Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, můj syn našel podivnou skvrnu na kůži. Před pár dní ho kouslo klíště a už po třech dnech po kousnutí si stěžoval na bolest končetin, ale i pálení a svědění kůže. Myslíte, že se jedná o boreliózu?
@lucad77 píše:
A měl to klíště na tom palci? Mně to přijde jako podebrané. [/citaceMěl na tom místě bradavici, kterou jsme vypálili u kožního, ale později po 6 dnech kousnutí od klíštěte se odhalila tato skvrna připomínající boreliózu. Klístě měl na druhé ruce mezi prstama.
Příspěvek upraven 23.04.22 v 22:13
Měl v tom místě klíště nebo kousnutí od komára/ mušky? Nejsou pouze klíšťata přenašeči. Šla bych k doktorce. A to co nejdřív.
@Kelsey píše:
Měl v tom místě klíště nebo kousnutí od komára/ mušky? Nejsou pouze klíšťata přenašeči. Šla bych k doktorce. A to co nejdřív.
Neměl. Měl mezi prstama
Měl na tom místě bradavici, kterou jsme vypálili u kožního, ale později po 6 dnech kousnutí od klíštěte se odhalila tato skvrna připomínající boreliózu.
Podle mě je typická skvrna u boreliózy kolem místa přisátí klíštěte, plochá, červená s bledým středem. Nikdy jsem neslyšela, že by se objevila jinde než bylo klíště. Tohle podle mě vypadá spíš zaníceně. Ale nejsem doktor. Skočte s tím v pondělí k dětskému.
@Pavlíček.robert píše:
Neměl. Měl mezi prstama
Každopádně to nevypadá hezky. A k doktorce bych své dítě vzala, ať se na to mrkne.
Skvrna se šíří kolem místa přisátí, ne jinde po těle. Na tohle bych dala na noc ichtoxyl a v pondělí vzala dítě k lékaři…
Tak moc děkuji za doporučení, určitě v pondělí zajdeme za doktorem.
No není pravda, že skvrna je jen v místě přisátí, dělají se někdy i po celém těle, ale tohle bych úplně na klíště neviděla. Bude to po té bradavici, dcera na tom místě také měla bouli, jak se prst pořád ohýbá. Každopádně zarudnutí může značit zánět, takže bych opravdu lékaře vyhledala.
@tartaletka píše:
No není pravda, že skvrna je jen v místě přisátí, dělají se někdy i po celém těle, ale tohle bych úplně na klíště neviděla. Bude to po té bradavici, dcera na tom místě také měla bouli, jak se prst pořád ohýbá. Každopádně zarudnutí může značit zánět, takže bych opravdu lékaře vyhledala.
To ano, ale ta první je vždy v místě přisátí. Ty případné další by už značily pěkně rozjetou infekci, to by nastalo týdny, spíše měsíce po kousnutí, ne po 6 dnech. Ona ani ta první by se neobjevila takhle brzo. Souhlasím, že to vypadá na zánět, nejspíš po tom vypalování.
Moje nejmladší boreliózu měla, takhle to nevypadalo. Měla takovou bílou skrvnu na začervenalé paži. A ta bílá skrna se rozšiřovala.
@Betty MacDonald píše:
Moje nejmladší boreliózu měla, takhle to nevypadalo. Měla takovou bílou skrvnu na začervenalé paži. A ta bílá skrna se rozšiřovala.
Není pravda, dcera měla diagnostikovat boreliozu a flek se jí udělal úplně jinde. Lékařka říkala, že je to právě rozšířený mýtus, skvrna sd může udělat kdekoliv. I ta prvotni. Dcera ji měla v hlavičce a žádnou skvrnu neměla. O pár týdnů XI dnů později se jí udělala skvrna na tváři.
@Janli píše:
Skvrna se šíří kolem místa přisátí, ne jinde po těle. Na tohle bych dala na noc ichtoxyl a v pondělí vzala dítě k lékaři…
To není pravda, skvrna se může udělat kdekoli na těle, úplně jinde než bylo klíště nebo štípanec.