Májka fialová - jedovatý brouk

Anonymní
29.7.20 11:05

Májka fialová

Ahoj všem, nedávno jsem viděla v televizi jak mluvili o Majce fialové, jako nejjedovatější brouk v ČR. Docela jsem z toho začla mít strach jelikož můj syn sahá na vše a za zadkem mu pořád nejsem. A není to tak dlouho co jsem takového brouka viděla u nás na zahrádce (pokud to byl tedy on ). Známá ale říkala že takové brouky chytali a prohlíželi si je a nic se jim nikdy nestalo. Jaký na to máte názor vy? Je důvod k obávám nebo ne? Na internetu jsem četla že ten jed co vypouští je vysoce jedovatý a po pozření může zabít, ale také jsem tam četla že nějaký pán ale co se zabývá těmito brouky tvrdí že by je člověk musel sníst celé a několik. Tak mi řekněte je důvod k obávám či ne?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
875
29.7.20 11:28

Myslím, že člověku 1 brouk neublíží. Četla jsem, že může zabít malého psa. Dítě z toho prý může zvracet, různě se opupinkovat apod., ale zdravému dítěti to neublíží. Ale nevím, kde jsem vyčetla, je to už dlouho :palec: máme jich na jaře vždycky několik, když můžu, tak vyháním pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 11:38

@Bobule321 ty jo, tak to já četla na netu sami horory 8o děkuji za uklidnění, škoda jen že nevíte kde ten článek byl

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.7.20 11:39

@Bobule321 mohu se zeptat jen odkud jste, myslím tím jako kde se vyskytují.

• Citovat
  • Upravit
Janli
29.7.20 12:03

Nikdy nevíš, jak bude daný člověk jed reagovat a taky každý brouk hned jed nevypustí. Opatrnost je na místě. Stejně jako nepolezu do porostu bolševníku, nebudu sahat na zmiji, tak se holou rukou nebudu tohoto brouka dotýkat. Stát se nemusí nic, ale taky si můžu odnést anafylaktický šok. Dítě by mělo být poučené, že nemá sahat na žádné brouky. On i střevlík může pěkně kousnout…

• Citovat
  • Upravit
9166
29.7.20 12:24

Názor,? Kapanek hysteticka…to už je větší pravděpodobnost že můžeš mít autonehodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1504
29.7.20 12:25

Muj bracha je zrovna na jare nachazel u nich na zahrade a v okoli. Zrovna jim zacalo lezt mimino a kdyz posilal fotku a prosbu o radu k entomologovi, tak jim rekl, ze pro male dite to muze byt jedovate, tak aby davali pozor, aby Majka nevlezla na deku nebo tak. Jedno kousnuti dospeleho nezabije, nicmene to dost boli a je to na dyl, nez to zmizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
29.7.20 22:53

Majky zásadně nekoušou, ale při napadení jed vylučují po těle. Jed je velice účinný a způsobí bolestivé podráždění pokožky nebo i puchýře a nebezpečný je pro oči. Celkové množství jedu ale je malé a na usmrcení dítěte nestačí i kdyby brouka děcko spolklo. Každopádně je potřeba opatrnosti a na majku nesahat. Naštěstí je docela vzácná a dost velká aby jste ji přehlédla.

Jinak ještě: Je možná záměna s majkou obecnou, která je stejně nebezpečná. Popř snad s velkými druhy střevlíků, ale ti se pohybují rychle na rozdíl od nemotorně lezoucí majky.

A pro zajímavost, dalším podobně jedovatým broučkem je zelený puchýřník lékařský,

Příspěvek upraven 29.07.20 v 23:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
29.7.20 23:28

Už jsem myslela, že někdo objevil v paštice majka brouka a paštika je celá fialová :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný