Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
budeme do bytu dávat novou podlahovou krytinu a zvažuji plovoučku,nebo lino. Mám dvě malé děti a hodně času jsme na zemi-hrajem si,čtem prostě podlahu hodně využíváme a tak chci aby byla praktická na údržbu co se týče druhu podlahy,ale i barvy.Vím,že plovoučka je studená a hlučná a taky přitahuje prach,ale nevím zda lino je vhodné na válení po zemi?Nelepí se,myslím jestli po čase jakoby nelepí a nejsou na něm vidět třeba otlaky po nábytku(docela mám ráda jednou za čas předělat byt a přeházet nábytek)?Jaké máte zkušenosti? A jaká barva je nejpraktičtější?Sice vím,že budu každý den vysávat,ale když děti nadroběj,tak ať nemusím hned letět pro vysavač.Děkuji za rady Jana ![]()
ahoj jani,v dnesni dobe to je celkem jedno..zalezi na kvalite,my mame doma plovoucku,nekde lino..
sla bych do lina…kup drazsi,silnejsi,maji uz izolaci pred zimou,hlukem,pokud se lino spravne nalepi,nemely by se na nem delat otlaky.vzor:jdi do prirodniho,jakoby selskeho stylu,mame to v jednom pokoji a super..neni na tom nic moc videt.
ted jsme dávali kvalitní holanské lina novilon jsou bezvadný máš na mě 25 let záruku sice jsou trochu dražší ale vyplatí se to neměnila bych
My máme doma všude vinyl a nic jiného bych už nechtěla. V podnájmu jsme měli plovoučku…je studená, tvrdá a i nejlepší plovoučka se časem poškrábe, nesnese vodu, má tisíc spojů. My máme novilon a je boží! ![]()
Jo a otlaky asi po nějakém čase budou, pokud chceš nábytek stěhovat, ale jsou i drahé vinylové podlahy, na kterých to údajně nemá být vidět. Nicméně kvalitní vinylové podlahy mají pamět a časem otlak zase zmizí.
A nejpraktičtější je nějaká středně hnědá barva s kresbou, opravdu na tom není nic vidět.
Máme dvě malé děti, válí se na tom celý den a super. ![]()
My máme žlutej vinyl, je to krásný, ale taky je na tom všechno vidět, ale je to krásně teploučký. Plovoučku jsme měli a všechno jsme to měnili, protože tu byla hrozná zima.
Ahoj, lino nelepí, otlaky ale jsou púodle zvoleného lina. když si dáš měkké (příjemné), tak otlaky budou. Nám se dělají ale hnedka zase mizí. Co je horší na měkkém linu, že se do něj snadno udělá díra. Můžeš si ale vybrat tvrdší lino, ani nebude dražší.
Plovoučku máme v předsíni,jinak novilon a jsem s ním moc spokojená.Je to měkké,teplé a hlavně tiché.Plovoučka je tvrdá a dutá,takže spadne kolíček na prádlo a je to rána,na linu to nehrozí.Navíc je fajn,že nemá spoje,ty dva,co máme,jsou pěkně svařené.Otlak po nějakém čase zmizí,když jsem přestěhovala stůl,byly tam,ale po pár dnech jsou pryč.Takže hned jak bude možnost,měním ten kousek plovoučky a koberec v ložnici za novilon.My máme tmavé,takové třešňové dřevo,ale teď bych brala nějaké světlejší,třeba buk,dub,lépe by se kombinoval s nábytkem,malbou a dveřmi.Mají i různé tloušťky,čím tlustší,tím měkčí,tišší(a dražší),ale myslím,že je to jedna z mála věcí,které se fakt vyplatí,má neuvěřitelnou životnost,někde už ho máme 10 let,někde 4 a vypadají stejně.Za mě plovoučku už ne,ale možná že je to tím,že mám zkušenost jen s laminátovou,že z pravého dřeva by byla lepší…Tak dobře vyberte ![]()
A máte někdo novilon i v kuchyni?Máme dlažbu,sice byla tenkrát hodně drahá,ale není moc kvalitní.Dost dlaždiček prasklo a některé se odlomily.Manžel už jich pár vysekal a dal ty co zbyly.Ale časem bych chtěla tuto podlahu vyměnit.Přemýšlela jsem nad dlažbou a nyní když čtu chválu na lina,tak by mě také lákalo.Ale nevím,zda je to praktické díky otlakům od židlí.Protože některé návštěvy mají i přes 100 kg,tak zda se neprotlačí díry.
Plovoučku jsem po ročním užívání prostřední dcery byla nucená odstranit a máme lino. Běž do nějakého kvalitnějšího,tvrdšího,já pro změnu Novilon vůbec nedoporučuju,je sice měkký,ale lehko se poškodí,máme světlý a jde na něm vidět každý škrábanec
. V kuchyni mám Novoflor a je to nebe a dudy.
Ale co zkušenost,to názor
![]()
Máme novilon i v kuchyni.Otlaky nedělá,jen pod nohama stolu,ale ty zmizí.Někteří máme taky přes 100kg
Jediný otlak,skoro díru,máme po flašce kečupu,co mi vypadla z ledničky ze dveří
Ale to byla fakt pecka a velká výška ![]()
My máme novilon i v kuchyni. Na židlích máme zespod nalepené filcové kolečka, protože bez nich se židle na novilonu špatně posouvají, jak je měkký. A manžel měl donedávna 110 kg a otlaky nebyly a nejsou. ![]()
Já se novilonu teda musím zastat
máme ho tu 2,5 roku, rasí ho děti, máme ho i na chodbě, obýváku, zmíněné kuchyni, tj. místech extrémně namáhaných, a žádné škrábance, je pořád jako nový!
Máme řadu Viva.
Taky máme Novilon… 5 let, teď zas asi bude větší výběr značek.
I v kuchyni - otlaky od židlí bych neřešila, snad tam manžel nebude sedět půl roku.
Od delší dobu stojícího nábytku nevím, jestli by úplně zmizely… Možná časem jo.
Máme vzor jako „dlažbu“ a dobrý.