Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jsem na nervy, malej měl klíště, ted jsem ho vytáhla, jak poznám jak bylo přisáté? má tam okolo červený flíček, ale držel jen hlavičkou, nemám s tím zkušenost. co mám sledovat a jak dlouho?
No klíšťata normálně držej jen za hlavu. Pokud tam má červenej flek, dojdi si s ním k doktorovi zítra. Jinak místo hlídat, jak se utvoří červené kolo, tak mazat k lékaři. nesnáším klíšťata ![]()
Nějak nechápu otázku jak bylo přisáté ![]()
Rozhodně hlídat, drobný červený pupínek je v normě (jako šťípanec), ale jakmile by to opravdu zrudlo tak ihned mazat k dr…
No já právě nevím jak se přisává, nebo jak poznám že bylo přisáte dlouho nebo chvíli
Pokud ještě máš klíště dá se poslat na rozbor jestli má nějakou chorobu (borelii, encefalitidu) http://protean.cz/…osti_klistat
Ty mrchy už útočej, jo? ![]()
Kontroluj místo přisátí, určitě dlouho (řádově na měsíce). Pokud jsi ho vyndala rychle (do 24h), je malá pravděpodobnost, že by došlo k nákaze boreliozou. Encefalitida se prý zpočátku projevuje jako chřipka, takže v případě nějakých takových příznaků bych určitě doktorce řekla, že měl klíště. A určitě bych to řekla při nejbližší návštěvě, nebo třeba tam zavolala a zeptala se, co sledovat. Pokud byste chtěli nějaké testy na protilátky, tak na boreliozu se nedělají hned, ale až tak po týdnu (myslím). Další možnost je přisáté klíště nezabíjet a poslat na zjištění případného nakažení.
Moje holky měly každá už taky klíště, taky jsem z toho plašila a pozorovala je.
@paola white píše:
Pokud ještě máš klíště dá se poslat na rozbor jestli má nějakou chorobu (borelii, encefalitidu) http://protean.cz/…osti_klistat
téééda to jsem vůbec netušila, že se dělá
![]()
No manžel ho rozmačkal, krev ale v něm nebyla, ale strach mám, zítra jí zavolám a zeptám se co a jak
@zanetka2712 rozmačkané nevadí…
@werunkaw123 já to taky netušila, ale u prcka pokud bude mít klíště (doufám že ne) to určitě využiju. ta jistota za to stojí ![]()
Malá měla loni klíště na hlavě - nenapadlo mě hledat tam, našla jsem ho až druhý den. Taky jsem plašila a volala doktorce o radu. Měla jsem si napsat datum přisátí klíštěte do kalendáře, kdyby měla za 6-8 týdnů příznaky chřipky tak hned k ní na krev. Nu a samozřejmě hlídat ten flek - pokud by rudnul a zvětšoval se hned k doktorce. Víc rad není..
Je jich hrozně moc. Dnes vzala máma malou na prochajdu cca na 30minut a říkala, že na ni kouká a po tepláčkách ji lezlo, tak jii na silnici prohlížela a sklepala z ni klíšťat 5
No, jinak prý se kolem místa kde bylo klíště udělá skvrna(hodně ostře ohraničená) veliká jako cca 50Kč a Mudra říkala, že je to jen jeden flek Ale švagrovka mi říkala, že její holčičce se udělalo fleků mrtě, že je dost uzkostlivá tak si testy vybrečela u Mudry a opravdu se to potvrdilo.
Náš malej, když mu byli cca dva roky měl z lesa na sobě přisátých 10 klíšťátek(byli fakt pidi).Jeli jsme na pohotovost a tam nám je dr ze setřičkama výtáhli…
Na štěstí neměl fleky žádné.
Určitě sledovat, jestli se neudělá větší červený flek. Nevím jak borelióza, ale encafalitidu jsem prodělala v dětství. Po klíštěti se mi udělal červený flek a měla jsem tam takovou tvrdší bouli. Cca 3 týdny na to projevy jak u chřipky a k tomu bolestr hlavy. Po týdnu klid a cca za 14 znova to samé. Pak zas týden zdravá a nanovo. Tenkrát se o tom ještě moc nemluvilo a mou záchranou bylo, že jsem měla pediatričku v rodině, znala mě a ty bolesti hlavy jí byly podezřelé.
Každopádně hlídat - nechci Tě strašit, ale encefalitida může mít katastrofální následky. Já ji naštěstí odnesla jen pochrucho barvocitu, ale můj bratránek jí na vojně podlehl ![]()
No, ono ani tak nejde o to, jak bylo přisáté, jako spíš o to, jak dlouho tam bylo, encefalitida a pod. hrozí pokud je přisáté víc jak 2 dny. Jinak červený flek je po tom téměř vždy, takže bych se nelekala.