Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám 4letou dceru a dětská doktorka nám doporučila v létě nasadit kůru Luivac, bere se 28 dní, pak 28 dní pauza a pak zase 28 dní. Léčba vyjde asi kolem tisícovky co jsem koukala na netu a je na předpis. Dcera tuto zimu hodně marodila, podstoupila vyndání nosní mandle, ted je zdravá - klepu na dřevo
Budu ráda za podněty a zkušenosti pokud některá máte, děkuji ![]()
Záleží,zda má dcera oslabenou iminutu.Luivac jí dokáže zvednout,pokud je snížená.Ale pokud je normální,tak je bez efektu.
Je i možný,že dcera marodila díky zvětšené nosní mandli a po vyndání už bude zdravá.
Luivac bych nedala jen jako „berličku“ pro jistotu,ale opravdu jen v případě nutnosti.Je to vždy zásah do organismu.
@lasička1 malá měla ještě cca měsíc po vyndání potíže, ted je to dobré. Jestli má sníženou imunitu, to netuším. Počkám tedy a uvidíme.
Ono kdyby to mělo být dle správných postupů,tak by se měla nabrat krev na vyšetření imunity,ideálně i sliny,aby bylo vidět,jak je na tom slizniční uminita-a dle výsledku léčit.
Kamarádky dcera měla po luivacu zánět kyčelního kloubu-její tělo nezvládlo nápor imunitního systému.Tak měsíc nesměla chodit a kamarádka jí jen nosila.I když je to komplikace výjmečná,tak přesto se vždy snažím říkat,zda je to opravdu nutné a zbytečně alibisticky necpat léky stylem-třeba zaberou.
Synek bere momentálně od konce října BRONCHO-VAXON - je to lék ze stejné řady jako Luivac nebo Ribomunyl - směs bakteriálních lyzátů. Je v něm obsaženo nejvíc těch bakterií - jak jsem srovnávala složení (jako jediný ten Bronchovaxon obsahuje i nějakou Neiserria cattharalis - a ta prý způsobuje ty „školové“ žlutozelené rýmy - v jiných lyzátech není).
Syn to dostal na alergologii ještě předtím než byly známy výsledky z krve na imunologické vyšetření. Na tu krev jsme byli objednaní až začátkem prosince a žádný defekt mu nevyšel. Myslím si, že ty bakteriální lyzáty se nedávají vyloženě jenom a pouze při snížené imunitě - na to existují jiné léky (jak jsem četla).
Kamarádky dcera měla Broncho-vaxon taky - kvůli opakovaným zánětům průdušek a slabému astmatu - vyloženě ji to udrželo ve školce, jinak by vůbec nemohla chodit do kolektivu, imunitu sníženou taky neměla.
Syn bral první balení 30 sáčků každý den večer, teď bere obden a vychází nám to do konce května. Dle alergoložky ho bude prý brát ještě další 2 sezony, uvidíme…
Syn byl v polovině září trhat nosní mandli a právě byl okamžitě marod hned 2× v říjnu, z toho opět další atb., takže dr. nám napsala doporučení na alergo a imunologii. Vloni byl marod leden - červenec v podstatě pořád…Letos od ledna marod taky bývá, ale zdá se mi, že aspoň odstupy už jsou delší a určitě je daleko lépe doléčený a vyléčený z každé nemoci než před rokem - to jsem měla pocit, že je pořád „načatý“… ![]()
Jo a na recept je ten doplatek poloviční - čili celé 1 balení stojí 450 Kč a přes recept (a to lze pouze takto) je doplatek poloviční.....225 Kč
holky a myslíte že se mám alergologa zeptat? Máme za sebou alergo vyšetření, je to asi 3 měsíce zpetně a máme potvrzenou alergii na trávy a bojínek, dítě bere Aerius a v květnu jdeme na další návštěvu. To on by mi zjišťoval jakou má imunitu?
@anngie píše:
holky a myslíte že se mám alergologa zeptat? Máme za sebou alergo vyšetření, je to asi 3 měsíce zpetně a máme potvrzenou alergii na trávy a bojínek, dítě bere Aerius a v květnu jdeme na další návštěvu. To on by mi zjišťoval jakou má imunitu?
Určitě se na alergu zeptej,jako vstupní vyšetření se dělá vždy i imunologické.
@lasička1 píše:
Určitě se na alergu zeptej,jako vstupní vyšetření se dělá vždy i imunologické.
aha, tak to ho asi máme za sebou a já to nevím, ale mám zprávu, tam bych to našla asi co? juknu na to, díky za rady
Anngie,
my jsme byli u alergoložky, na první návštěvě mu dělala takové ty testy na kúži (prach, směs travin, kočka, pes, bříza - už nevím přesně, co všechno) - vše mu vyšlo negativní.
Pak jsme byli objednaní na Klinice imunologie v nemocnici na odběr irve na imunitu + na zjištění případné alergie z krve (ty testy na kůži někdy nemusejí „stačit“, jestli dítě opravdu je nebo není alergické). To jsem mluvila s jinou doktorkou - imunoložkou a ten Broncho-vaxon nám taky schválila. Výsledky byly asi za 14 dnů a žádný defekt imunity nevyšel ani nějaká alergie, jenom „mírně podlimitní železo“. Někde dělají ty odběry krve přímo na alergologii (třeba v soukromých ordinacích či jak to mají zařízeno, naše alergoložka je na poliklinice - na krev se chodí jinam).
I když mu alergie vyšly negativní, tak prý může být ještě nějaká „nespecifická“ alergie či tak nějak a syn bere taky Aerius 2,5 ml na noc dlouhodobě - prý je dobrý na sliznice.
Jinak ty bakteriální lyzáty se většinou nasazují od podzimku do jara - na zimní sezonu. Na to léto - nevím, ale možné to je asi taky.....
@Gerberka nám dělal taky na kůži a pak jsme šli ještě na odběry, protože na kůži jí právě vyšla docela „pěkně“ na ty trávy. A krev to potvrdila ale zda dělal i imunologické vyšetření krve, to netuším.
Jdeme tam v květnu takže rozhodně se ho na jeho názor na ten Luivac zeptám, dětská mudra ho chce opravdu nasadit v létě, aby měla tu imunitu srovnanou před další zimou…
Luivac jsem brala pár let zpátky, protože jsem opakovaně trpěla nachlazeními, angínami apod. Doktor mi ho předepsal bez jakéhokoli předchozího vyšetření (a nikdy jsem o jeho rozhodnutí nepochybovala, je to skvělý lékař). A pomohl mi dokonale. Od té doby jsem snad měla 1× rýmu. Neměla jsem žádné vedlejší účinky, vše v poho.
Ahoj, chtěla bych se přidat.
Alergoložka nasadila mému mladšímu synovi (necelé dva roky) Luivac. (vyšetření na téměř vše má za sebou, imunita mírně snížená v některých aspektech je).
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenost s užíváním tohoto přípravku u takto malých dětí. Máte někdo zkušenost s více preparáty (ribomunyl, bronchovaxom) a můžete srovnat, jaké účinky měly (samozřejmě, subjektivně)?
Díky.
(mmchodem, Neisseria catharalis dříve patřila pod Branhamelu a pak moraxelu, manžel mi tvrdí, že je to v podstatě Branhamela catharalis, která je právě v Luivacu. Rozdílem mezi preparáty je jedině Klebsiela ozenae navíc v Bronchovaxomu a pak proteoglycan navíc u Ribomunylu a pak samozřejmě celkový obsah)
jinak syn bral na podzim bronchovaxom a ve výtěru z nosu měl právě moraxellu catharalis.. ![]()