Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Mutlice No ona právě ta rozmazlenost a ADHD se dost často zaměňují. Je mi jasné, že nejsem jediná a spoustu lidi/děti má problém.
To mi už taky někdo říkal, já to vydržím, o to nejde, já už jsem si zvykla. Spíš aby to vydržel můj přítel 🙄 moc tomu nevěří, že se to zlepší.
Ano, zamenuje se to. To ze ma dite diagnozu, ale stejne neznamena, ze ho nebude mnoho lidi stejne povazovat za nevychovane. Protoze diagnoza je jen vymluva, ze. To si zas tak nepomuzes, co se tyce nazoru lidi a to i pedagogu.
@Oriseka fakt je, ze dost lidi na takove poruchy chovani „neveri“, a to ani pedagogu
Jak se s tim v poslednich 20letech roztrhl pytel a hodne rodicu i treba bez diagnozy rika „ten nas frantik je hyperaktivni“, hodne to ty opravdu ADHD deti srazi. Tady to ostatne taky je obcas videt v diskuzich, ze i ostatni matky jsou hotove s takovou diagnozou po svem a stavi ty rodice do pozice, ze neumi vychovat dite.
@Anonymní píše:
Ahoj, už jsem to nevydržela a objednala syna do pegagogicko-psychologicke poradny.
Po tom co mi řekli ve školce, že tam mlátí bezdůvodně děti, už to byla poslední kapka.
Tak abych začala, malýmu je 3,5. Porod byl komplikovaný, zakončený Waxem, měl pupeční šňůru kolem krku, byl priduseny, museli ho rozdychavat.
Zlomili mu přitom i klíční kost.
Těhotenství jsem prožila ve stresu, ex mě v 5 měsíci vyhodil z bytu. Takže stres jak to utahnu, hledání nového bydleni a tak. Po porodu jsem s malým nebyla, po všech komplikacích mě s laktacni psychozou převezli na psychiatrii. Dlouho jsem si pak k němu hledala cestu.
A teď o malém, od malicka je nesoustredeny, nevnímá co mu říkám, přitom slyší dobře. Když má sedět u oběda, několikrát odbehne, nebo aspoň soupe se stolem, dupe nohama, pořád si s něčím hraje, musí mít něco v rukou, u usínání si dokáže hrát i se zdí, kolikrát se pocura těsne pred záchodem, protože ho po cestě zaujme 10 věcí.
Neumí si sám hrát, potřebuje asistenci, nebo aspoň aby byl člověk s ním v místnosti. U ničeho dlouho nevydrží.
Potom taky často padá, zakopava, u očního byl, tady problém není.
Od malicka špatně spi, ale energie má až dost. Ani si na vše nevzpomenu, ale je toho hodně. Vy co máte doma dítě s ADHD, myslíte si, že by to mohlo být ono? Nebo nějaká jiná porucha? Nebo je to normální?
Na vyšetření se bohužel čeká dost dlouho. Zatím si paní pozvala jen mě.
Tak si říkám, jestli teda má vůbec tam cenu chodit, nebo jen zbytečně plasim a je to prostě nevychované, živé dítě?
Od narození do 2,5 let jsem na něj byla sama. Teď rok mám přítele, ale ten jezdí jen na víkendy. Takže jeho taky moc neposlechne. Jeho táta tvrdí, že je hodný, ale ten ho má jednou, někdy dvakrát týdně na tři hodiny. Tam ten mužský vliv moc není.
K odbornikovi jdi. Poradi ti, jak se synem pracovat a daji doporuceni pro skolku. Je ten pristup takovy zvlastni. Mas cekat a hned bys tam nechodila. Vsude se ceka a PPP je jeste to nejmensi. Nikdo ti pres internet diagnozu neda a neda ti ani nejaky odhad. Kazde ADHDe je stejne jine. Ty potrebujes resit to mlaceni deti ve skolce, at je duvod jakykoliv.
@Oriseka já nechci diagnózu kvůli okolí, ale hlavně kvůli sobě. Abych zjistila, jak k němu mám přistupovat, jak se k němu chovat, co změnit a tak.
@Mutlice píše:
@Oriseka fakt je, ze dost lidi na takove poruchy chovani „neveri“, a to ani pedagoguJak se s tim v poslednich 20letech roztrhl pytel a hodne rodicu i treba bez diagnozy rika „ten nas frantik je hyperaktivni“, hodne to ty opravdu ADHD deti srazi. Tady to ostatne taky je obcas videt v diskuzich, ze i ostatni matky jsou hotove s takovou diagnozou po svem a stavi ty rodice do pozice, ze neumi vychovat dite.
Jako je ta diagnoza takova zprofanovana. Je to az usmevne, kolik lidi si mysli, ze jsou rodice proste lini sve dite vychovavat (preloz si to: dat mu poradne na zadek) a ze ti lini todice radeji sezenou diteti papir(coz vubec netusi, jak tezke je sehnat toho odbornika, ktery by tu diagnozu dal a ze je to clovek velmi vzdelany a fakt ji nedava jen tak nekomu). Pak lide v beznem hovoru zamenuji slovo zivy s hyperaktivnim. Potazmo kazde dite, co nesedi hodiny na zadku, tak je hned pro spoustu lidi hodne aktivni. Treba nase ucitelka si mysli, ze asistenty rodice shani pro deti, aby deti nemusely ve skole pracovat.
@Oriseka jo to určitě, to je teď od pátku nová informace. Která mě fakt trápí, já tam volala už dřív, i když tohle nedělal, nebo jsem o tom nevěděla.
I kdyby ADHD neměl, což bych byla ráda. Nechci se vymlouvat, určitě jsem něco pokazila sama.
Naučí mě tam minimálně, jak s ním pracovat.
@Anonymní píše:
@Oriseka já nechci diagnózu kvůli okolí, ale hlavně kvůli sobě. Abych zjistila, jak k němu mám přistupovat, jak se k němu chovat, co změnit a tak.
Ano, to je lepsi. Ty rady dostanes: rezim, rad, pravidelnost, duslednost, predchazeni afektum, udrzovani ditete v fyzicke pohode (hlad, zizen, odpocinek, zima, teplo), upozornovani na zmeny, trvani jen na dulezitych vecech, fyzicka aktivita, zadne fyzicke tresty, chvaleni, podpora v tom v cem je dite dobre atd. To okoli je taky dulezite, protoze nezijes na pustem ostrove. Dite potrebuje treba podporu-AP a musis mit k tomu i ucitelku (a skolku), ktera podporuje inkluzi. A popravde ten papir potrebujes na svoji obranu, protoze kdyz dite je problemove, tak ti to vetsina lidi da sezrat a ty si musis byt jista, co je vychovou a co je v diteti.
@Oriseka No doufám, že to naše školka podporuje, protože nemám jinou možnost. Nemám řidičák, takze ho vozit někam do speciální školky nemůžu.
Takže budu doufat, že se to nepotvrdí a je to jen špatnou výchovou. Budu přísnější, dneska jsem to zkusila a docela to fungovalo. Prý byl dokonce hodný ve školce, akorát se mi přiznal, že nechtěl spát.