Má psaní budoucnost?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
práce s textem mě živí a ač používáme i placené AI platformy, tak rozhodně neumí to, co popisuješ, u nás se člověkem psanému textu stále nic nevyrovná. AI má tendenci vše zjednodušovat, používat stále ty samé obyčejné výrazy, nehledě na to, že dělá i faktické chyby ![]()
- Citovat
- Upravit
Ja vim, ze to zatim neni dokonale… ale za par let?
Jsem z toho celkem smutna - pripada mi, ze vlastne nema cenu nejak na sobe pracovat, nema to moc prakticky uzitek, kdyz mame ai. Plati to pro psani i dalsi dovednosti.
- Citovat
- Upravit
Proboha ano, jinak z lidí budou poloblb*i
umění se jasně a jednoznačně vyjádřit je něco, bez čeho se člověk neobejde, souvisí to i se schopností věci pochopit a zpracovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No k tomu, ze budeme pablbove, se blizime. Myslim ze uroven vzdelanosti s nastupem modernich technologii celkove dost klesa. I jako pablbove muzeme existovat dal
- Citovat
- Upravit
Porozumění psanému slovu a sepsání smysluplného textu jsou spojené nádoby. Takže pokud rezignujeme na psaní (a čtení), ale přenecháme všechno AI, tak postupně přijdeme o verbální inteligenci.
Takže dle mého je schopnost vymáčknout ze sebe pár vět, které mají hlavu a patu nesmírně důležitá. Důležitější než to, jestli jsou pravopisně úplně správně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě nesouhlasím. AI není žádná umělá inteligence, je to strojové učení. Nemá žádnou představivost, city, pocity, emoce. Pouze je schopna pracovat s tím, co už někdo vytvořil. Nikdy tedy nenahradí lidského ducha.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale prozatím je tvoje volba, jestli chceš být pablb nebo ne. To je jako bys nepodporovala dítě, aby se naučilo psát a číst, protože psát může na klávesnici a AI mu ten text taky přečte. AI může i smysluplně poradit, dát ti zajímavou zpětnou vazbu, ale to taky souvisí s tím, jak dobře zformuluješ svůj požadavek. Nedovedu si představit, že bych na něco takového rezignovala.
- Citovat
- Upravit
Myslím si, že v angličtině to AI do značné míry skutečně zvládne, ale v naší květnaté, košaté, malebné, impozantní, oslňující, vybroušené české řeči, která je plná metafor a synonym jako krajáč mlékem, si myslím že to nedá nikdy, navíc nejsme pro tenhle kšeft dostatečně velký trh.
Otázkou spíš je, jestli lidi budou i v budoucnu číst, už teď „čtou ušima“ (když toto slovní spojení slyším, tak bych mluvčího nejraději vylískal a za trest poslal číst Jiráska).
Ale hovořím z pozice člověka, který má víc jak půlku života za sebou, těžko říct, jak to vnímá mládež.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@z.pepa To je pravda, ale tezko rict, jak se to bude vyvijet dal. Zatim ai aspon na me pusobi celkem dost schopne - i v ceskem jazyce.
Jak to myslis, ze cteme jen usima? Ja mam treba rada audioknihy a davam jim prednost pred knihami. Myslis, ze je to spatne?
- Citovat
- Upravit
Jinak holky, ja se neptam, protoze bych na psani chtela rezignovat. Naopak me psani bavi, dokonce jsem uvazovala, ze bych se v jazycich a psani vzdelavala vic - jsem studentka. Ale nejsem si jista, jestli ma nejake dalsi vzdelani smysl, vzhledem k okolnostem, ktere zminuji
- Citovat
- Upravit
@z.pepa píše: Více
I angličtina je plná idiomů a další složitých jevů, v tom není čeština nijak speciální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě to není špatně, ať každý dělá, co ho těší, jen to slovní spojení mě irituje, protože je hloupost „čtení ušima“. Možná to má nějaký dopad u mladých čtenářů (pochopení psaného textu), že nečtou, ale místo toho poslouchají audio, ale těžko říct, jestli tomu tak je, nebo není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru píše: Více
V podstatě souhlasím, ale pro angličtinu se jim vyplatí do toho dát ty peníze, protože se jim vrátí. Navíc čeština je pro strojový překlad významně náročnější, proto se i v leckterém e-shopu setkáme s výrazem „tableta na praní do myčky“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Psaním se živím a i když AI využívám poměrně hodně, stejně tam to lidské know how musí být (krom gramatiky a stylistiky i odbornost v mém případě). Umět česky podle mě patří k základním znalostem a rozhodně bych na to nerezignovala. Když mi přijde mail s pěti hrubkama, tak si o dotyčném pomyslím něco o negramotnosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pripada mi, ze s nastupem AI prestava davat smysl naucit se dobre psat - myslim tim nejen gramaticky spravne, ale taky jasne, srozumitelne a poutave. Pro osobni ucely je sice fajn se to naucit, cloveka to nejspis rozviji, ale treba v praci, mozna dokonce ani ve skole, uz to proste skoro neni potreba. Staci umet psat tak nejak obstojne, sestavit cosi, predat to umele inteligenci a ta z toho vykouzli dobry text. Zatim dobry, za 5 let mozna perfektni. A tak si rikam… maji treba spisovatele vubec nejakou budoucnost? A dava jeste vubec smysl pracovat na svem pisemnem projevu? Co si o tom myslite vy?
Doplneni: holky, ja se neptam, protoze bych na psani chtela rezignovat. Naopak me psani bavi a dokonce jsem uvazovala, ze bych se v jazycich a psani vzdelavala vic - jsem studentka. Ale nejsem si jista, jestli ma nejake dalsi vzdelani smysl, vzhledem k okolnostem, ktere zminuji
Příspěvek upraven 21.02.25 v 13:40