Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
setkal jste se někdo u Vašeho psa s luxací pately, resp. s její operací? Byla nám u naší 5-tileté slečny jorkšíří doporučena operace levé nohy, takže mám již přečteny všechny možné články, ale chtěla bych se dostat ještě k praktickým zkušenostem s touto operací.
Jak dlouho trvala rekonvalescence u vás? Měla operace nějaké komplikace? Nebo funguje váš pes s II. a vyšším stupněm luxace i bez operace pouze s chondroprotektivy? Je pes po operaci bez problémů s končetinou?
Díky za Vaše odpovědi
Naše čuba (bíglová, cca 11 kg) má 2. stupeň diagnostikovaný v jejích asi dvou letech, je jí teď 9 a je „funkční“ bez operace. U dvou - tříkilového yorka bych 2. stupeň prozatím neoperovala. ![]()
Záleží na tom, jestli si zvládne patelu nahodit sama. Dokud s tím nemá problém, tak za mě - neoperovat.
@Fjodorka píše:
Naše čuba (bíglová, cca 11 kg) má 2. stupeň diagnostikovaný v jejích asi dvou letech, je jí teď 9 a je „funkční“ bez operace. U dvou - tříkilového yorka bych 2. stupeň prozatím neoperovala.
Záleží na tom, jestli si zvládne patelu nahodit sama. Dokud s tím nemá problém, tak za mě - neoperovat.
Naše má tuto diagnózu také dva roky, také jsem byla u tříkilového psa bez projevů proti operaci. Poslední týden se zničeho nic levá noha rapidně zhoršila, kulhá, nedošlapuje, poponáší ji. Po vyšetření už víme proč - má trvalou mediální luxaci, patela je vykloubená a vrací se do spíš výjimečně.
Přeji ať se vás zdraví drží dál. ![]()
@kkatynka Tak to je něco jiného, pokud má patelu neustále vykloubenou, tak samozřejmě operace, musí ji to bolet ![]()
Bohužel, zdraví naší čuby je pochroumané zase jinak, má už operované obě nohy, ale šlo o urvané vazy, patela se zatím drží ![]()
A má fenka problémy? Pokud poponáší nohu nebo je bolavá, tak bych řešila, pokud ne, nechala bych to tak.. dvoukilový jork to zas tak moc nezatěžuje, i když samozřejmě může dojít k rapidnímu zhoršení a operace bude nevyhnutelná.
Kolegyně před půl rokem se stejným problémem operovala čivavu (ač neměla problémy nijak veliké, prý prventivně..no.. ), operace bez problémů, rekonvalescence díky psímu vychcánkovi delší, protože simuloval, ale jinak se to obešlo bez nějakého dramatu. S nožkou po vyndání stehů potom rehabilitovali (neumím si představit, to se přiznám rovnou
)
Jj máme operovanou 2,5r fenku..nejhorší je ten první týden..kdy je nutné jí nosit až na místo kde čůrá atd..zhruba tak za měsíc je ale pes ok..naše začla našlapovat zhruba po 14dnech…stane se že třeba když je mokrá tráva tak ještě nohu nadnese ale je to vyjímečné…každopádně jí po operaci začněte dávat alavis 5 nebo skelevet..ty jsou dle mého názoru na tohle nejlepší… jinak když jsem se rozhodovala jestli operovat..máme velmi dobrého ortopeda..a tenkrát mi řekl..kdyby vás bolelo koleno tak že bude nohu nadnášet budete s operací čekat až se to zhorší..? takže na nic nečekejte a nechte jí to opravit..ušetříte jí týdny bolesti..nemoc se nikdy nevyléčí..bude se jen zhoršovat a i když budete mít štěstí a bude se zhoršovat pomalu..tak čím mladší pes tím lépe se s ope
rací vyrovná..nehledě na to že u staršího psa je každá operace dost riziko
@Fjodorka píše:
@kkatynka Tak to je něco jiného, pokud má patelu neustále vykloubenou, tak samozřejmě operace, musí ji to boletBohužel, zdraví naší čuby je pochroumané zase jinak, má už operované obě nohy, ale šlo o urvané vazy, patela se zatím drží
Já mám největší strach ze samotné operace, narkózy, komplikací apod. Je to takový můj malý uzlíček a když si vzpomenu jak se dávala do kupy po kastraci
. Do toho váháme kde nechat zákrok provést, jestli velká klinika kde jsou toto rutinní operace nebo na naší „malé“ normální klinice. ![]()
@kkatynka
taky mam strach z narkozy proto bych ji nenechala operovat jinak než inhalační narkozou..je to o dost šetrnější…a je jasné, že to bude náročné…ale pokud vám doktor řekl že je zralá tak byste asi měli
a jinak komplikace u toho nejsou snad jedině je potreba psa hlídat aby nevyskocil treba na sedacku nebo nebehal musi mesic chodit na prochazky jen u nohy pomalu jinak jde jen o čas..
@ivulk píše:
Jj máme operovanou 2,5r fenku..nejhorší je ten první týden..kdy je nutné jí nosit až na místo kde čůrá atd..zhruba tak za měsíc je ale pes ok..naše začla našlapovat zhruba po 14dnech…stane se že třeba když je mokrá tráva tak ještě nohu nadnese ale je to vyjímečné…každopádně jí po operaci začněte dávat alavis 5 nebo skelevet..ty jsou dle mého názoru na tohle nejlepší… jinak když jsem se rozhodovala jestli operovat..máme velmi dobrého ortopeda..a tenkrát mi řekl..kdyby vás bolelo koleno tak že bude nohu nadnášet budete s operací čekat až se to zhorší..? takže na nic nečekejte a nechte jí to opravit..ušetříte jí týdny bolesti..nemoc se nikdy nevyléčí..bude se jen zhoršovat a i když budete mít štěstí a bude se zhoršovat pomalu..tak čím mladší pes tím lépe se s ope
rací vyrovná..nehledě na to že u staršího psa je každá operace dost riziko
Díky za zkušenost! Mohu se zeptat jestli je fenka po vyléčení bez problémů? Nevrátily se a nohu normálně používá?
Otázka je jestli s ní má problém pokud ano tak není co řešit. Protože jak se to odkládá tak pak je ta operace nejen náročnější ale i dražší. Chce to zvážit oboje. Manžel je veťak ale i on to řeší individuálně podle stavu pejska. Ale už se nejednou stalo, že pak lidi přišli a říkali, že měl pravdu, že to měli udělat dřív. Moje mamka má taky jorka a bohužel měl to samý, vlastně má ještě ta druhá noha. O operaci nechtěla ani slyšet. Teda než žačal kulhat. Po operaci dobrý dá se říct, že třetí den už se stavěl a po týdnu nebýt vyholenej tak si pomalu lidi ani nevšimli, že byl na operaci. Jen první tři, čtyri dny sme se nevyspali. Zvlaštní zkušenosti můžu říct, že se pejskům uleví ![]()
@ivulk píše:
@kkatynka
taky mam strach z narkozy proto bych ji nenechala operovat jinak než inhalační narkozou..je to o dost šetrnější…a je jasné, že to bude náročné…ale pokud vám doktor řekl že je zralá tak byste asi měli
a jinak komplikace u toho nejsou snad jedině je potreba psa hlídat aby nevyskocil treba na sedacku nebo nebehal musi mesic chodit na prochazky jen u nohy pomalu jinak jde jen o čas..
Inhalační narkóza je jeden z důvodů proč se přikláním spíš k velké plzeňské klinice než k naší normální „malé“, přestože jsme zde nikdy neměli jediný problém a s péčí, diagnózou jsme velmi spokojeni.
@josinkaa píše:
Otázka je jestli s ní má problém pokud ano tak není co řešit. Protože jak se to odkládá tak pak je ta operace nejen náročnější ale i dražší. Chce to zvážit oboje. Manžel je veťak ale i on to řeší individuálně podle stavu pejska. Ale už se nejednou stalo, že pak lidi přišli a říkali, že měl pravdu, že to měli udělat dřív. Moje mamka má taky jorka a bohužel měl to samý, vlastně má ještě ta druhá noha. O operaci nechtěla ani slyšet. Teda než žačal kulhat. Po operaci dobrý dá se říct, že třetí den už se stavěl a po týdnu nebýt vyholenej tak si pomalu lidi ani nevšimli, že byl na operaci. Jen první tři, čtyri dny sme se nevyspali. Zvlaštní zkušenosti můžu říct, že se pejskům uleví
Díky za zkušenost, Je dobře, že se maminky jork dal tak rychle do kupy. Jsem utvrzena v tom nečekat. Chci ale přece jenom absolvovat konzultaci u ortopeda z větší plzeňské kliniky, kde příp. také uvažujeme o provedení zákroku.
Holky můžu se zeptat, jak se ta luxace projevuje? Mám malého tříkilového křížence, nalezence, který na procházkách sem tam nadhodí pravou zadní nohu. Vypadá to spíš jako by si „rovnal krok“. Ale ted jsem se kdesi dočetla, že by to mohl být i příznak luxace. Má to i nějaké jiné příznaky?
@Meliora píše:
Holky můžu se zeptat, jak se ta luxace projevuje? Mám malého tříkilového křížence, nalezence, který na procházkách sem tam nadhodí pravou zadní nohu. Vypadá to spíš jako by si „rovnal krok“. Ale ted jsem se kdesi dočetla, že by to mohl být i příznak luxace. Má to i nějaké jiné příznaky?
U nás se na luxaci pately přišlo při běžné kontrole, nyní když se stav hodně zhoršil tak Nellinka při chůzi a běhu občas poposkočí, aby bolavé nožce ulevila, nebo chvilkama běží po třech. Také když leží a pak si stoupne tak noze ulevuje tím, že na ní nedošlapuje.
Kopíruji info z jednoho z odborných článků
Klinické příznaky luxace pately jsou poměrně různorodé a samozřejmě závisí na stupni postižení. U 1.stupně luxace se zpravidla nesetkáváme s výraznými příznaky, takže tento stupeň bývá spíše náhodným nálezem při vyšetření u veterinárního lékaře. Pokud se příznaky vyskytnou, jedná se o příležitostné zvednutí postižené končetiny na několik vteřin a následnou normální chůzi. Vyšší stupně luxace pately se už projevují výrazněji – jedná se o kulhání různé intenzity, rotace končetiny ve směru luxace, často pozorujeme pravidelné nadnášení končetiny, které je mnoha majiteli psů považováno za zcela normální a přitom je to jeden z typických příznaků luxace pately. V těžkých případech, zejména u 4. stupně luxace dochází k deformitě končetiny a pokud je postižení oboustranné, pes se pohybuje velmi obtížně a není schopen se postavit vzpřímeně na pánevní končetiny. Příznaky pozorované při luxaci pately jsou způsobeny jednak bolestí vyvolanou samotným vykloubením a také omezenou funkčností kolenního kloubu. Problémem při neléčené luxaci je i osteoartróza, vzniklá následkem opakovaného dráždění chrupavky vyklubující čéškou a nerovnoměrné zatížení kolenního kloubu.
Uff, diky za info. Takze se radeji vypravim k vetovi. Vypada to, ze se nas luxace tyka.