Lítostivost po táboře

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4
22.8.22 09:10

Litostivost po táboře

Zdravím, chci se poradit, jestli nemáte podobnou zkušenost. Minulý týden jsem dala 5ti letou dceru na první tábor, ale slíbila jsem ji, že pro ni přijedu, když se jí tam nebude líbit. Bohužel první noc proplakala a druhý den jsme pro ni jeli. Nikdy nebyla litostiva, na svůj věk byla vždy dopředu, jen nebyla zvyklá spát u cizích. U babičky ale byvala ráda a úplně spokojená, naopak teď v létě od ni vůbec nechtěla odjet. To se po návratu z tábora změnilo. Hlavně v noci má problém a pláče, když tam nejsem s ní. Ani tatínek nestačí. Prošel jste si někdo něčím podobným? Co pomohlo? Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8647
22.8.22 09:22

Základní chyba… nikdy nerikat dítěti, že pro něj přijedete. Ono to pak bere tak, že stačí fnuknout a máma je zpět, nemá žádnou motivaci snažit se to zvládnout a tábor si užít. Je jasný, že tak malý dítě bude první noc v cizím prostředí mimo, kor pokud nikdy na táboře nebylo, co lze v tom věku asi ne. Měli jste ji říct, že je možný yze ji bude smutno, ale ať to poví vedoucí, ze ta ji obejme, spolu ti napíšou dopis, bude mít oblíbeného plyšáka…ze je normální smutnit, ale ze tábor je bezva, moc si to užije, tak ať to aspon zkusí, druhá noc už určitě bude lepší, ať se nebojí… prostě dodat odvahu, ujistit, že i přes počáteční nepohodu se to zlepší a bude hej. Třeba by to nezvládla ani tak, ale ta snaze by byla určitě větší. Takhle jste ji pěkně zavarili i do budoucna, bude mít nejspíš strach i za rok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.8.22 09:23

V pěti letech je podle mě drtivá většina dětí na pobytový tábor malá :? Syna jsme dali v šesti letech a byla to chyba, i když on celkem chtěl. Dost dlouho z toho pak byl hotový, kousal si pak ještě rok nehty, i když to zvládl bez toho, abychom pro něj jeli. Nemohl tam usnout, chodil za vedoucíma, byl smutný, lítostivý, hlavně večer. Další 2 roky nikam nechtěl. Zpětně bych to znovu neudělala, dozrál a kolem 8-9 let už se těšil na každou ŠVP i tábor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
22.8.22 09:27

@Midaku Přesně. Nedostala možnost si tu „úzkost/nepohodu“ překonat, být na sebe pyšná. Takže teď je sice doma, ale možná stále chycená v té své úzkosti a neschopnosti být s rodiči, proto je tolik vyžaduje.

@Vesprem Jak jste se vlastně dozvěděli, že celou noc probrečela a „že se ji tam nelíbí“, takže jste pro ni jeli?
Dítěti, které takhle někam vyšlu, nikdy neslibuju, že pro něj přijedu. Dostává pouze instrukce, jak se v jednostlivých potencionálních situacích zachovat, aby je zvládlo.
S tím, že já vím, že kdyby se dělo něco závažného, se nám ozvou samy vedoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.8.22 09:30

@Midaku To je pravda, je to stejné, jako ubrečené scény ve školce - pokud dítě ví, že je máma třeba doma s mladším sourozencem, bývá to o to horší.
My jsme tedy žádný předčasný odjezd ani nenaznačovali a stejně to bylo v tomto věku fiasko, bohužel. Ale náš syn je těžkej cíťa ještě teď, na prahu puberty :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3793
22.8.22 09:32

To je nápad cpát pětileté dítě na tábor. Úplně jsi jí rozhodila psychiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.8.22 09:32

@Svistice Řekli nám to vedoucí. Je mi jasné, že i tím, že jsme ji slíbili, že pojede domu jsme tomu nepomohli, ale stalo se. S tím nic nenadelam. Spíš bych potřebovala poradit, co bychom mohli dělat teď. Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.8.22 09:34
@Vesprem píše:
@Svistice Řekli nám to vedoucí. Je mi jasné, že i tím, že jsme ji slíbili, že pojede domu jsme tomu nepomohli, ale stalo se. S tím nic nenadelam. Spíš bych potřebovala poradit, co bychom mohli dělat teď.Dekuji

Nic, nechat jí to vydýchat. Taky bych se s ní o tom citlivě pobavila, vysvětlila jí, že je stýskání normální, že i tobě se stýská, když je třeba tatínek na služební cestě atd. A za rok uvidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
22.8.22 09:43

@unuděná jojo, školka je to stejný, to nás čeká teď v září, už se nemůžu dočkat… :mrgreen: Jinak já mám aktuálně teď na pobytové táboře oba kluky, 5 a 7 let. Oba poprvé. Ale mají to jednodušší v tom, že jsou tam s tátou, samotný bych je neposlala. Mladšího proto, že je to odiagnozovanej ztřeštěnec, a staršího proto, že je silenej cíťa. Takhle si to aspoň vyzkouší, kdyby něco, je tam táta, a příští rok hurá sami. Ale je jasný, že ne kazdej tuto možnost má, no. Jak píšu, sami by na pobytovej letos určitě nejeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.8.22 09:54

No uspávat ji, chvíli tam s ní zůstat a počkat až to přejde, až si srovná že je zase všechno v cajku.

Myslím si že u pětileté je spíš lepší, že jste přijeli, že holt ještě na tábor nebyla zralá. Zejména pokud vám volali vedoucí, že to není dobrý.

Jinak příští rok bych zkusila nějaký tábor s rodiči a nebo s babičkou/dědou, prostě s někým, koho zná. Nebo teda ji v první třídě dát někam do oddlíu, kam bude chodit celý rok, pojede i na nějaký víkedn a pak pro ní tábor nebude děsivý, ale bude se na něj těšit a před tím, než tedy bude v nějakém oddíle příměšťák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.8.22 10:00

@Ou děkuji, přesně tak, na příští rok plánuji, že pojedu na tabor rodiče s dětmi, aby zažila to dobre z tábora. Také zkusíme častější přestávají u kamarádek. A doufat, že to překoná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
22.8.22 10:22

Můj šestiletý šel dneska na první příměstský tábor bez bráchy. Ten je na soustředění. Máme toho plný brejle oba, cizí děti, cizí dospělí, jsem zvědavá až odpoledne přijedu, jak to zvládl a jak to bude zítra. Upřímně, v pěti bych dítě na spací tábor nedala. Časem se to upraví, dej jí čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
22.8.22 10:37
@Netopýr1 píše:
Můj šestiletý šel dneska na první příměstský tábor bez bráchy. Ten je na soustředění. Máme toho plný brejle oba, cizí děti, cizí dospělí, jsem zvědavá až odpoledne přijedu, jak to zvládl a jak to bude zítra. Upřímně, v pěti bych dítě na spací tábor nedala. Časem se to upraví, dej jí čas.

Můj pětiletý (skoro 6) taky dneska poprvé ale zná prostředí i některé děti a vedoucí, chodil tam na kroužek, no jsem nervózní už, aby byly čtyři hodiny. Jinak náš byl na školce v přírodě a učitelky ho chválili, ale to je jiná zná všechny a navíc tam byly palandy, takže pro něj top. Ráno to dál bez slz a já taky… Ach jo už aby byly prázdniny za námi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
22.8.22 11:13

No já jednou neposlala dceru na tábor, ale byla hodně přes léto u dědy, u druhé babičky, pak na dovolené s dědou…všude se jí líbilo, vše ji bavilo, ale pak jsem ji měla asi měsíc úplně za zadkem…šla jsem do kuchyně, ona za mnou, šla jsem do koupelny, ona za mnou..a to jí bylo tak 6-7 let…

Jinak tomu pomůžeš láskou a pozorností…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.8.22 15:44

Všem moc děkuji za příspěvky. :andel: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...