Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, potřebuji radu, páč se nějak nemohu rozhodnout
. Příští týden máme lyžařský kurz. Můj 4l kluk je náhradník a je volné místo a zvažuji, jestli do toho jít. Říkám si, že když je takové teplo, jestli um. sníh nebude rozbředlý, můj kluk spocený… na norm. lyžích jěště nestál, lyže těžké, on chrastítko… ať mu to nezprotivím. Jinak lyžovat s náma nechce, má jen takové plasťáčky a to za 5 min. už vymýšlí
, takže jediné kde by se naučil je lyžák, ale zvažuji, jestli nepočkat na zimu. Co myslíte???
@santape ja bych ho poslala, nevim teda jak je to u vas, ale u nas ve skolce jeli na lyzak a kdyz deti nechtely lyzovat nebo u toho knouraly a plakaly, tak je nenutili a nechali je bobovat a hrat si ve snehu.Deti se v kolektivu chovaji uplne jinak nez s rodicema.
Pokud lyžovat nechce tak to budou vyhozené prachy i když síla kolektivu může udělat své. Co se počasí týče, jaro se sluníčkem je pro začátečníky ideální (měkký sníh nedovolí přílišnou rychlost a pády nebývají tak hrozné), nezapomeňte na opalovací krém a tmavá skla do brýlí. Co se týče věku, má čas, stačí dát na kurz až bude na základce.
A to ctyrletemu diteti nebude chybet maminka? Ja si to tedy neumim predstavit. Dceru jsem poprve pustila na „letni“ tabor v prvni tride a ani to dobre nenesla.
Resis pocasi, kdyz se ma v nedeli ochladit a na horach snezit?
Já bych poslala, ale mám kluka blázna do lyžování. Ale popravdě se tvýmu nedivím, že ho to na těch plastových nebaví, ty jsou dost k ničemu.
@santape ne, 4leté dítě bych na lyžařský kurz se školkou neposlala. čistě ze strachu.
jsem lyžař a vím, jak to na sjezdovkách vypadá, jak jsou lidi bezohlední a dá mi dost práce uhlídat děti dvě natož školku ![]()
nehledě na to, že pokud na lyžích ještě nestál, chce to trénink, věnovat se mu. jak se bude jedna nebo dvě učitelky věnovat X. dětem?
nevadilo by mi počasí, teplo, mokrý sníh, ale ten kolektiv u začátečníka a jeho bezpečnost.
(btw, náš tříletý si právě užil týden v alpách s námi, lyžoval krásně, ale chtělo to přípravu, přezkáče, pak jezdil za ruku, za hůlky, mezi nohama, na běžkách, plus od dvou šoupal na dětských lyžích, a hlavně, chce to, aby ho to v tomhle věku bavilo!! jestli ho to neba a dělá blbiny, nemá to cenu.)
My jsme byli na horách, když tam byla právě taková školka na lyžáku. Byla to teda smečka 35 dětí, všechny vypadaly spokojeně. Byly tam děti, co už lyžovaly, i úplní začátečníci. O počasí bych se nebála, na horách bylo i minulý týden chladno a teď se má zase ochladit. A předpoládám, že to nebude pobytové, že se odpoledne budou vracet domů, ne? Zkus to, v kolektivu by se mohl chytit, a když ne, tak od toho jsou tam ty učitelky.
@Nataša Předpokládám, že věnovat se jim budou instruktoři. Učitelky slouží jen jako servis v době oběda, oblékání nebo v případě potřeby.
Já bych poslala. Dítě se obvykle naučí víc od cizích (navíc na to vyškolených) lidí než od rodičů. Plastové lyže jsou (jak už někdo psal) opravdu ku ničemu. Chce to klasika lyžáky a lyže, zkušeného instruktora a kolektiv stejně starých dětí. Blbý, že do další sezony toho zase spoustu zapomene, ale možná ho to chytne a ten start bude příští rok o hodně jednodušší ![]()
A ten názor, že lidi jsou na sjezdovkách bezohlední nesdílím. Pokud se někde pohybuje skupina malých capartů v reflexních vestách, tak to rozhodně není svah, kde jezdí zkušení lyžaři
. A pokud jsou to navíc děti nelyžaři, tak budou určitě v místech vyčleněných pro lyžařské školy.
čeho bych se obávala, tak množství a kvality sněhu. Asi otázka, v kterých místech má kurz být. Minulý týden v Jeseníkách už to byla docela bída ![]()
@Loudala píše:
A ten názor, že lidi jsou na sjezdovkách bezohlední nesdílím. Pokud se někde pohybuje skupina malých capartů v reflexních vestách, tak to rozhodně není svah, kde jezdí zkušení lyžaři. A pokud jsou to navíc děti nelyžaři, tak budou určitě v místech vyčleněných pro lyžařské školy.
Tak já nevím. celý minulý týden jsem na těch horách byla. asi jezdím jinam. ![]()
Já nemluvím o zkušených lyžařích. mluvím o těch, co si myslí, že umí lyžovat, ale ve skutečnosti nad lyžema nevládnou! (zkušený lyžař má 100 % kontrolu nad pohyby a na sjezdovce ho poznám. A toho, kdo má pohyb pod kontrolou, já se nebojím.)
Modrá sjezdovka neznamená nutně vhodný prostor pro caparty. (znamená i puboše nebo prostě blázny, co si zkouší jezdit obřák, nebo sjezd. valí to obrovskou rychlostí a zastaví milimetr od vašeho dítěte v reflexní vestě, které v tu chvíli navíc stojí
nebo mu projede centimetr před lyžema.
další modrá sjezdovka - dítě jedoucí rovně (naštěstí to 6leté, které už něco vydrží) mi srazil nějakej s prominutím debil, ani se neotočil.
(a bohužel - lyžařské školy, co jsme viděla třeba minulý týden, normálně na modré sjezdovce, mezi mrakama dalších lidí, 2 dospělí na 10 dětí.., lidi jim jezdili do hada, míjeli je milimetrově, mno, dítě bych tam nedala. rozhodně ne 4 leté, co na tom nevládne)
starší kluk jezdí po mnoha špatných zkušenostech s právě ne-zkušenými, ale bláznivými lyžaři nejradši v boulích v terénu /v Grosarlu jsou spešl „route“, neupravené sjezdovky/, protože je tam podle svých slov v bezpečí. ![]()
neříkám, že je to všude, ale na ty hory jezdím hodně dlouho (lyžuju od 3let), a hodně dlouho už pozoruju velký nárůst takového chování, které přišlo např. s carvovýma lyžema, které točí vlastně dost sami, každý má helmu a pás a má pocit, že se mu nemůže nic stát. ![]()
nechci rozhodně nikoho strašit, ale takhle to prostě minulý týden vypadalo. dojmů jsem ještě teď plná. pro úplnost - Flachau/zauchensee/wagrain/grossarl.
mmchodem, nejlepší je, když začne sněžit. lidi nevidí, kam jedou a jedou pomaleji.
nebo právě mokrý těžký sníh, boule. jak to není ohoblovaný kopec, jsou tihle, na které já nadávám, pěkně nahraní
![]()
@74paja píše:
A to ctyrletemu diteti nebude chybet maminka? Ja si to tedy neumim predstavit. Dceru jsem poprve pustila na „letni“ tabor v prvni tride a ani to dobre nenesla.
Nezlob se, ale na tohle se zakladatelka neptá. Každé dítě je jiné. Moje ani ne čtyřletá dcera (4 jí budou teď v dubnu) byla na lyžáku se školkou minulý týden (od soboty do soboty) a vrátila se nadšená. Její první slova byla, že za rok jede určitě znova. Jela s dětmi a učiteli, které zná, nedá se to srovnávat s táborem, kde je pro ni kolektiv nový.
Jinak k tématu: záleží, kam děti jedou. V Peci to byla minulý týden břečka, ale dětem to evidentně nevadilo a lyžovaly jak o život. Začátečníci byli na sjezdovce pro lyžařské školy s vlečným lanem, pokročilí jezdili na kotvě, měli teda výhodu, že sjezdovka patřila dvěma chatám, takže tam nebylo moc lidí (podle fotek). Dcera teda lyžuje, ale začátečníci se po týdnu rozlyžovali taky, myslím, že je to super způsob, jak je to naučit. Jinak lyžovali jenom dopoledne, třetí kritický den ani na svahu nebyli. Za mě - poslala bych.