Má manžel nárok na volno, když jsem po císaři?

522
23.8.12 21:01

Ma manzel narok na volno?

Ahoj. Chtela bych se zeptat. Hledala jsem hledala a vsude nachazim rozdilne nazory. Ma manzel narok na tyden volna, kdyz jsem po cisari?? Nekdo rika, ze ano a ze tyden a nekdo, ze ne. Nevite teda nekdo jak to je? Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2153
23.8.12 21:08

Automaticky ne. Pokud by se o tebe musel postarat (což není moc pravděpodobné, protože by tě nejspíš nepustili z porodnice), může si na tebe nechat napsat paragraf. Teoreticky by si ho mohl nechat napsat i na dítě se zdůvodněním, že se o něj vzhledem ke zdravotnímu stavu nejsi schopna postarat. Záleží na lékaři, zdy mu OČR vypíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798

Ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644

@Suzann Obecně řečeno, ne nemá… pouze v případě, že bys na tom byla zdravotně tak špatně, že by si nebyla schopna se starat o dítě, tak mu může tvůj lékař vypsat paragraf - ošetřování člena rodiny, paragraf může být na tak dlouho jak je potřeba, ale pouze prvních 9 dní je placených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
969
23.8.12 21:10

Ano. Ale spíš se koukněte do kolektivní pracovní smlouvy tvého muže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
23.8.12 21:11

Ahojky a to si manžel nemůže vzít dovolenou??? Já jsem loni také rodila císařem a manžel žádné volno nedostal. Je pravda, že jsem slyšela, že novopečení otcové mají nárok na týden volna, ale jestli to nakonec schválili, tak to fakt nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1726
23.8.12 21:14

@petulle
Týden volna pro čerstvé otce neexistuje - ale někteří zaměstnavatelé ho poskytují ze své vlastní vůle (manžel ho dostal, musel si ho vybrat 6 měsíců od narození dítěte). Podle mě by ale manžel mohl dostat klasickou ošetřovačku (paragraf na dítě) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
23.8.12 21:14

@Suzann Pokud vím, manžel má ze zákona nárok na volno pouze na odvoz do a z porodnice a je jedno, jestli je to normální porod nebo císař. Pokud bys nebyla schopná se postarat o dítě, pravděpodobně by tě nepustili z nemocnice. Můžeš se zkusit domluvit s tvým obvodním lékařem, který manželovi napíše OČR na tebe - je tam přímo kolonka, že nejsi schopná pečovat o dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
23.8.12 21:15

@petulle bohužel to nakonec neschválili a ještě zrušili otcům volno na celý porod :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
23.8.12 21:17

Ahojky, co vim, tak manzel mel narok na jeden den volna, kdyz si nas vezl z porodnice domu (v loni) Jinak si myslim jako vetsina, ze narok na tyden volna nema at jsi po cisari nebo ne..pokud jsi v poradku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
23.8.12 21:21
@Z.jev píše:
@petulle bohužel to nakonec neschválili a ještě zrušili otcům volno na celý porod :cert:

A na to si přišla jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
969
23.8.12 21:23
@Ilwimia píše:
Ano. Ale spíš se koukněte do kolektivní pracovní smlouvy tvého muže.

Tak se omlouvám za bludy, ale toto, co měl můj muž, byl bonus od zaměstnavatele :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
23.8.12 21:28

@j.a.n.i1 upřesňuji - placené volno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
23.8.12 21:29
@Z.jev píše:
@j.a.n.i1 upřesňuji - placené volno ;)

Tak placené volno na celý porod není minimálně od roku 2007, takže ani v tom se nic nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
23.8.12 21:30

Aha. No manzel si vzal dovolenou a chtel by si ji posetrit. Takze jedine paragraf, no na ten uz je asi pozde, ale nevadi. Aspon v tom mame jasno. Diky ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí