Lupénka na dlaních?

22
9.2.15 13:32

lupenka na dlanich?

Ahoj,
chci se zeptat zda-li nemate někdo zkušenost nebo trpíte lupenkou na dlanich rukou? Mudr.mi rekla že mám kontaktni ekzém, ale ted se mi to objevilo na plosce nohy :,( dočetla jsem se že takto muze vypadat prave i forma lupenky? vyzkousela uz jsem vsemozne masti a je to uleva vzdy jen na chvili :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
257
9.2.15 13:58

Ahoj, lupenku na dlaních má moje máti, nikde jinde to nemá. Začalo jí to v jejích 28letech, nikdo nedokázal říct co to je (praskliny až do krve, loupající se kůže) většinou každej řekl, že alergie na něco…prošla všemi možnými testy, nikdy se nic nezjistilo, až loni ji vzali vzorek přímo z dlaně (nejen šupinku kůže, brali to hlouběji)a tak se přišlo na lupenku. Maže také vším možným a úleva vždy jen na chvilku :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
9.2.15 14:04

Ahoj manžel také trpí lupenkou, ale na dlaních teda ne. Do mastí jsme už inestovali tísíce. jediné co mu pomáhá je, že 2-3 do týdne chodí přímo na kožní na takové světlo (prý je to něco jako sluníčko) ted si nevzpomenu jak se to přímo jmenuje, ale z toho světla je i opálenej takže to plní dvě funkce :-) a mužu teda říct že se stalo že lupenka třeba na dva týdny uplně zmizela. Já mám třeba atopickej ekzem na rukou teď to mám v takové fázi že mám problem podepsat se i pošťačce. A Mudr. mi řekl že také zkusíme to světlo na ty ruce. tak se zeptej a třeba ti to také pomuže. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
9.2.15 14:05

Taky mám na dlani něco, loupalo se mi to docela hodně a hluboko. Lupenka to prý není, tu mám pro změnu na loktech.Na každý problém mám jinou mast. Dlaň se mi proztím neloupe, to místo je zrohovatělé a svědí.

• Citovat
  • Upravit
bamba
9.2.15 14:07

Narazila jsem na toto a přemýšlím o koupi.

• Citovat
  • Upravit
12550
9.2.15 14:21
@kuli-kuli píše:
Ahoj,
chci se zeptat zda-li nemate někdo zkušenost nebo trpíte lupenkou na dlanich rukou? Mudr.mi rekla že mám kontaktni ekzém, ale ted se mi to objevilo na plosce nohy :,( dočetla jsem se že takto muze vypadat prave i forma lupenky? vyzkousela uz jsem vsemozne masti a je to uleva vzdy jen na chvili :nevim:

Ahoj, já mívala hodně rozsáhlý ekzém všude, včetně dlaní. Ono se to od lupenky docela liší, dělají se ti třeba puchýřky? Co jsem se bavila v lázních, tak ty jsou spíš u ekzému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9762
9.2.15 16:20

@kuli-kuli
Existuje i psoriasis palmoplantaris, tedy s maximálním výskytem na dlaních rukou a na ploskách nohou. Dobrým diagnostikým znakem lupénky je Auspitzův fenomén, kdy po stržení šupiny uvidíme drobné kapilární krvácení (fenomén krvavé rosy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
9.2.15 19:18

Malinkatý puchýřky se mi dělají, kůže je šupinatá, loupe se a praskliny až do krve. Kolokrát to hrozně svědí..Je to děs :,( Stydím se podávat ruce nebo v obchodě peníze :oops: taky se bojim abych něco do toho nechytla :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
9.2.15 20:46

@kuli-kuli podle popisu by to lupénka být mohla.
Manžel má inverzní formu lupénky, resp. jinou lupénku. Absolvoval odběr tkáně, kde se diagnóna potvrdila. Ložiška nemá velká např. mezi prsty na nohou, v tříslech a bohužel také na dlaních a konečcích prstů, což hodně omezuje v běžném životě. Léčí se několik let. Má zkušenosti z ÚVN a s kožním oddělením v Motole. V ÚVN byl i hospitalizovaný, na určitou stabilizaci stavu to bylo dobré, ale vyléčení možné není.
Co jsme si nezjistili, tak nebylo. Měl sice léky Neotigasson a Trexan, ale je tam riziko vedlejších účinků.

V současné době má dlaně prakticky zahojené, ale musí pečlivě dodržovat následující opatření:

• dostatek spánku
  • žádný stres
  • minimum cukru a mléčných výrobků
  • hodně ovoce, zeleniny, tekutin
  • docházení na záření (předepsané od lékaře)
  • zvláčňující masti - aplikovat co nejčastěji, speciální sůl do koupele (od lékaře)
  • má stále medikaci, ale lék z Německa, který tady nesehnal a léčba v ČR bohužel skončila při neustálém předepisování kortikoidů.

Dobrý byl pobyt v lázních Ostrožská Nová ves na Moravě, možná by se našlo i něco jiného. Ale manžel tam byl spokojený, i když podával důchodcům berle ;).
Nějakou dobu jezdil na Island a využíval koupele v laguně, to taky hodně kůži zklidnilo a vozil si kosmetiku Blue Lagoon více viz http://www.bluelagoon.com/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
9.2.15 20:49
@kuli-kuli píše:
Malinkatý puchýřky se mi dělají, kůže je šupinatá, loupe se a praskliny až do krve. Kolokrát to hrozně svědí..Je to děs :,( Stydím se podávat ruce nebo v obchodě peníze :oops: taky se bojim abych něco do toho nechytla :(

na ty trhliny fakt opatrně, je samozřejmě pak riziko infekce a hlavně když už to praskne, tak se to hodně špatně hojí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
9.2.15 20:51

@berynkaa Já bych to viděla spíš na ekzém, když se jí dělají malé puchýřky :nevim: A lupenka taky svědí jako ekzém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
9.2.15 20:54

@majki.r udělají se takové malé hrbolky, které začnou svědět, pak to popraská, sloupne se to, jenže moc rychle a ta spodní kůže ještě není dostatečně silná resp. je hodně citlivá a tenká. Některá ložiška svědí i když se zrovna netvoří a „jen jsou“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
9.2.15 20:54

@majki.r Lupénka svědí jako čert když uděláš nějakou větší dietní chybu :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
9.2.15 20:57

@berynkaa @boball Aha, to jsem nevěděla. V lázních mi právě kamarádi s lupenkou říkali, že by nechtěli ekzém, kvůli tomu svědění, tak jsem myslela, že tolik nesvědí. Ono je to asi prašť jako uhoď. Já mám teď ekzém na dlaních, jakmile se namažu, tak se mi tam udělají pidi puchýřky pod kůží, strašně svědí, když to nechám přeschnout, tak to praská…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
9.2.15 20:57
@boball píše:
@majki.r Lupénka svědí jako čert když uděláš nějakou větší dietní chybu :?

tak :zed:, manžel se nemůže ani podívat třeba na Fantu, nebo obzvlášť :! čokoládu Kinder, to by bylo x měsíců snahy v háji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí