem a pak klidně ať si všichni sedí na pokoji v rouškach a pod dveřma jim soupneme housku se salámem. Tak představa, že jedu 1000 km a nic se mi nestane a přijedu do ubytování, který letos zrušilo bazén, děti mají zákaz vstupu na hřiště, tahám sebou roušku, na pláži pouští jen omezený počet, nejbližší pizzerka zkrachovala, jsou zakázány památky… Tak to děkuji pěkně. Nikdo pořádně nerozumí, co platí u nás a víme akorát prd, co v tom Řecku nebo Chorvatsku platí ![]()
@Bubla Bůčková hele a kdy mate jet? pokud v lete, tak bych to asi nechala. Oni ted sami nevi, musi ozkouset a uvidi az v praxi, jak co pujde udelat.
V te cizine je to horsi, pokud se neco podela nebo tam zacne byt nesnesitelno, tezko se ze dne na den sbalis a odletis domu. Navic ta situace se vsude meni kazdych par dni, co muzu vedet, ze zacne platit treti den po prijezdu. No, tak jak jsem byla naklonena, ze asi spis pojedeme, zacinam si cim dal tim vical rikat, ze to letos ozelime a stravime leto tady ![]()
Ale je to fakt naprd, vsichmi akorat hlasi otevreny hranice, ale vlastne detaiky te ktere zeme clovek nevi. Jako ta poznamka o placeni dalsich 100 ecek za desinfekci je treba celkem podstatna. A takovych nevyslovenych „detailu“ bude v kazde zemi plno. Nebo co bude, kdyz se objevi nekdo nakazenej v hotelu? To jako stravi ostatni hosti zbtyek dovci zavreni na pokoji? Nebo je poslou dom? Proc nemluvi o tomhle? Jsou to situace, co muzou nastat a me pred odjezdem budou reseni zajimat ![]()
@Trojlístek píše:
Je to o pocitu. Po rozvolnění může dojít k nárůstu nakažených a opět se může omezovat. Zahraniční dovolenou jsme pro letošek stornovali. Co mi vadí je, že stále nemáme peníze na účtu, poněvadž jsme řešili ještě kdy se ani hranice nezavíraly a nemluvilo se vůbec o poukazech. Takže nám cestovka drží peníze už opravdu velmi dlouho a neoprávněně. Ne, nejela bych, protože pokud už eventuálně někam pojedu nakažená, tak se nemoc může skutečně projevit kdekoliv na cestě. V tomhle případě se vůbec nechci stát testovatelkou nějakých zahraničních nemocnic a zdravotní péče. To se může velmi nejen prodražit, ale návrat celé rodiny neskutečně komplikovat. Státy tak tak stíhaji péče o své občany, nemám vůbec pochyb, jaká by byla volba lékaře, pokud se bude rozhodovat zda zachrání cizáka nebo vlastního občana. Otevření hranic absolutně nepovažuji za šťastné rozhodnutí. Vycestovani za těchto okolností považuji za hazard. Ale to si musí rozhodnout každý sám. A pokud někdo vyjede, tak mě to ani zásadně nepohoršuje, prostě…každá rada drahá…
Jo, ta lekarska pece je ted proste dost zasadni otazka. A pak asi ten pohled mistnich, kdyz bys jim to tam „dotahla“. To se rychle zapomene, ze turisty chteli a na ty penize z nich..
@AvajBr píše:
Ale je to fakt naprd, vsichmi akorat hlasi otevreny hranice, ale vlastne detaiky te ktere zeme clovek nevi. Jako ta poznamka o placeni dalsich 100 ecek za desinfekci je treba celkem podstatna. A takovych nevyslovenych „detailu“ bude v kazde zemi plno. Nebo co bude, kdyz se objevi nekdo nakazenej v hotelu? To jako stravi ostatni hosti zbtyek dovci zavreni na pokoji? Nebo je poslou dom? Proc nemluvi o tomhle? Jsou to situace, co muzou nastat a me pred odjezdem budou reseni zajimat
No právě… Nebo na každejch hranicích ti budou strkat do nosu tyčku, to se děti pos.erou. A stejně to objednas měsíc dopředu a mezitím to stejně můžou zrušit, změnit, zavést. Jsem z toho otrávená. My měli jet za měsíc do Západních Čech a majitelka prostě přístup, že odpověděla po 2 dnech, že neví…