Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminy.. Mám dotaz.. Jsem úplně zoufalá.. Máme desetiletou začínající puberťačku
Vytouženou, milovanou prostě úžasnou holku ![]()
Posledního půl roku se jí neskutečně mastí vlasy (ano chápu hormony šílí, má už i menzes
) a má hrozně moc lupů ale jako fest
potřebuji nějaké rady, zkušenosti jak jí toho zbavit.. Už jsem zkoušela nejdražší i nejlevnější šampony a… nic.. Budu moc ráda za každou pomoc.. Vlasy jsme nechali zkrátit z půli stehen po ramena.. Každé tři měsíce chodíme na prostříhávání, má je strašně husté.. Rady kadeřníka nepomáhají.. Díky předem za tipy Petra ![]()
@Petrulíno ahoj, jak kdyz byla v puberte, tak jsem mela to stejny a pomohl mi Head & shoulders.
Ted nedavno se mi diky hormonum (asi) zacaly delat zas a koupila jsem si v Havlikovce mydlo na vlasy, ktere pak oplachuju octovou vodou a taky super ![]()
Zajít na kožní pro vhodný šampon a používat ho jako léčivo - tedy o něco víc šamponu, pořádně napěnit a promasírovat aby se to dostalo k hlavě, zabalit do ručníku a nechat alespoň 20 minut působit a pak opláchnout.
Pak použít nějaký vhodný kondicioner, který je jen do délek, ne k hlavě, důkladně spláchnout. Na závěr použít kysleý oplach - ředěný ocet a nebo kys, citronovou - kvasinky, které budou ty lupy a maštění způsobovat nemají rádi kyselé prostředí - šampony a kondicionéry bývají spíš zásadité a když se to na závěr okyselý, tak se snižuje šance že se pomnoží.
A pak je potřeba vlasy foukat, vlažným vzduchem (horký bude moc dráždit pokožku a ta pak bude produkovat víc mazu) a od kořínku ke konečkům. Nenechávat vlasy vlhké, to vede k množení kvasinek, co dělají lupy.
Mně v pubertě poradila maminka spolužačky, zdravotní sestra, oplachovat vlasy silným černým čajem, dělala jsem si i čajový zábal a tenkrát mi to pomohlo. Fungovat to na každého nemusí, ale za vyzkoušení se nic nedá, jistě to neublíží a není to žádná zbytečná a dráždivá chemie. Jiak bych s dcerkou zašla na kožní, může to být i něco jiného, prostě pro klid duše.
Jinak manželovi zabral šampon Nizoral a to měla slabou formu lupénky.
Koupila bych nějaký přírodní sampon proti lupum, například Khadi nebo Attitude.
Ale když je hormonální spouštěč, časem se to stejně upraví samo, jen vydržet.
Děkuji moc za rady.. Vyzkouším určitě.. Po pravdě řečeno, návštěva kožního mě vůbec nenapadla ![]()
Mě pomáhá Březová voda z DM.
Mám prelito v lahvičce s rozprašovačem a po každém mytí hlavy nastříkán hlavu a vmasiruju ![]()