Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, má někdo doma kupírovaného psa, myslím tím ocas. Jaké shledáváte výhody a nevýhody? Mě se to nelíbí a jsem zásadně proti ubližováním psů za živa.
Díky na názory.
My máme kupírované lovecké psy s PP. U nich je to praktičtější. Když se pruty nechávají dlouhé, psi si je často poraní a špatně se to hojí, navíc je všechno od krve. Ocásky se mají kupírovat do 5. dne života a to z toho důvodu, že v nich štěňátka takhle brzy ještě nemají dorostlé nervy, takže je to kupírování ani nebolí. @pocker
Edit: hrubka
@pocker ted už se u hodně plemen nekupíruje a je to hodně o zvyku
a když ano tak hned po narození, ale u plno plemen takový pes nemůže ani na výstavu. dřív se kupírovalo u hodně plemen.
Doma máme jack russela a chceme si pořídit druhého, ale ten má kupírovaný ocásek, což mě zarazilo. Chci psa co bude na zahradě s nama a ne lovit zvěř.
Ne, ne a ne! Nekupírovat!
Před více než 20 lety měla naše fenka štěňata, tehdy se u toho plemene zásadně ocasy kupírovaly, když jsem pak ty zmasakrovaný mimánky viděla, bulila jesem jak želva. A jednomu to hnisalo, chudák málem umřel.
Není hezčí pohled, než když pes mává dlouhým ohonem. A za mně sluší oháňka každému plemeni.
@Martis83 můžu se zeptat, co máte za psy? My máme třeba taky lovecké plemeno - bígla a tam je naopak ten ocas s bílou špičkou žádoucí.
@pocker obecně se hodně od kupírování uší a ocasů hodně upouští (tuším, že uši jsou u nás dokonce zakázané). Za mě je to hrozná škoda - ocas slouží ke komunikaci. Měli jsme dřiv kokršpanělku s kupírovaným ocasem a prostě vrtěla jen takovým bobkem no
Jediný, co bych nechala psovi ufiknout jsou zadní paspárky.
Známí mají středoasijského pasteveckého (myslim) a tam třeba chápu, že se jim zkracovali uši a ocas aby je neměl za co chytit medvěd, když hlídali stádo.
Ale pokud máš psa doma a neřešíš s nim nic, kde je to nutné ze zdravotního hlediska, přijde mi to jako nesmysl ![]()
@fíkofka uši jsou zakázané
a u ocasů pokud neprojde na výstavu tak je jasné že taky chovatelé nekupírují ![]()
@ropucha 02 My ne, my kupírovat nikdy nebudem. Náš pes má krásně dlouhý ocas, ale pes ze stejného plemene, který chceme má kupírovaný ocas a já nevím, zda se vůbec dá na to zvyknout, na ten..pahýl"
My máme doma pejska kupirovaneho. Já na tom nic špatného nevidím, když se to děla zavčas… dřív to bylo běžné. Proste k některým psům to “patří” Uši, ocas. Jako to bylo dřív např. pitbull, doga, boxer, dobrman… když mají uši a dlouhý ocas, je to strašný teda nic vezlém, ale je to tak. Ale když zaživa uštípnou selatum ocasky a další hnusy co dělají hospodářským zvířatům, tak to nikdo za týrání nebere? Tak proč tohle by mělo být??
@pocker píše:
@ropucha 02 My ne, my kupírovat nikdy nebudem. Náš pes má krásně dlouhý ocas, ale pes ze stejného plemene, který chceme má kupírovaný ocas a já nevím, zda se vůbec dá na to zvyknout, na ten..pahýl"
Zvykneš si, mám starou am. kokršpanělku, a má kupírovaný ocas, ale mně ten pes vždycky když s ním vrtí, přijde takovej málo veselej. To kavalírka, když zavrtí, je to jak když mušketýr smekne klobouk s pérem ![]()
@pocker Nelíbí se mi to, u svého psa bych to nechtěla. Měli jsme několik psů s ocasem a žádné krvavé poranění nepamatuju.
@fíkofka máme české fousky, ti mají stále ještě výjimku a můžou mít kupírovaný prut, i na výstavách je většina jedinců kupírovaných. Ale někteří chovatelé už nekupírují a po soutěžích a výstavách už chodí i „dlouhoocasí“ fousci
@pocker u JRT se ocas nekupituje, takže je pes, kterého chcete na 90% procent bez pp. Prosím nepodporuje mnozitele a kupte si skutečně JRT a ne vorecha s flekama ![]()
@pocker píše:
Ahoj holky, má někdo doma kupírovaného psa, myslím tím ocas. Jaké shledáváte výhody a nevýhody? Mě se to nelíbí a jsem zásadně proti ubližováním psů za živa.
Díky na názory.
Mám plemeno, které je zemí původu na východ od nás a těm do kupírování naštěstí nikdo nekecá (resp. oni si do toho nenechají kecat).
Jinak - jíš vepřové? Prasátkům se kupírují ocásky, protože jsou držena na velmi malém prostoru a ze stresu si je ožírají.
Názor mám takový, že pokud by byla kupírace ocásku u psa to nejhorší v životě, co by ho mohlo potkat, tak by to bylo super. Nijak mě to nepohoršuje. Ve většině případech je to zbytečné, ale je to krátkodobá bolístka, co psa nijak nepoznamená. Psi zažívají často mnohem, mnohem horší věci, co je poznamenají jak fyzicky, tak psychicky.
Taky jsem měla tu čest řešit otevřenou ránu na konci prutu u psa s dlouhým ocasem, a byla to léčba na dlouhé lokte (pes vesele vrtí ohonem a rána se den co den znovu otevírá a krvácí). Oproti tomu si troufám říct, že šmiknutí v raném štěněčím věku je brnkačka ![]()