Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den,
prosím o zkušenosti, ale hlavně informaci ![]()
Plánuji cestu vlakem na Slovensko, chceme přes noc jet lehátkovým vlakem a nevím, zda jsou tam na lehátkách zábrany, aby děti nespadli? Máte zkušenost?
KLuci jsou skoro 3 a 6 let…
Děkuji ![]()
Tady http://www.luzkovevozy.cz/…k-AGYzk.html mají virtuální prohlídku všech typů vozů na jednotlivých tratích, stačí rozkliknout a podíváte se přímo do kupé
My jsme cestovali před pár lety a u nás byl problém, že kupé (tuším lehátka) jsou rozdělené na mužské a ženské, takže když jsme cestovali jako pár (tehdy bez dětí), museli jsme se ptát spolucestujícího, jestli mě v té mužské části nechá přespat ![]()
Vždy, když jsem jela, tak zábrana byla, ona je dost užitečná i pro dospělé, když sebou vlak cukne.
Co naopak slyším poprvé, jsou mužské a ženské kupé. To je nějaká novinka? My jsme jezdili jako rodina (tj. oba rodiče a já s bráchou) a nikdy jsme se nikoho ptát nemuseli. ![]()
@Zireael Možná jste obsadili celé kupé, tak to nikdo neřešil
Je to u těch levnějších (lehátka) - řešili jsme právě při cestě do Košic. Když jsme jeli lůžkovým do Chorvatska, bylo kupé pro dva, tak jsme to taky neřešili…
Rozdělena jsou lůžka dámská /pánská, bývá míň postelí v kupé, větší komfort a dražší rezervace. Pokud zaplníte celé kupé, můžete být smíšená skupina a nemusíte se ptát. U lehátek je to většinou jedno. Pokud se pamatuju, tak u lehátek byla zábrana až na té nejvyšší palandě, ale to už je léta, co jsem cestovala.
@stonožka12 Nene, lehátek je v kupé 6, jezdili jsme 4. Ale je to dost dávno, možná se to změnilo.
@Lenka512 my jsme jezdivali jako deti kazdorocne (pred 30 lety) a naposledy jsem jela s CD cca pred 10 lety a bylo to stejne. v kupe bylo 5 lehatek (6. je na kufry), ktera mela v prstredku zabranu - dlouhou maximalne tak 50 cm. Pro dospelaka a vetsi dite v pohode, mensi by se mohlo vysunout k hlave a spadnout. Pak jsou tam jeste takove kozenne remeny, u kterych jsme nikdy nepochopili,. jestli se tim mas pridelat pri spani, nebo tim prichytit to luzko, kdyz neni sklopene
Ale zase to nejdolnejsi lehatko je dost nizko, nic by se nestalo. Jizdu nocnim rychlikem jsme milovali, urcite to detem doprej. Kdyz jsme byli malicci, nasi kupovali jedno luzko pro dve deti, spali jsme nohama k sobe. Mas mistenky, nikdo cizi ti tam nevleze, vagon se na noc zamyka - nemusis se bat o veci a klidne spat, v kazdem vagone je obsluha, ktera ti vyda luzkoviny a proda limcu.
@Pudloslava Toto téma mne náhodou zajímá. Ne snad že to bylo třeba, ale zajímá mne jak se tam asi v na tom léhátku, či lůžku spí, jestli vlak „není moc slyšet“
a vůbec třeba to občerstvení tam-počítám že součástí soupravy bývá jídelní vůz.. ![]()
@Pudloslava píše:
" Mas mistenky, nikdo cizi ti tam nevleze, vagon se na noc zamyka - nemusis se bat o veci a klidne spat, v kazdem vagone je obsluha, ktera ti vyda luzkoviny a proda limcu.
Tak pozor, cestovala jsem lehatkem casto a neni ojedinele, ze snedy spoluobcane vyberou cely vagon, nekdy o tom ani spici nevi. Pruvodci s nimi nic neudela, taky ma rodinu, policie taky ne. Jednou mi prohrabavali kabelku-delala jsem ze spim a penezenku s doklady jsem mela v polstari, nic cenneho mi nevzali, narozdil od jinych…pak uz mi prislo bezpecnejsi jezdit normalnim vagonem..ale zazitek to je pekny, dobrodruzny:-)
My jsme jezdili lůžkovým ČD, každý vagon má svého průvodce, který vagon zamyká přes den i v noci, zamčít se dá i kupéčko samotné, takže s krádeží jsme se nikdy nesetkali ![]()
Pokud ve vlaku není jídelní vůz, dá se u průvodce koupit občerstvení - káva, čaj, párky…
A spaní? Jsem z nádražácké rodiny, takže to rytmivké drnc drnc mě nádherně uspává (potom i když spím ve své posteli se mi zdává, že jedu ve vlaku) ![]()