Logopedické pomůcky pro nemluvící tříletou

162
14.8.14 07:50

Logopedické pomůcky pro nemluvící tříletou

Zdravím maminky.
Mám tříletou dcerku, která ještě srozumitelně nemluví. Téměř ani jedno slovo. Na logopedii chodíme už rok, vedeme si sešity s různými cvičeními, které jsou nalepené na papír. Problém je, že dceru to touto formou moc neoslovuje :think: potřebuju jí vyloženě nějak zaujmout, aby se nám lépe učilo. Logopedka měla minule na tabletu nějakou skládačku, letmo nám to ukázala a vypadalo to zábavně, ale víc jsme to neřešily. Myslela jsem, že sešit bude OK, tak jsem se neptala. Na kontrolu jdeme až v listopadu. Vím, že existují různé aplikace, které se dají užívat.. např. první slova, nebo nějaké výukové kartičky. Prosím víte někdo, kde a jak to stáhnout? nechci ji samozřejmě zaměřit jen na tablet, ale jako doplněk by jí to možná zaujalo více :) dále vítám tipy na logo říkanky, pohádky, hry, knížky,..ne jen co se týče PC. Jen dodám, že potřebuju tip na nejjednodušší formy slovíček, ne procvičování..dcera opravdu nemluví nic :nevim: děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9556
14.8.14 08:00

@Bianca39 zmenit logopedku? přes skolni rok jste chodily na kontroly casteji?

na PC neznam nic, nicmene je spousta logo knih a her, u nas v knihovne se daji pujcit.ale u trilete si myslim, ze je potřeba peclivy pristup od logopedky i od tebe. myslim, ze 5 minut cviceni denne je maximum, co v tonto veku zvladne. nase 4 leta cvicila max 10 minut a opravdu se velmi zlepsuje, ale chce to donutit se každý den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5086
14.8.14 08:08

A já bych doplnila - vyloučili jste i jiné příčiny? návštěva foniatra - jestli třeba není příčina, že hůř slyší; neurologa - jestli není nějaký neurologický problém… každopádně některé děti mluví ve dvou letech a některé ve čtyřech (vlastním oba případy :D )… mluvit ji nedonutíš - co doporučuju, hodně číst a mluvit na ni - mluvit slova v základních tvarech (žádné zdrobněliny) na pomůcky mrkni sem http://www.logopedie-pomucky.cz/ - malá nám začla mluvit pořádně až ve 4,5 letech - zato teď z ní mám večer hlavu jak pátrací balon protože tu pusu nezavře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
14.8.14 08:08
@surikataXY píše:
@Bianca39 zmenit logopedku? přes skolni rok jste chodily na kontroly casteji?na PC neznam nic, nicmene je spousta logo knih a her, u nas v knihovne se daji pujcit.ale u trilete si myslim, ze je potřeba peclivy pristup od logopedky i od tebe. myslim, ze 5 minut cviceni denne je maximum, co v tonto veku zvladne. nase 4 leta cvicila max 10 minut a opravdu se velmi zlepsuje, ale chce to donutit se každý den

ale já nevím, jak ji donutit se z toho sešitu učit :nevim: vezmu ho do ruky a malá zakroutí hlavou a odchází..nebaví jí to, proto hledám jinou formu, jinak samozřejmě povídáme, zpíváme a čteme každý den, ale nic novýho jí to nedává. Vím, že je toho spousta..právě potřebuju poradit, co by ji rozmluvilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
14.8.14 08:10

Ja koukám, ty od dvou let chodis na logopedii? moje má 2,5 a mluví v citoslovcích a dr nad tim mavla rukou, ze hlavne ze rozumi.. docela me tedka prepadla panika..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
14.8.14 08:13
@mabis píše:
A já bych doplnila - vyloučili jste i jiné příčiny? návštěva foniatra - jestli třeba není příčina, že hůř slyší; neurologa - jestli není nějaký neurologický problém… každopádně některé děti mluví ve dvou letech a některé ve čtyřech (vlastním oba případy :D )… mluvit ji nedonutíš - co doporučuju, hodně číst a mluvit na ni - mluvit slova v základních tvarech (žádné zdrobněliny) na pomůcky mrkni sem http://www.logopedie-pomucky.cz/ - malá nám začla mluvit pořádně až ve 4,5 letech - zato teď z ní mám večer hlavu jak pátrací balon protože tu pusu nezavře…

my samozřejmě lítáme po doktorech, foniatrie, psychologie, neurologie..diagnoza ještě není stanovená, ale je to min. ten opožděný vývoj řeči..prý ta logopedie by s tím měla pohnout, ale nám to ani po roce nic nepřineslo..proto se ptám na ty aplikace apod. Díky, na odkaz mrknu :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
14.8.14 08:15
@MarieOVMUC píše:
Ja koukám, ty od dvou let chodis na logopedii? moje má 2,5 a mluví v citoslovcích a dr nad tim mavla rukou, ze hlavne ze rozumi.. docela me tedka prepadla panika..

ano, od dvou let! dětská Mudra se ve dvou letech divila, že malá neumí až na pár zvuků zvířátek povídat nic a rozjelo se kolečko..celý rok jen sledování, vyšetření..hodně věcí se vyloučilo, např že by neslyšla, ale pár věcí se i potvrzuje, jakom opožděný vývoj a dál se uvidí 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32877
14.8.14 08:16

Je možné že nepřinese nic nic, že k tomu musí dospět sama, něco se v mozečku spojit a pak to půjde šup šup. My chodíme s malým na logo od 3let a 8m, to neříkal ani věty, slov málo, hodně citoslovcí..foniatrie v pořádku. Mluvili jsme s ním, četli, hráli si, prostě věnovali se mu i předtím, ale najednou 2měsíce před 4 narozeninami se rozkecal, během dvou měsíců souvětí, skloňování, časování, slovní zásoba velká, barvy, čísla..vypadá to že to ukládal celou dobu v sobě, a až s eněco seplo, začal to používat. Teď kecá pořád až nestíhám, je hrozěn chytrý, zaměřený na techniku, šikovný. Má teda jen opožděný vývoj řeči. Teď budeme pomalu řešit výslovnost, protože hodně hlásek nepoužívá a zaměňuje je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
14.8.14 08:24
@Bianca39 píše:
ano, od dvou let! dětská Mudra se ve dvou letech divila, že malá neumí až na pár zvuků zvířátek povídat nic a rozjelo se kolečko..celý rok jen sledování, vyšetření..hodně věcí se vyloučilo, např že by neslyšla, ale pár věcí se i potvrzuje, jakom opožděný vývoj a dál se uvidí 8o

no, nevím přesně, co mala povídala ve dvou letech ale tedka to jsou jen krátké věty typu: kde je babí, kde je čiči, kde je haf haf.. či (terezka sama sobě říká či) hačí, kají mimi mnami mnami (její bráška karel), z normálních slov: mami, tati, babi, dída, čají, tři.. zpívá, celkem chytá i melodii, ale například houpy houpy, kočka snědla kroupy je: hou hou čiči mnami mnami křoup.. tak nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5086
14.8.14 08:25

Mě přijde celkem zbytečné chodit s dvouleťákem na logopedii - není v jeho silách se soustředit… nejdřív od tří let, spíš až od čtyř - jinak pokud je opožděný vývoj řeči, tak neboj ona ta řeč naskočí ;)
dělěj hodně činností s ní, mluv na ni, hraj pexesa (základní obrázky - třeba si to pexeso i vyrob), u nás funguje zpívání písniček, ale jak říkám, seplo nám to až ve 4,5 letech a to tak, že co jeden týden nešlo, tak najednou další nebyl problém…
Děti v tomhle věku nebaví sedět a dělat do sešitu (až na pár vyjímek) - prostě na to neamjí kapacitu
tak ani není o tom, co s ní děláš, ale že na ni hlavně mluvíš - ono se to ukládá, mozek zpracovává a ukládá a až to dozraje začne to používat (pokud jde jen o opožděný vývoj)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
14.8.14 08:31
@MarieOVMUC píše:
no, nevím přesně, co mala povídala ve dvou letech ale tedka to jsou jen krátké věty typu: kde je babí, kde je čiči, kde je haf haf.. či (terezka sama sobě říká či) hačí, kají mimi mnami mnami (její bráška karel), z normálních slov: mami, tati, babi, dída, čají, tři.. zpívá, celkem chytá i melodii, ale například houpy houpy, kočka snědla kroupy je: hou hou čiči mnami mnami křoup.. tak nevím…

to je v pohodě, co bych za tohle dala teď ve třech letech.. :potlesk: u vás už došlo k proslovení, to je hlavní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
14.8.14 08:34

Holky já jen myslela, jestli vám někomu vyloženě nepomohla nějaká dobrá jednoduchá knížka, hra nebo aplikace jako je www.hraveuceni.cz - to už máme ohraný a jiný podobný stránky neznám :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.14 08:35

Dcera také chodí na logopedii. Dr. říkala, že číst takto malým dětem k rozmluvení a rozvoji řeči nepomůže. Takže si vzít nějakou obrázkovou knihu, leporelo a aby vyprávěla, co tam vidí a tvořila z toho jednoduché věty třeba kluk plave. Existují i obrázková pexesa. Důležitá je i motorika, tudíž dítě má hodně kreslit, uvolňovat ruku třeba kreslit kouř, klubíčka ke kočičce, naučit se správně držet tužku, nejlepší jsou trojhranné i pastelky.
Dceři už je teď šest a ještě neumí r a ř. To r je prý hodně motoricky náročné, ona má slabé svalstvo, takže musí posilovat. Dříve měla dělat koníka, čertíka, olizovat rty, třeba jí tam dát trošku marmelády na roh, aby to olízla atd., aby to bylo pro děti zábavné. Pak ještě vařené špagety posouvat do úst, pít brčkem.

• Citovat
  • Upravit
7376
14.8.14 08:40
@Anonymní píše:
Dcera také chodí na logopedii. Dr. říkala, že číst takto malým dětem k rozmluvení a rozvoji řeči nepomůže. Takže si vzít nějakou obrázkovou knihu, leporelo a aby vyprávěla, co tam vidí a tvořila z toho jednoduché věty třeba kluk plave. Existují i obrázková pexesa. Důležitá je i motorika, tudíž dítě má hodně kreslit, uvolňovat ruku třeba kreslit kouř, klubíčka ke kočičce, naučit se správně držet tužku, nejlepší jsou trojhranné i pastelky.
Dceři už je teď šest a ještě neumí r a ř. To r je prý hodně motoricky náročné, ona má slabé svalstvo, takže musí posilovat. Dříve měla dělat koníka, čertíka, olizovat rty, třeba jí tam dát trošku marmelády na roh, aby to olízla atd., aby to bylo pro děti zábavné. Pak ještě vařené špagety posouvat do úst, pít brčkem.

souhlasím, že motorika je k rozvoji řeči důležitá, ale není to 100%, já měla vždy problém s r, l třeba slovo horor říkála jsem a někdy se stane, že řeknu holor, roleta je nevislovitelné bez soutředění.. a to jsem od školky až po střední chodila do umělecké školy na malovaní a keramiku a skoro vždy jsem byla nejlépe ocenovaná..

dcera tedka kreslí postavičky - hlava, tělo ruce, nohy.. pusa, oči.. a jak jsem psala, mluvení ji moc nejde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.14 08:48

Tak u každého dítěte je asi problém jinde, pokud nejdou jen některé hlásky, tak to už s tím nesouvisí. Ale k tomu rozmluvení jde ruku v ruce i ta grafomotorika. I by to kreslení mohlo jako doplněk k tomu mluvení více bavit. ;) U nás to pomohlo. Dcera kreslit moc neuměla, až letos kreslí krásně a kromě toho r a ř, to už s tím nesouvisí, mluví dobře.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

S4