Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@blanula19 Až tak
Já byla na podzim u Mudry a ptala se na očko, proti encefalitidě a ona mi řekla, ať to nechám být, že to nic není a závažné to je až u dopělých a starších lidí, že pokud chci něco očkovat tak meningokoka-to má prý cenu. No, asi budem měnit Mudra a očkovat přeci jen tedy nechám ![]()
@dada1511
Tak mě teda tenkrát to klíště vytáhli hned ten den večer a stejně jsem encefalitidu měla ![]()
@Uju
já byla tenkrát v 5. třídě základky, takže v 11 letech.
Příspěvek upraven 28.04.13 v 21:07
No včera lítal venku byli jsme u babičky a přijeli pozdě a usnul nám v autě tak jsem ho akorát slíkla a dala spát a dneska jsme byli navečer venku, myslím že to bylo z dneška, klíště bylo placatý tak snad nenasáklý pokud už něco nepustil do Kuby, takže to mohl mít max 3 hodiny.
takže pokud flek, teploty nebo bolesti hlavy tak k lékaři? já tam zítra radči zavolám
@zanetka2712
Já myslím, že pokud nějak onemocní, tak sama nejlíp poznáš, jestli je to běžné jako vždy, nebo něco jiného. Ale jinak jsi to shrnula celkem dobře ![]()
@blanula19 No, to je děs běs
Ono se má očkovat přes zimu, tak snad to letos ještě přežijem.
@blanula19 píše:
@dada1511
Tak mě teda tenkrát to klíště vytáhli hned ten den večer a stejně jsem encefalitidu měla
Tak stát se může cokoliv
,ale vědšínou je to opravdu, když je klíště přisáté déle. Proto ani neočkuju, ale děti i sebe kontroluju.Moje dcera měla jednou přisáté klíště na krku tak, že jsme nad ní 3 stáli a nevytáhli, musela jsem počkat do druhého dne a jít s ní k dr. ta se taky pěkně zapotila, už nás chtěla hnát na chirdu, když pustilo. Jinak si z lesa běžne donesem celá rodina cca po 5 klíšťatech na jednoho z jednoho výletu, ale kontroluju hned, takže nikdy nic, a klepu na dřevo
.
@dada1511
Tak u nás lezou klíšťata většinou jen na psa. Ale ten je na ně jak magnet ![]()
Co je zvláštní, že já od té doby neměla ani jedno - asi už je nebavím, když jsem imunní ![]()
@blanula19
…my si zas domů nosíme klíšťata místo hub…máme jich víc jak hříbků
Ale celkem pomáhají ty spreje proti klíšťatům.
@dada1511 švagr chytil klíštěpřes den, ten večer ho vyndala encefalitidu měl, takže tohle je kravina jak lusk ![]()
@paola white píše:
@dada1511 švagr chytil klíštěpřes den, ten večer ho vyndala encefalitidu měl, takže tohle je kravina jak lusk
Nicméně flek po odsrtanění klíštěte je normální jev, enc. a fleky z nemoci se poznají 2 - 22 dní po odstranění.
Hele nejrozumnější co se dá udělat je nasadit ATB na dva týdny, a dát klíště na rozbor. Jsóu ale dva druhy rozboru 1 rozpitvaj klíště pod mikroskopem 2. PCR - hledaji sequenci genu borelie.
Duvod Borelioza se dá vyléčit v podstatě jen okamžitě po infikaci. červenej flek se objeví jen v 50%, protilátky v rané fázi mít nebude a navíc tento test je u boreliozy velmi často falešně negativní.
Následná léčba boreliózy je poněkud drsnjší jedno kolo trvá 6-8 týdnů a těchto kůr absolvujetě nekolik, takže vshledem k tomu jak moc velké množství klíšťat j infikováno Boreliozou (přes 20%) je levnější když dávás antibiotika 8 zdravejm dětem zbytečně protože léčba těch 2 dětí by v pozdější fazi když už by mněli protilátky stála mohem vic peněz.
@martin 35 chceš říct, že nejrozumnější variantou co udělat po přisátí klíštěte je nechat si preventivně nasadit atb na 14 dní??? ![]()
@paola white píše:
@martin 35 chceš říct, že nejrozumnější variantou co udělat po přisátí klíštěte je nechat si preventivně nasadit atb na 14 dní???
Nejrozumnější je nechytit klíště.
Jinak v případě boreliozy platí že je lepší střílet naslepo, a dát ATB zdravejm dětem. Později je borelióza témněř neléčitelná. Jak se objeví protlátky nebo flek tak se ze 2 tydnů udělejte 8 obvykle se používá mix dvou ATB a Entizol
@martin 35
To bych nedělala nic jiného od jara do podzimu, než že bych do sebe i děcek cpala ATB
Na tom teda nic rozumného nevidím, a chtěla bych teda vidět doktora, který takhle léčí,,,bych se mu totiž obloukem vyhla.