Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevíte někdo prosím, zda se při rakovině čípku doporučuje vyšetření magnetické rezonance? Já mám žádanku pouze na sono. Nevím, jestli by nebylo lepší mít přesnější výsledky z magentické rezonance. V nemocnici mě nenapadlo se na to zeptat, to až když jsem se o tom s někým bavila. Zavolám svému gynekologovi a zeptám se ho, jen mě zajímá, jestli některou z vás, která si tím prošla, sám gynekolog rovnou na rezonanci neposlal.
@Melkorka Mám takový pocit, že v těchto případech se dělá nejdříve podrobná cytologie a případně biopsie - proč dělat magnetickou rezonanci něčeho, na co si mohou sáhnout?
Biopsii mi už dělali. Jde mi o to, že pokud mám v těle metastáze, budou na rezonanci asi patrnější, než na sonu.
@Melkorka A máš tedy výsledky té biopsie nebo ne? Byla už si na zákroku?
Základní stážovací vyšetření (pro stanovení stagingu) je výpočetní tomografie (CT, Computed Tomography), a to pro drtivou většinu nádorů, někdy se k tomu připojuje PET (pozitrovonová emisní tomografie)/CT, které je i vstupním stážovacím vyšetřením u některých nádorů (např. jícnu).
Pouze pokud je riziko, že nádor je neurogenní (např. nitrolební nádory) nebo prorůstá do nervových struktur (např. Pancoastův tumor plíce), je vhodnější použití magnetické rezonance (MRI, Magnetic Resonance Imaging).
Pokud by se jednalo o tumor in situ, který nepřerostl bazální membránu, stačí jeho odstranění.
Nemám ještě, ale doktor mi řekl, že se mu národ nelíbil, myslí si, že je to zhoubné. Z krve vyšly hodnoty pro rakovinu zvýšené. Mám už termín k Apolináři v druhé polovině července. Ted mě čeká ještě sono, rtg a chci se zeptat i na tu rezonanci.
Jinak chci ještě napsat, že na cytologii jsem byla před půl rokem, vyšly mírně zvýšené hodnoty LSIL, které prý nevyžadují žádnou léčbu. Vědět, že může během 6 měsíců vyrůst nádor, jdu na kontrolu určitě dřív, ale to mi gynekolog bohužel neřekl.
@Doctus píše:
Základní stážovací vyšetření (pro stanovení stagingu) je výpočetní tomografie (CT, Computed Tomography), a to pro drtivou většinu nádorů, někdy se k tomu připojuje PET (pozitrovonová emisní tomografie)/CT, které je i vstupním stážovacím vyšetřením u některých nádorů (např. jícnu).Pouze pokud je riziko, že nádor je neurogenní (např. nitrolební nádory) nebo prorůstá do nervových struktur (např. Pancoastův tumor plíce), je vhodnější použití magnetické rezonance (MRI, Magnetic Resonance Imaging).
Pokud by se jednalo o tumor in situ, který nepřerostl bazální membránu, stačí jeho odstranění.
Asi ti uniklo ze se bavime o rakovine DELOZNIHO cipku. Tak nevim, k cemu je zakladatelce informace o stagingu nitrolebnich narodu a nadoru jicnu apod. Pokud vim, CT rozhodne neni metodou prvni volby u stagingu rakoviny delozniho cipku.
Rekla bych, ze gynekolog uz rakovinu delozniho cipku v zivote videl a tak vi, co ma delat. Pokud bude potreba doplnit MR, jiste to udelaji.
Ráda bych věřila, že gynekolog ví, co má dělat. Ale po zkušenosti s předchozím gynekologem, který si moje krvácení po styku vysvětlil křehkým děložním čípekm a vůbec ho to neznepokojilo, ztrácim trochu důvěru a snažím se být o něco víc iniciativní.
@mroe píše:
Asi ti uniklo ze se bavime o rakovine DELOZNIHO cipku. Tak nevim, k cemu je zakladatelce informace o stagingu nitrolebnich narodu a nadoru jicnu apod. Pokud vim, CT rozhodne neni metodou prvni volby u stagingu rakoviny delozniho cipku.Rekla bych, ze gynekolog uz rakovinu delozniho cipku v zivote videl a tak vi, co ma delat. Pokud bude potreba doplnit MR, jiste to udelaji.
No to mi teda neuniklo. Nitrolební národy neznám, asi nějaký nový pojem, co? A to taktně přehlížím chybějící čárky v citovaném textu… ![]()
Dobrý den. Mohu se zeptat jak to u vás dopadlo a byla jste na rezonanci? Mé mamce našli také nádor bohužel zhoubný a v pokročilém stádiu. Teď ji čeká operace a CT a různá vyšetření k zjištění případných metastáz.
Dobrý den. To je mi líto ![]()
Pokud by se to dalo u maminky odoperovat, tak to snad není tak zlé. Držím palce, aby nebyly metatstáze.
Byla jsem na rezonanci, nakonec jsem si to nějak zařídila. Národ je zhoubný, dost velký, půjdu na krátkou chemoterapii a potom na operaci. Dávají mi šanci 85%, takže je to vlastně dobré.