Lze odejít z nájmu dříve?

Anonymní
8.10.19 21:21

Lze odejít z nájmu dříve?

Krásný večer,
chtěla bych se zeptat zda máte zkušenosti z dřívějším odstoupením od smlouvy o nájmu bytu. Mám s manželem pronajatý byt na dobu určitou, ale bohužel teď máme finanční krizi, kterou chceme řešit tím, že se odstěhujeme zpátky k rodině na dům (to není problém) ale co se smlouvou? Ve smlouvě nemáme žádné pokuty nebo jak to říct za odstoupení od smlouvy, ale i tak máme s manželem celkem strach co bude… vůbec si nevíme rady a tímto bychom vás chtěli poprosit o radu jak odstoupit aniž by nás postihla nějaká ta pokuta nebo něco nemilého co by nám vlezlo ještě víc do rozpočtu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3224
8.10.19 21:23

Ze zakona je zpravidla 3 mesicni vypovedni lhuta… takže když ted napíšete písemne výpoved z bytu z duvodu platebni neschopnosti tak jeste 3 mesice by jste měli zaplatit… ale pokud ty prachy stejne nemáte tak si myslím že majitel bude rad když odejdete hned jakmile si najde za Vas nahradu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35766
8.10.19 21:25

Tak buď tam máš výpovědní dobu nebo se musíte normálně s majitelem domluvit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
8.10.19 21:27

Nájemní smlouva na dobu určitou lze zrušit dříve jen v případě, že jsou v nájemní smlouvě dané podmínky za kterých to lze učinit. Takže buď to tam máte specifikováno nebo prostě zrušit dříve, než jejím uplynutím, nelze. Samozřejmě to neplatí pokud se dohodnete s majitelem bytu jinak, třeba že můžete odejít pokud on sežene jiného nájemníka.

• Citovat
  • Upravit
692
8.10.19 21:42
@Anonymní píše:
Krásný večer,
chtěla bych se zeptat zda máte zkušenosti z dřívějším odstoupením od smlouvy o nájmu bytu. Mám s manželem pronajatý byt na dobu určitou, ale bohužel teď máme finanční krizi, kterou chceme řešit tím, že se odstěhujeme zpátky k rodině na dům (to není problém) ale co se smlouvou? Ve smlouvě nemáme žádné pokuty nebo jak to říct za odstoupení od smlouvy, ale i tak máme s manželem celkem strach co bude… vůbec si nevíme rady a tímto bychom vás chtěli poprosit o radu jak odstoupit aniž by nás postihla nějaká ta pokuta nebo něco nemilého co by nám vlezlo ještě víc do rozpočtu

jistě, že lze odejít z nájmu dříve, stačí si promluvit s majitelem a narovinu říct, že jste to dřív nevěděli, že nebudete moci platit nájem, peníze mít nebudete a tím pádem jste ochotni se okamžitě vystěhovat. Majitel má přece od vás kauci na pokrytí nájmu minimálně na další 2 měsíce, nebo snad ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877
8.10.19 22:15

Nastínila bych mu situaci s tím, že byste se neradi dostali do prodlení s placením, takže byste rádi odešli co nejdříve. Nabídla bych pomoc s hledáním nového nájemníka a rozhodila bych sítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
9.10.19 09:47
@Janli píše:
Nájemní smlouva na dobu určitou lze zrušit dříve jen v případě, že jsou v nájemní smlouvě dané podmínky za kterých to lze učinit. Takže buď to tam máte specifikováno nebo prostě zrušit dříve, než jejím uplynutím, nelze. Samozřejmě to neplatí pokud se dohodnete s majitelem bytu jinak, třeba že můžete odejít pokud on sežene jiného nájemníka.

Sice vím, že se v problematice dobře orientuješ, ale tady si myslím, že nemáš pravdu. Ale ráda si to nechám případně dovysvětlit. To co píšeš se týká obecně nájmů, ale pro výpověď z nájmu bytu na dobu určitou platí i specifické ustanovení § 2287. Za jiných ukolností než dle § 2287 by to šlo jen v případě, že by to měli ujednáno ve smlouvě tak jak píšeš, ale pokud naplňují § 2287 můžou dát výpověď i bez toho, aby to měli ve smlouvě.

§ 2287
Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
9.10.19 11:13

§ 2287 - přesně jak výše zmíněno :) Taky jsme to podle toho dělali.

Takže když výpověď okomentujete změnou finančních poměrů, bude vám vyhověno. V opačném případě se můžete domáhat žalobou u soudu (nedoporučuji).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
9.10.19 11:50

@Lendeš problém našich zákonů je občas ten, že paragrafy umožňují různý výklad. To je i tento případ. Tenhle paragraf se v podstatě rovná - pokud se dohodnete, tak to jde. A pokud se nedohodnete, rozsekne to soud. Já jako majitel bytu předpokládám při uzavírání nájemní smlouvy, že nájemníci jsou obeznámeni s cenou nájmu a jdou do toho po zralém uvážení své finanční situace. Opravdu mě nemusí zajímat, že teď přišli o práci. A tento důvod nebude akceptovat ani soud. Tady je to spíš pro daleko závažnější důvody, které by mohly nastat. Ztráta víza, úmrtí jednoho z partnerů, přeřazení v rámci jedné firmy na vzdálené pracoviště apod. Takže jsme zpět u toho, že se zakladatelka stejně musí dohodnout s majitelem bytu, aby urychleně začal hledat nové nájemníky a oni mohli odejít ve chvíli, kdy se budu moct nastěhovat, protože předpokládám, že by pro ně byla problém i výpovědní lhůta.

• Citovat
  • Upravit
98
12.10.19 08:22
§ 2287
Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. xxxxx

Presne tak, vypoved z najmu na dobu urcitou dat muzes a to podle uvedeneho paragrafu. Podle judikatu duvodem muze byt i to, ze se vam zmenila financni situace, ktera v dobe uzavirani smlouvy byla jina. Takze se niceho neboj. Je to muj denni chleb a vim to na 100%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
692
12.10.19 11:27

@Mayblobs zákon je na straně nájemců neplatičů, to že se třeba i změní finanční situace pronajímatele však už nikoho nezajímá :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
12.10.19 14:03
@eileithia píše:
@Mayblobs zákon je na straně nájemců neplatičů, to že se třeba i změní finanční situace pronajímatele však už nikoho nezajímá :roll:

Bohuzel to tak je, proto je potreba dobre vybirat najemce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.19 18:07

@Janli pro nás by výpovědní lhůta nebyla problém a ještě bych teda chtěla podotknout že práci má přítel a já studuji a neplánovaně čekáme miminko :) a já jakožto studentka nemám nárok na žádné přilepšení nebo nějaké peníze (mateřská, rodičovská…) a přece po zjištění všech faktu je lepší byt opustit než se zadlužit ne?

• Citovat
  • Upravit
Janli
13.10.19 18:21
@Anonymní píše:
@Janli pro nás by výpovědní lhůta nebyla problém a ještě bych teda chtěla podotknout že práci má přítel a já studuji a neplánovaně čekáme miminko :) a já jakožto studentka nemám nárok na žádné přilepšení nebo nějaké peníze (mateřská, rodičovská…) a přece po zjištění všech faktu je lepší byt opustit než se zadlužit ne?

Ale já přece neříkám, že ne. Jen jsem tady napsala, jak na to pohlíží zákon. A i když někdo tvrdí něco jiného, já mám zkušenosti z praxe. Jak už jsem psala, jděte za majitelem a dohodněte se! Jinak vám totiž hrozí soudní spor.

• Citovat
  • Upravit
692
13.10.19 20:15
@Mayblobs píše:
Bohuzel to tak je, proto je potreba dobre vybirat najemce.

No a jak se tedy dobře vybírají nájemci, na to je snad nějaký návod? Pokud to nejsou třeba známí, tak nikdo nikomu nezaručí dopředu, že jsou to ti nejlepší, nejspolehlivější a dlouhodobí nájemci prostě buď má člověk štěstí nebo smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí