Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ze zakona je zpravidla 3 mesicni vypovedni lhuta… takže když ted napíšete písemne výpoved z bytu z duvodu platebni neschopnosti tak jeste 3 mesice by jste měli zaplatit… ale pokud ty prachy stejne nemáte tak si myslím že majitel bude rad když odejdete hned jakmile si najde za Vas nahradu…
Tak buď tam máš výpovědní dobu nebo se musíte normálně s majitelem domluvit ![]()
Nájemní smlouva na dobu určitou lze zrušit dříve jen v případě, že jsou v nájemní smlouvě dané podmínky za kterých to lze učinit. Takže buď to tam máte specifikováno nebo prostě zrušit dříve, než jejím uplynutím, nelze. Samozřejmě to neplatí pokud se dohodnete s majitelem bytu jinak, třeba že můžete odejít pokud on sežene jiného nájemníka.
@Anonymní píše:
Krásný večer,
chtěla bych se zeptat zda máte zkušenosti z dřívějším odstoupením od smlouvy o nájmu bytu. Mám s manželem pronajatý byt na dobu určitou, ale bohužel teď máme finanční krizi, kterou chceme řešit tím, že se odstěhujeme zpátky k rodině na dům (to není problém) ale co se smlouvou? Ve smlouvě nemáme žádné pokuty nebo jak to říct za odstoupení od smlouvy, ale i tak máme s manželem celkem strach co bude… vůbec si nevíme rady a tímto bychom vás chtěli poprosit o radu jak odstoupit aniž by nás postihla nějaká ta pokuta nebo něco nemilého co by nám vlezlo ještě víc do rozpočtu
jistě, že lze odejít z nájmu dříve, stačí si promluvit s majitelem a narovinu říct, že jste to dřív nevěděli, že nebudete moci platit nájem, peníze mít nebudete a tím pádem jste ochotni se okamžitě vystěhovat. Majitel má přece od vás kauci na pokrytí nájmu minimálně na další 2 měsíce, nebo snad ne?
Nastínila bych mu situaci s tím, že byste se neradi dostali do prodlení s placením, takže byste rádi odešli co nejdříve. Nabídla bych pomoc s hledáním nového nájemníka a rozhodila bych sítě…
@Janli píše:
Nájemní smlouva na dobu určitou lze zrušit dříve jen v případě, že jsou v nájemní smlouvě dané podmínky za kterých to lze učinit. Takže buď to tam máte specifikováno nebo prostě zrušit dříve, než jejím uplynutím, nelze. Samozřejmě to neplatí pokud se dohodnete s majitelem bytu jinak, třeba že můžete odejít pokud on sežene jiného nájemníka.
Sice vím, že se v problematice dobře orientuješ, ale tady si myslím, že nemáš pravdu. Ale ráda si to nechám případně dovysvětlit. To co píšeš se týká obecně nájmů, ale pro výpověď z nájmu bytu na dobu určitou platí i specifické ustanovení § 2287. Za jiných ukolností než dle § 2287 by to šlo jen v případě, že by to měli ujednáno ve smlouvě tak jak píšeš, ale pokud naplňují § 2287 můžou dát výpověď i bez toho, aby to měli ve smlouvě.
§ 2287
Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.
§ 2287 - přesně jak výše zmíněno
Taky jsme to podle toho dělali.
Takže když výpověď okomentujete změnou finančních poměrů, bude vám vyhověno. V opačném případě se můžete domáhat žalobou u soudu (nedoporučuji).
@Lendeš problém našich zákonů je občas ten, že paragrafy umožňují různý výklad. To je i tento případ. Tenhle paragraf se v podstatě rovná - pokud se dohodnete, tak to jde. A pokud se nedohodnete, rozsekne to soud. Já jako majitel bytu předpokládám při uzavírání nájemní smlouvy, že nájemníci jsou obeznámeni s cenou nájmu a jdou do toho po zralém uvážení své finanční situace. Opravdu mě nemusí zajímat, že teď přišli o práci. A tento důvod nebude akceptovat ani soud. Tady je to spíš pro daleko závažnější důvody, které by mohly nastat. Ztráta víza, úmrtí jednoho z partnerů, přeřazení v rámci jedné firmy na vzdálené pracoviště apod. Takže jsme zpět u toho, že se zakladatelka stejně musí dohodnout s majitelem bytu, aby urychleně začal hledat nové nájemníky a oni mohli odejít ve chvíli, kdy se budu moct nastěhovat, protože předpokládám, že by pro ně byla problém i výpovědní lhůta.
Presne tak, vypoved z najmu na dobu urcitou dat muzes a to podle uvedeneho paragrafu. Podle judikatu duvodem muze byt i to, ze se vam zmenila financni situace, ktera v dobe uzavirani smlouvy byla jina. Takze se niceho neboj. Je to muj denni chleb a vim to na 100%.
@Mayblobs zákon je na straně nájemců neplatičů, to že se třeba i změní finanční situace pronajímatele však už nikoho nezajímá ![]()
@eileithia píše:
@Mayblobs zákon je na straně nájemců neplatičů, to že se třeba i změní finanční situace pronajímatele však už nikoho nezajímá
Bohuzel to tak je, proto je potreba dobre vybirat najemce.
@Janli pro nás by výpovědní lhůta nebyla problém a ještě bych teda chtěla podotknout že práci má přítel a já studuji a neplánovaně čekáme miminko
a já jakožto studentka nemám nárok na žádné přilepšení nebo nějaké peníze (mateřská, rodičovská…) a přece po zjištění všech faktu je lepší byt opustit než se zadlužit ne?
@Anonymní píše:
@Janli pro nás by výpovědní lhůta nebyla problém a ještě bych teda chtěla podotknout že práci má přítel a já studuji a neplánovaně čekáme miminkoa já jakožto studentka nemám nárok na žádné přilepšení nebo nějaké peníze (mateřská, rodičovská…) a přece po zjištění všech faktu je lepší byt opustit než se zadlužit ne?
Ale já přece neříkám, že ne. Jen jsem tady napsala, jak na to pohlíží zákon. A i když někdo tvrdí něco jiného, já mám zkušenosti z praxe. Jak už jsem psala, jděte za majitelem a dohodněte se! Jinak vám totiž hrozí soudní spor.
@Mayblobs píše:
Bohuzel to tak je, proto je potreba dobre vybirat najemce.
No a jak se tedy dobře vybírají nájemci, na to je snad nějaký návod? Pokud to nejsou třeba známí, tak nikdo nikomu nezaručí dopředu, že jsou to ti nejlepší, nejspolehlivější a dlouhodobí nájemci prostě buď má člověk štěstí nebo smůlu.
Krásný večer,
chtěla bych se zeptat zda máte zkušenosti z dřívějším odstoupením od smlouvy o nájmu bytu. Mám s manželem pronajatý byt na dobu určitou, ale bohužel teď máme finanční krizi, kterou chceme řešit tím, že se odstěhujeme zpátky k rodině na dům (to není problém) ale co se smlouvou? Ve smlouvě nemáme žádné pokuty nebo jak to říct za odstoupení od smlouvy, ale i tak máme s manželem celkem strach co bude… vůbec si nevíme rady a tímto bychom vás chtěli poprosit o radu jak odstoupit aniž by nás postihla nějaká ta pokuta nebo něco nemilého co by nám vlezlo ještě víc do rozpočtu