Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U školkového dítěte bych kroužky neřešila, pokud uvidíš, že je v něčem fakt dobré a zajímáho to, anižbys ho ty nutila, možná bych se po něčem poohlédla, ale jinak ho nechej. Co bych možná zvažovala, je nějaký všeobecný kroužek pohybu, který je dobrý k psychomotorickému vývoji. První stupeň už je o něčem jiném, tam už uvidíš co ho opravdu baví a podle toho vybírej.
Moje dítě bylo opravdu od mala manuálně zručné a bavil ho pohyb/ sport.
Ve školce měli nabídku výuky na bruslích ( lední i inline) vyzvedli je ve školce, dovezli zpátky. Pak chodil od nějakých čtyř let do nástupu do školy. Chodil na takovou kreativní vytvarku, vedla to paní z naší miniskolky. To bylo vše.
S nástupem do školy má polytechnický kroužek, jak já říkám, pilka, kladívko, dřevo a sportovní kroužek u školy zkoušel basket, ale víc tíhne k floorbalu.
Od loňského roku, teda pátá třída má bavič ještě výtvarný ateliér. Řídíme se jeho zájmy a rozvíjíme to, co ho baví a naplňuje.
Letos navíc chodí na juniorskou univerzitu, takový rozhled těch vysokoškolských oborů, čím se skutečně zabývají. Jednou měsíčně i víkendu mají půldenní workshopy z různých oborů.
Sportuje dost o víkendech jako rodina, brusle, kolo, plavání, turistika, tohle bych na úkor vrcholového sportu neobětovala. Také bych nechtěla, aby dítě bylo jednostranně zaměřené už od tak útlého věku.
Mému dítě bude rok a chodí na hudebku, plavání a pak takovej obecnej batolecí kroužek.
Bydlím v centru Prahy, těmahle aktivitama se to tu jen hemží.
Až bude větší, chci aby chodil na klavír a výtvarku. Dál se samozřejmě uvidí, jak se mu to bude líbit.
@Dn0712 píše: Více
Tak je to samozřejmě taková sranda hudebku v tomhle věku:D
Různě s tim dítětem houpáš do rytmu, plácáš mu ručičkou o protilehlou nožičku, chvilku si vždycky můžou volně hrát s hudebními nástroji (tj. dřívka a vajíčka)…
Jako je to cute:D Hlavní přínos ale vidím v tom, že až půjde do hudebky pro starší děti, už to prostředí bude znát.
A taky já se znovu učím bejt někde na devátou:D
Ja tp nechávám plne na dětech. Jsou to kroužky, zábavné a dobrovolně vyplnění volného casu. Jedno dite ma 3 kroužky, druhe 2 a treti zadny. Uz několik let je to podobné a asi u dále bude, uvidíme. Mrzí me, ze dcera nikam chodit nechce, ale nutit ji nehodlam. Stejně tak bych se pro jedno z deti představovala sportovní kroužek, pro druhé hudební, maji to v sobě, ale nechtějí. Nejsem typ rodice, co jeho deti vrcholově sportuji nebo drtí noty od 2 let…
@Suzume-chan píše: Více
Jo, to je mi jasné, ze se neučí na klavír Mozarta
jen me zajímalo, jak to vedou pro takove male deti, ze bych neco zkusila s dcerkou. Dobry napad, zkusim kouknout na net na nejakou inspiraci ![]()
Mam už starší děti. 26-19 let.
Od mala měly všechny Sokol. Bavilo je to a bylo to všestranné.
Od školky měly sport dle jejich požadavku.
Tady se takové dítě nevyskytuje, se naše věděly co chtějí a od školky to provozovaly.
Později jsme přidali skaut, pokud dítě chtělo.
@Dn0712 píše: Více
Doporučuju, je to taková roztomilá a milá aktivita!:)
@Midaku To se tady zase dozvíš, že neexistuje dítě, co by ve školkovém věku vědělo, jaký sport dělat chce a dělalo ho dobrovolně. Takže musíš být ambiciózní rodič i když tvrdíš že ne
A nebo si tím něco léčíš.
![]()
@Snopy123 jsem velmi ambiciozni rodic, ted jsem jedno z deti donutila začít chodit na „krouzek“ i pres jeho počáteční protesty. „Krouzek“ se jmenuje Nacviky sociálních dovedností. Tam asi nikdo nechodi z vlastního popudu… ale jinak je mi to fakt jedno. Jsem rada, ze deti maji nejaky zajem, ze se v něčem rozvíjí. Ja jsem hudebni clovek a mrzí me, ze deti ne, ale to neznamena, ze je k tomu budu nutit… a vrcholové sportovce z nich ani mit nechceme, leda, ze by se tak začali sami projevovat a nasledne o to meli sami zajem. A to se neděje.
Kroužky mají děti od mala v místě bydliště. Docházková vzdálenost. Nabídka byla vždy pestrá. Prostě si vybrali. Něco museli škrtnout, že nešlo stíhat nebo bylo víc aktivit ve stejný čas. U nás začíná od čtyř let přípravka fotbalu. Tam chodil syn i o něco starší dcery. Od předškolní třídy Brontosaurus (mimochodem kompletní, letitá docházka dceři pomohla, když chtěla body za kroužky na přijímačky). Jinak dcery zkusily asi dva roky mažoretky. Jenže tam se tlouklo v pátek mažoretky a Brontosauři. Takže si samostatně vybraly, co chtějí. Vyhrál Brontosaurus a místo toho se ve středu objevil jiný taneční kroužek. Tancování obě drží stále. Přestože jsou dávno velké. Syn chtěl nějak ve druhé třídě přejít na hasiče. Tím musel opustit fotbal. Vysvětlovala jsem mu, že nejde jen o něj. Ale je to oboje kolektivní sport a je nefér k ostatním, aby tam chodil jak do holubníku, protože oba sporty střídá. Takže si musí jeden vybrat.
U nás je nábor ve školce a v první třídě do folklorního kroužku (zpěv, tanec, vystoupení často). To nešlo stíhat. Mají dost výjezdů někam. Takže vždy dali přednost víc pohybové aktivitě. Syn jeden školní rok táhnul basket, hasiče, atletiku. Pokud v nějakém kroužku dítě končilo, tak to bylo, že se časově tloukla jiná aktivita. U nás je sice ZUŠ od první třídy. Ale není tady klavír. Takže klavír jsme řešili, že jsme si najali paní učitelku ZUŠ. Ona tak objíždí víc dětí. Takže edit. mají klavír u nás doma. Už teda jen mladší dcera.
Závodně tancovat začla starší dcera až na střední. Do té doby to byl prostě kroužek pro zábavu.
Příspěvek upraven 15.03.26 v 12:51
Naše dcerka má devět, na kroužky chodí každý školní den, kromě pátku. Má tanečky, angličtinu, sportovní kroužek (nic specifického, vyzkouší si od každého něco, je to spíš pro zábavu) a taky malého ajťáka, ale tam chtěla chodit hlavně kvůli své nejlepší kamarádce, která se tam přihlásila. Klavír a zpěv ji učím doma, už od mala.
Hezke poledne,
ja bych si potrebovala precist nejake pribehy, zkusenosti rodicu ted jiz vetsich deti, jak to treba vidi i zpetne. Rada bych jednou nasla nejakou rozumnou cestu pro deti i pro nas rodice.
Jak jste resili krouzky skolovkovych deti / deti na prvnim stupni? Jakou cestu jste zvolili, kdyz se dite jeste nijak neprofiluje, pripadne nevyjadri, co by chtelo delat?
Co jste rozvijeli? Sport vsestranne a k tomu nejakou tu umeleckou cast? Omezili jste se na nabidku v miste, kde jste zili, nebo jste si sami rozhazovali site i jinde? Sli jste uz touto dobou cilene za jednou aktivitou? Mozna se to pak samo vystribri na ZŠ, kde se oteviraji nove moznosti?
Ja o tom tak nekdy premitam (nehrotim to, prosim), co je ta spravna cesta.