Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,chtěla bych synovi ke druhým narozeninám koupit nějakou stavebnici,protože ještě žádnou nemáme.Moc se mi líbí Lego Duplo,ale je na nás příšerně drahé
.Poradíte nějakou levnější variantu?Chápu,že kvalita bude asi někde jinde,ale to zase tak nevadí.Je nějaká stavebnice podobná Duplu,že má také hodně variant k dokupování a různá témata jako třeba zoo a vláček,hasiči atd.?Moc děkuji za tipy. ![]()
Lori, ale kvalita je fakt někde jinde
Doplňků je dost(autíčka, vláčky, stromy, panáčci), pro malé děti je to snadněji složitelné než Duplo, nedrží to tak pevně u sebe, ale stačí, aby něco spadlo a některé dílky stavebnice jsou rozbité. Už bych do toho nešla.
Jinak je fajn stavebnice Wader, ale to je taky kvalitní. Nevím přesně, kolik to stojí, děti to dostaly.
my jsme dostali od kamarádky k druhým narozeninám tuším, že LORI. Koupila to někde od větnamců za tři stovky, byl toho velký pytel kostiček, pár stromečků, dvě auta a vláčky s vagonama. S malým to pořád stavíme, teda spíš já. Pořád jsem říkala, že mu koupím taky duplo a nějak se k tomu nemám, ale to je spíš tím, že on moc nechce stavět spíš mi jen asistuje. Tak to Lori zatím stačí
Lori je opravdu trochu o něčem jiném, hlavně - nevím tedy, jestli to platí stále, ale vím, že se trochu liší Lori, Žako atd., i když někdo tvrdí, že jsou totožné, kostky vzájemně buď vypadávají nebo je mám problém rozpojit i já.
Nijak bych se netrápila tím, že dítě nebude mít lego, taky jsem bez něj vyrostla
, Lori jsou jen větší, takové „humpoláčtější“, ale naše děti třeba na jejich mašinky nedají dopustit…
My máme Žako, koupila jsem celý pytel o 500kostkách za necelých 700,–
Jsou tam panáčci do autíček, ploty, dopravní značky. Dělají i střechy a různé.
Ahoj, máme Žako, je nepřeberné množství variant a třeba jedna varianta „kyblíku“ stojí kolem 200,– a že je tam dost kostek.
Mrkni tady - http://www.zako-cube.cz/…ky-zako.html#…
Ale je běžně dostupná v obchodech (my kupovali v Dráčiku). Kvalita je rovněž o něčem jiném, ale nestalo se nám, že by se něco rozbilo jen pádem, máme rozbitých pár kostek a to jen díky tomu, že na ně malá šlápla. Máme i něco z Dupla (ale to dostala), ale tohle zatím stačí.
Taky jsem uvažovala o Žaku, ale nakonec jsem se kvůli kvalitě rozhodla pro Lego. Kde jsme viděli Žako v akci, byl vždy nějaký problém - kostky už nešly do sebe nebo naopak od sebe, jsou měkčí, a tím pádem se zprohýbají. Další argument pro Lego byl, že Žako nemá (nebo jsem nenašla) desku, na kterou se kostky „napíchávají“ - přitom umisťováním jednotlivých kostek na desku mrňata většinou začínají, až pak se propracují k nějakým stavbám. Nejlevnější bývá Lego Duplo na www.morelega.cz.
My jsme Duplo kupovali postupně levněji v akcích Billa klubu, věrnostního programu v Intersparu (oba obchody často akce opakují s jinou nabídkou Dupla a lega) a před Vánoci jsme sehnali větší krabici jen kostek v Kauflandu. Jsem s ním moc spokojená, u známých jsme měli možnost vyzkoušet i jiné stavebnice a neměnila bych!!!
Ja bych koupila Duplo, ale treba sekacovy… uvidis, ze bys sehnala nejaky vetsi balik levnejsi, ona ta kvalita je fakt nekde jinde a kdyz ty kosticky nejdou presne a jednoduse do sebe deti to nebavi… Taky podlozka je nutnost, bez ni to neni ono…Ja koupial duplo starsi dceri, ted uz si s nim hraji obe(starsi 6 let, mladsi necele dva), mladsi uz to krasne jde a moc ji to bavi…
já sem po Vánocích kupovala krabici v kostek v kauflandu. Vypadají stejně jak duplo, akorát teda ještě je nemáme odzkoušené, čekají na ňákou příležitost. Ale maminky na MMB si je chválily. Jinak my máme Duplo, ale nosil nám ho ježíšek a podložka je fak super.
Bych z dupla a lega obecně zas nedělala něco tak úžasného a skvělého… Jasně, kvalita je úplně jiná než jiné typy kostek, stejně tak jiná je i jeho cena, a to i při akcích typu Vánoce, povánoce a tak…
Jde přeci o to STAVĚT, je jedno z čeho…
Mrňata stejně nepostavěj SAMY skoro nic. U všeho jim dospělý pomáhá, tu konstrukci prostě u dupla nedaj… Za duplo bych peníze ušetřila na jiný stavebnici a koupila kdyžtak později creatora, ale duplo je prostě jen nafouklá bublina tak jako voňavé kostičky clemmy, bez kterých se zas neobejde žádné roční dítě ![]()
DMartino, nevím, jaký věk myslíš tím „mrňata“, ale moje dcerka stavěla obstojně z Dupla okolo 15 měsíců. Malá krabice základních Duplo kostek plus ZOO, koupené levněji za „body“ v Bille je dosud velmi oblíbená hračka. Víc než Lori, které jsem koupila plný pytel.
Staršího naopak stavebnice moc nebraly, až kolem 4 let ho začaly bavit.
Já bych zase příště ušetřila na kvantitě - stejně Lori pořádně nedrží a občas se něco rozbije a koupila kvalitnější kostky. A to nemáme peněz nazbyt a nesleduju reklamy. Ty voňavé kostičky neznám.