Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, zajímalo by mě, jestli je tu nějaká maminka, která měla línější miminko a jestli pak miminko vše dohnalo. Můj malej má 7 měsíců a stále se nechce přetáčet na bříško a zpět. Respektive, párkrát už se přetočil - asi 2× ze zad na bříško a asi 5× z bříška na záda. Ze zad na bok se přetáčí často oběma směry. Ale až na bříško se nijak pravidelně nepřetáčí… Myslíte, že je to problém? Jinak na bříšku vydrží docela dlouho, už se teď plazením otáčí okolo své osy o 360 stupňů, takže myslím, že se pořád rozvíjí. Jen to přetáčení mi leží v hlavě. Nechci zbytečně plašit, ale taky nechci něco zanedbat. Jo ještě dodávám, že je narozený v 36+0, takže korigovaně má vlastně 6 měsíců… Je docela velký a váží 8kg, prostě cvalda. V 6 měsíční poradně doktorka říkala, že má ještě čas, když je narozený dřív. Měla jste taky některá takové líné mimčo a pak to vše samo dohnalo? Raději bych mu dala čas, ať si jede svým tempem… Ale docela mě to trápí. Díky moc za reakce. ![]()
Já měla líného prvního. Přetáčet se začal na břicho někdy kolem 5,5 měs. ale na břichu být nechtěl, což by měl, aby se někam posunul.
Do 10 měs. nelezl, neseděl. Dr. nám napsala rehabky. O víkendu před nástupem na rehabky si syn jeden den sedl a druhý se rozlezl, takže nám je zase zrušili.
Chodit začal ve 14 měsících.
Od malička byl těžké a líné miminko. V roce vážil 12 kilo. Dohnal všechno.
@pepřenka
No já bych ho právě nerada po rehabkách honila… A když malej nechtěl být na bříšku, tak byl jako na zádech, v sedátku nebo jsi ho pořád nosila? Malej se totiž taky chce hodně nosit a na zádech je taky raději než na břiše, ale jako na příšku vydrží poměrně dlouho, když má náladu.
Kamaradky dite se v 8m pretocilo, v 10 sedlo, v roce zaclo lezt a stat. Dle lekaru je uplne v poradku
Tak mě hlavně udivuje výraz „líné“,myslím, že je to naprostý nesmysl, je to jen o tom, že každý z nás má svoje tempo a přisuzovat nejmenším lenost se mi zdá opravdu mimo mísu ![]()
@belik
Nevěděla jsem, jak to nazvat, aby to bylo výstižné už názvu…
On je jinak aktivní dost, pořád sebou mele ![]()
@mothersaboard
Tak to jsi mě uklidnila, že nejsem sama… Většina maminek píše, že jejich dítě se otáčí od 4-5 měsíců, tak jsem z toho trochu špatná…
@zuzanx Tak vidíš, já myslím, že máte na vše dost času, užívej klidu dokud můžeš, mě malej začal chodit kolem nábytku v sedmi měsících a bylo po srandě
![]()
@belik
No, tak on se pak zase nudí, když se nezabaví pohybem, takže jako jo, užívám si klidu, ale na druhou stranu je někdy těžký ho zabavit. A nosit dlouho 8kilový dítě je docela makačka ![]()
@zuzanx Jo jo to znám taky musela jsem mít malýho pořád v šátku, abych asponˇuvařila
on měl nějakých už ve třech měsících 7kg, takže moje záda taky dostala zabrat ![]()
@belik
No já mám manducu, ale vydrží v ní jen krátce, pak řve, že chce nosit na klokánka… Takže já vše dělám, když spí, jinak nic neudělám.
Ještě, že mám jen jeho. Pokud bude druhé, tak doufám, že nebude taky takový mamánek ![]()
@zuzanx Já jsem na to byla úplně stejně, jako ty. V 7 měsících nic, a to vůbec. Dr. mi řekla, že počkáme do 7,5m a pak nás někam pošle. V 7m + 10dní se začal přetáčet, týden na to plazit a teď 9,5 leze a staví se u nábytku. Nenech se rozhodit, má své tempo. ![]()
Moje malá se přetáčela na bříško a zpět v 5ti měsících, plazit se začala v 7mi měs. v 9ti lézt po čtyřech a od 11 měsíců sama chodí. Jasné, že každé mimino je jiné, ale známá má 7,5 měs. holku a ta nic neumí, když jí posadí přepadává, neudrží se, nemá snahu nic dělat, to mi už přijde divné, ale je to jen můj názor se kterým nemusíte souhlasit ![]()
@klenice
Díky moc za uklidnění!
Snad se dá ten můj drobek taky brzo do pohybu
Je mi jasný, že pak už se moc nezastavím, ale aspoň se sám chvilku zabaví… ![]()
@zuzanx píše:
@pepřenka
No já bych ho právě nerada po rehabkách honila… A když malej nechtěl být na bříšku, tak byl jako na zádech, v sedátku nebo jsi ho pořád nosila? Malej se totiž taky chce hodně nosit a na zádech je taky raději než na břiše, ale jako na příšku vydrží poměrně dlouho, když má náladu.
Asi kombinace všeho. Na zádech, v lehátku, nosila…
Minule jsem narazila na článek, že pokud dítě tráví v lehátku více času než 10% dne, tak mu tím brzdíme psychomotorický vývoj, takže druhou se snažím na břicho dávat co to jde, ale v lehátku je taky často.