Lichen v ústech

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5.9.24 23:40

Ahoj, mám po biopsii. Chodím na Karlak v Praze na slizniční (oddělení orální medicíny). Nejdříve jsem to ukázala zubařce a ta mě poslala se žádankou na ten Karlak. Mě to zatím nebolí spíš pálí. Někdy o tom nevím. Jen cítím, že se to rozlejza a ta sliznice mění strukturu. A jindy mě například pálí jazyk třeba tři dny v kuse. Prednison mi nepsali. Naštěstí! Raději bych se mu vyhnula. Chodím si pro nějaký gel, který mi namichaji v lékárně. Jsou to nějaký kortikoidy a antimykotika dohromady. Bohužel mám pocit, že to moc nepomáhá. Spíš se to pomalu zhoršuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
6.9.24 07:48

@Veronika355 no ta te tváře mě to též vůbec neboli, jen občas páli, ale na tom jazyku už to bolí docela. Já jsem s tím šla na orl, tam mi řekl;ze to pak ještě popřípadě proberou s kožařem, ze ty to umí lecit lip.
Jsi spokojena na tom Karlaku? Přemýšlím ještě o konzultaci jinde.
No z těch kortikoidu vůbec radost nemám, ale prý je to autoimunitni onemocnění a proto celkové kortikoidy, kezby to aspoň pomohlo.
Můžeme si tu aspoň občas napsat, jak postupuje léčba☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
6.9.24 07:51

@Veronika355 mohu se ještě zeptat, tu biopsii delali z tváře a bolelo to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.9.24 16:04

Ahoj, ještě nevím, zda jsem spokojená, ale to je asi tím, že se to nelepší. Podle toho co jsem si zjišťovala, tak tam se tím zabývají. Chtějí zadanku od lékaře. Špatně se tam objednává. Otevírají termíny, kdy si voláš na objednání.
Biopsie nebolí. Dělali mi ji z tváře- 4 stehy. Pouze až to přijde k sobě, ale s bramborovou kaší a jogurtem nebo zmrzlinou úplně v pohodě.
Posílám ti odkaz, kde o této problematice hovoří doktorka z Karlaku. Co jsem si sama zjišťovala, tak někde to popisují jako chronické onemocnění a někde jako autoimunitní… já ještě chodím na imunologii s jinými problémy. Připouští se tam nějaká souvislost. Pokud mi dáš e-mail můžu ti poslat scanem i to co mi k tomu dali za povídání.

https://youtu.be/qo1Cid5act0?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
6.9.24 17:12

@Veronika355 pisla jsem ti sz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tb1
4
22.10.24 16:39

Dobrý den, jak se vám všem daří, mám něco takového na jazyku. Ale nevím co to je zubař na tom nic neshledal ale mám to místo suché a pálivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.10.24 21:42
@Tb1 píše: Více

Dobrý den, je zvlástní, že zubar na to nic neřekl. Mohl by to být lichen, ale zkusila bych ORL a nebo praktika, ať napíše zadanku. Já chodím na Karlak na slizniční, ale tam to bez doporučení nejde. Diagnózu potvrzuji biopsií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
5.11.24 22:06

Ahoj, taky jsem byla na Karláku, ale biopsii (naštěstí) nezmínili. Byla tam hodně mladá doktorka a jen to prohlédla. Nejvíc mě omezuje sucho v puse - máte to taky? Špatně se mi s tím mluví, pořád s tím zápasím a taky z toho sucha mě dře jazyk ještě víc. Voda to strašně zhoršuje, takže jen pořád něco jím. Ovlivnilo mě to natolik, že jsem odešla ze zaměstnání, protože tam pořád mluvím. Bohužel, chytlo mě to dole a pak to přešlo na pusu. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.11.24 17:41
@klaris123 píše: Více

Ahoj, byla jsi na sliznicním na oddělení oralni medicíny? Překvapuje mě, že na te na biopsii neobjedbali a léčbu nějakou dali? Mě stále pali ten jazyk… a taky mi přijde, že mám trochu sucho, ale není to tak dramatický… spíš to pálení mi vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
6.11.24 18:02

@klaris123 ahoj, dle ceho tedy poznali, ze mas Lichen?
Já jsem s tím vedena na orl a nyní čekám na vysledek biopsie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
6.11.24 21:52

Byla jsem na orální, ale zrovna to bylo celkem v klidu a nikdo se o biopsii ani nezmínil. Jelikož to mám rozlezlé na sliznicích na jiném místě na těle :?, tak když se to objevilo v puse, tak je to jasný (to zase musím řešit na dermatologii). Ale ani se na biopsii necítím. Udělali mi na Karláku akorát výtěr, jestli to není kvasinka. Nic mi nedali, jen papír od MUDr. Janovské s informacemi o Lichenu.
Když se omylem kousnu do jazyka (což se od té doby děje fakt často, tak se to rozjede min. na dva týdny. Co by s tím udělala biopsie, to nechci vědět. Vím, že někomu to pořádně rozjelo Lichen a toho se bojím. Když mi to začalo, měla jsem i typické bílé čáry na vnitřku tváří, pak se vysely takové divné věci na sliznicích. Jazyk pak od té doby popraskal, začal bolet a pálit jako třeba při spálení a po stranách jako při odření. Ale nějaké extra viditelné to není a tím pádem se tím nikdo moc nezabývá. To sucho je hrozný problém, to by člověk nevěřil. Jsem ráda, že jsme se tu sešly. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.11.24 22:35

Jak dlouho to máš? Já začala mít problémy před rokem. Já na Karlaku chodím přímo k Janovský, ale jak jsem to pochopila, tak bez ty biopsie stanovit diagnózu. A napsali ti aspoň lokální kortikoidy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
11.11.24 23:45
@Veronika355 píše: Více

Já taky skoro rok a měla jsem k ní jít taky, ale operovala a já pořád čekala v čekárně, až sestra zavolala nějakou hodně mladou lékařku a ta mě prohlédla, udělala výtěr a dala papíry o nemoci od Janovské. Až to budu mít aktivnější nebo rozlezlejší, mám přijít. Asi by pak udělali biopsii. Mně se to hodně mění a největší problém mám s jazykem a suchem v ústech. Tam „dole“ je to jasnější - prostě bílá tenká kůže a je jíná, dokonce kus se „uštípl“. Jazyk mám jako kdybych se opařila a všechno ho odrápe a pořeže. Vidím ale, že bílá místa se mi dělají dál- v krku, před mandlemi apod. Jsem v zahraniční pac. skupině a vidím, kolik lidí to řeší, je jich opravdu hodně. Dokonce už vidím, že někteří lékaři jim říkají, že je to běžné/časté onemocnění. Shodují se tam na spouštěčích - extrémní stres, Covid, různé vakcinace, léky na tlak a srdce, léky na bolest. Jdu na operaci, takže stres a léky na bolest budou ve velkém, takže se obávám vzlpanutí lichenu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.11.24 09:54
@klaris123 píše: Více

Ahoj, od včerejšího dne zkouším aloe. Mám ji doma premnozenou a taky používám na pleť. Včera jsem si vyřízla gelovou kostičku a cucala jsem ji a povalovala v puse. Docela to zklidňuje, tak to budu zkoušet dál. Mě Janovska objednala na kontrolu v březnu ( pri zhorsení mám přijít dříve)a všichni lékaři mi říkají, že se to musí hlídat kvůli potencionální malignitě. Přijde mi zvláštní postup té mladé lékařky, ale asi bych se tam objednala znovu třeba po novém roce, ať tě hlídají a hlavně ať to vidí ta Janovska. A co je podstatně… oni ti můžou předepsat i ty gely na zklidnění…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
20.11.24 00:13

@Veronika355 To máš pravdu, ani nemám žádný gel, prostě nic. Doma zkouším kde co. Docela mi pomáhá (pocitově, ne, že by to léčilo) vyplachovat pusu ústní vodou Urgo na afty. Aspoň to trochu potlačuje bolest a pálení. A jak to vypadá u tebe a co ti Janovská řekla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí